2026
margitszigetijoga.hu login

Astanga tanfolyam kezdőknek

Kérlek részvételi szándékod a natijoga@gmail.com címen jelezd. Köszönjük.

2020. március 11.
szerda 11:06
álláspont

Minitanfolyam - Astanga jóga

Kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt! A tanfolyam alapozó része egy 4 és fél órás alkalomból áll, valamint gyakorló órákat foglal magában.

A TANFOLYAM TEMATIKÁJA

A tanfolyam elméleti része: szombatonként négy és fél órában, szabadtéren. Gyakorló órák: a Margitszigeti Jóga szabadtéri astanga jógaórái közül 5 alkalom. Az első sorozat ászanáinak helyes kivitelezését tanuljuk meg Návászanáig, részletes vinyásza számolással. Rávezető, esetleg helyettesítő pózokat veszünk a nagyobb kihívást jelentő ászanák helyett, igény szerint. A Napüdvözletek, álló gyakorlatok, majd az első sorozat ászanái részletesen, a sorozat feléig. Előrehajlító, csípőnyitó, és gerinccsavaró pózok, majd a hátrahajlítás és fordított pózok, azaz a levezető sorozat. Megismerkedünk az Astanga rövid történetével, a vinyásza rendszer lényegével, a hangos légzéssel (uddzsáji), az izomzárakkal (bandhák), és a dristikkel (a tekintet fókusza a pózok közben), valamint a nyitó és záró mantrákkal. A tanfolyam ára magában foglal egy 40 oldalas jegyzetet is, valamint 5 astanga gyakorló órát.

KINEK AJÁNLOTT A TANFOLYAM?

A tanfolyam célja, hogy megismerkedjünk az Astanga első sorozatának alapjaival, és azzal az elméleti anyaggal, ami segíti a gyakorlásunkat. Jöhetsz nyugodtan akkor is, ha ez lesz az első találkozásod az Astangával, vagy ha már gyakorolsz egy ideje, és szeretnéd elmélyíteni, vagy szeretnél elkezdeni önállóan gyakorolni. Nem szükséges jógás előképzettség.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Jóga csikitsza

AZ ASTANGA ELSŐ SOROZAT másnéven Jóga csikitsza (jóga terápia) a fizikai test egészségének helyreállítására szolgál. Célja, hogy belső szerveinket, szöveteinket megtisztítsuk a méreganyagoktól. A lélegzetet szoros összhangban tartva a test mozgásával, a gyakorlás során, a nagy mennyiségű előrehajlítás, csípőnyitás és néhány csavaró póz, valamint a hangos légzés segítségével hőt termelünk, aminek köszönhetően a tisztulási folyamatok még intenzívebbé válnak, javul a vérkeringés, könnyedebbé, hajlékonyabbá és erősebbé válik a test, megnyugszik az elme és az idegrendszer. Ennek eredményeképpen tökéletes egészséget teremtünk. A mély és ritmikus légzés során hő keletkezik, felébred az ún. belső, energetikai tűz (agni), ami melegíti és gyógyítja a testet.

Meghatározott sorrendben végezzük az ásznákat, melyeket vinyászákkal kötünk össze. A vinyásza a be-és kilégzéssel összhangban végzett összekötő mozdulatsor. Haladóbb szinten az astanga-jóga egy mozgó meditáció, melyben a légzést, az ászanákat, az izomzárakat, az ún. bandhákat, és a fókuszált tekintetet, a dristit kapcsoljuk össze. Ezek a gyakorlás alappillérei. Először csak koncentrált pillanatokat tapasztalunk, és ezt próbáljuk meg később, egyre tudatosabban, folyamatosan fenntartani. Nagyon fontos a hangos légzés, amit végig a gyakorlás alatt fenntartunk. A lényeg, hogy meglegyen a gyakorlás ritmusa a légzésre figyelve, nem pedig az, hogy beleerőltessük magunkat az ászanákba.

Időpontok

  • 2020. május 16-17. és 23-24.
  • 2020. június 13-14. és 27-28.
  • 2020. július 25-26. és aug. 8-9.

