A 2024-2026
margitszigetijoga.hu login

2017. január 13.
péntek 08:32
álláspont

Utkatászana - Székpóz

A Szurja namaszkára B típusú Napüdvözlet összesen 17 mozdulatból áll, és vinyászái között, csak kettő új ászana szerepel az A-hoz képest. Ezek az Utkatászana, és a Virabhadrászana A (az 1. és a 17. mozdulat az Utkatászana, a 7. a 11. mozdulat pedig a Vírabhadrászana A).

Az Utkatászana – székpóz a Szurja namaszkára B első mozdulata. Szamaszthitiből, mélyen behajlítva a térdeket, a karjainkat szintén mélyről indítva emeljük a fejünk fölé, tenyerek együtt, a tenyértövek is, könyökök nyújtva, térdek hajlítva. Emeljük a tekintetet is, nézzünk a két hüvelykujj közé.

Két véglet között célszerű megtalálni ebben a pózban az egyensúlyt. Az egyik verzióban nagyon mélyen hajlítjuk a térdeket, úgy, hogy a combok párhuzamosak lesznek a talajjal. Ekkor a törzsnek és a karoknak muszáj előre dőlniük, a test egyensúlya miatt. Ez a testhelyzet erősíti a láb-és farizmokat.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

A másik szélsőség, amikor a hátat teljesen egyenesen, függőlegesen tartjuk, és a térdeket nem hajlítjuk be eléggé. A karok itt nem dőlnek előre, és nem dolgoznak olyan erőteljesen a láb-és farizmok, mint az előbbi esetben. Érdemes a két helyzet között megtalálni az egyensúlyt.

A medencét hagyhatjuk semleges helyzetben, a derekunkban meghagyva a természetes ívet. Térdek, combok összezárva, bokák, belső talpélek együtt. A vállak maradjanak lennt, a fejet óvatosan billentsük hátra.

A lábakat szorítsuk egymáshoz, a medencét lefelé billentjük. Az aktív uddijána bandha segítségével elkerülhetjük a derék túlzott hátraíveltetését. A farokcsontot billentsük lefelé, nyújtsuk a gerincet. A vállakat és a lapockákat húzzuk lefelé és oldalra. Ha a vállak túl kötöttek, behajlik a könyök – ösztönösen – így nem tudjuk a tenyértöveket megfelelő erővel összenyomni. A karokat fölfelé nyújtjuk, a tenyereket erősen összenyomjuk. Így a póz nemcsak a lábakat, hanem a felsőtestet is erősíti.

A fejtetővel nyújtózzunk fölfelé, a nyak ne feszüljön hátra túlságosan. Ha a nyaki csigolyákkal probléma van, szemmagasságban nézzünk előre. Az egész gerinc nyúlik, a medencét billentsük enyhén hátra, ágyéki csigolyák hátsó része távolodik egymástól. Csípőhorpasz izmot erősítjük, négyszögletű ágyékizmot nyújtjuk. Combközleítő izmokat erősítjük, tudatosítjuk.

Innen a Lefelé néző kutyapózig a Szurja Namaszkára A-hoz hasonló módon követik egymást az ászanák: kilégzésre leengedjük a karokat, tenyerek a lábfejek mellett: Uttánászana, belégzégzésre emeljük a fejet: Urdhva Uttánászana, majd kilégzésre hátraugrunk Csaturanga Dandászanába. Belégzés: Felfelé néző kutya, és kilégzés: Lefelé néző kutyapóz. És itt következik a B variáció második új ászanája, a Vírabhadrászana A.

Akik heti egyszer járnak jógaórára, egy állandó, egyhetes küzdelemben találják magukat. Mindig ugyanazokkal a gyengeségekkel és problémákkal szembesülnek, és esélyük sincs arra, hogy megtapasztalják a hosszú távú, rendszeres gyakorlás során bekövetkező fejlődést.

Kino MacGregor

Ashtanga Yoga Demo in Mysore, India with Kino


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!