2026
margitszigetijoga.hu login

Vegán & gluténmentes

2019. január 06.
vasarnap 10:49
álláspont

Házi készítésű vegán szaloncukor

Házi készítésű, vegán, gluténmentes kókuszos és mákos szaloncukor receptek.

Kókuszos szaloncukor

150 g kókuszreszelék, 150 g kókuszolaj, 4 ek kókuszliszt, 1 ek kókuszvirágcukor, 1 ek méz (vagy agavé szirup). A BEVONATHOZ: kókuszolaj, és karobpor (lehet kakaópor is) fele-fele arányban (kb. 3-4 ek), és 1 ek méz (vagy agavé szirup).

Nem folyékony, hanem hideg, kicsit szilárd kókuszolajhoz adtam a többi hozzávalót, jól elkevertem és szaloncukor formákat formáztam a masszából. Rövid időre hűtőbe tettem. A mázhoz nagyon kicsit melegíteni kell a hideg kókuszolajat, és elkeverni benne a karobport és a mézet. Folyékonynak kell lennie. Leöntöttem vele a formákat, és sütőrácson hűtőszekrénybe tettem. Mivel a kókuszolaj olvadáspontja 24 fok, ezért ezek a cukrok a fenyőfára nem alkalmasak. Érdemes hűtőszekrényben tárolni.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Mákos szaloncukor

Nálunk nagy kedvenc a mák, ezért a kókuszos mintájára mákosat is készítettem, ezt tavaly találtam ki, nem olvastam sehol még mákos szaloncukorról, de gondoltam, miért ne? Minden ugyanaz, mint a kókuszos esetében, csak a kókuszt darált mákkal helyettesítettem, és 1-2 kanál finomszemű zabpelyhet, és egy marék mazsolát adtam még hozzá (a mazsolát pár percre előrre vízbe áztattam). Hűtőbe tettem egy rövidre, majd jött a máz.

Sűtőpapírt földaraboltam, a papír széleit bevagdostam, és abba csomagoltam a cukrokat, kis alufóliával körbetekertem, és így igazán szaloncukor formája lett. Vagy bármilyen kreatív csomagolással, igazán egyedi bonbont készíthetünk így, akár ajándékba, akár az ünnepi asztalra.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!