Gyakorló órák időpontjai

A gyakorló órák a tanfolyamot követően öt astanga jógaórán való részvételi lehetőséget jelentenek a Margitszigeti Jóga szabadtéri astanga jógaórái közül szabadon választottan.

Gyakorolj, és a többi jön magától!

Sri K. Pattabhi Jois

Az astanga jóga tradíciója

Az Astanga jóga jelentése, a jóga nyolc ága. Az astanga vinyásza jóga egy dinamikus hatha jógastílus. Hat sorozatból áll, ezek egymásra épülő lépcsőfokok (fizikai, energetikai, sprituális szint). Az astanga vinyásza jóga rendszere Thirumalai Krishnamacaryától származik, világszerte ismertté Sri K. Pattabi Jois és tanítványai által vált.

A jóga, lényegében az elme lecsendesítésére tett erőfeszítés, ezért érdemes napi rendszerességgel gyakorolni. Kezdhetjük heti egy alkalommal, amit fokozatosan növelhetünk kettő, három, és végül hat alkalomra (ezután már érdemes a mysore típusú, egyéni gyakorlásra áttérni, és saját ütemünkben gyakorolni a szintünknek megfelelő sorozatot).

Egy élménybeszámoló a tanfolyamról

Nyáron a szabadtéri Kezdő Astanga Jóga tanfolyamon volt szerencsém részt venni. Csodás 2 napot töltöttünk együtt kinnt a Margitszigeten, rengeteget tanultam. Előtte már látogattam Astanga órákat, de órán nincs arra idő, hogy annyira részletesen ászanánként belemenjünk a helyes felvételbe, a pontos tekintet irányba stb., tehát a részletekbe, ami pedig elengedhetetlen, ha jól szeretnénk végezni a gyakorlásunkat. Az Astangának az lenne a lényege hosszútávon, hogy egyedül is tudjunk gyakorolni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a pózok ismerete és sorrendje. Nagyon hasznos volt ez a 2 nap, mindenkinek szépen be lett állítva a helyes tartás, végigbeszéltünk mindent, az elmélettől a gyakorlatig. Mindenki megérezhette, milyen érzés helyesen benne lenni az ászanákban.

A tanfolyam óta sokkal tudatosabban, magabiztosabban veszem már fel a pózokat egyedül is, hiszen, órán túl sok információ hangzik el, emiatt nem sok minden marad meg olykor, arra pedig végképp nincs idő, hogy mindenkinek minden ászanája helyesen legyen beállítva, így akár tévesen is rögzülhet valami. A tanfolyam óta még inkább Astanga függő lettem, a kedvenc jóga irányzatom lett. Szívből ajánlom

Ahtanga jóga - a dinamikus haladó jógastílus

BEMUTATKOZÁS - Tóth Anasztázia

17 éve találkoztam először a jógával. Főiskolás éveim alatt hatha jógát, és pránajámát gyakoroltam. Már akkor megnyilvánult számomra az életem minden területén a jóga komplex (testi- lelki-szellemi egészséget megőrző, kiegyensúlyozó) hatása. Akkor még más mozgásformák töltötték ki a szabadidőmet (kezdetben balett és néptánc, majd közel 10 évig a versenytánc, később az aerobik, futás). Eddigi tapasztalataim szerint az Astanga Vinyásza Jóga a leghatékonyabb módszer a fejlődésre, komplex és mindenre kiterjedő gyökeres átalakulást tapasztaltam a gyakorlás által az életem szinte minden területén.

Önmegvalósítási útnak fogom föl a jógát, melynek fontos része az ászana gyakorlás, amit nem lehet a filozófiától különválasztani. A jóga, mélyreható változásokat előidézve, megtanít felülemelkedni a félelmeinken, ezzel a mindennapi élet nehézségeivel szemben ellenállóbbá, kitartóbbá tesz. Hiszek abban, hogy minden apró erőfeszítés meghozza a gyümölcsét.

Regisztráció & ár & helyszín

A könnyebb kommunikáció érdekében a következő e-mail címre küldd részvételi szándékod és telefonos elérhetőségedet: natijoga@gmail.com Köszönöm. Tel.: 06 30 377 26 13

Ár: 21 000 Ft


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!