A 2024
margitszigetijoga.hu login

2020. augusztus 04.
kedd 15:30

Az ülő pózok Návászanáig

Az astanga vinyásza jóga első sorozatának fele Návászanáig tart. Amikor a Napüdvözletek és az álló gyakorlatok után az ülő pózokat Návászanáig végezzük, azután a hidat és a levezetőket, azt hívjuk félsorozatnak.

A Napüdvözletek és álló gyakorlatok után az ülő pózok következnek. Hagyományosan Návászanáig végezzük a sorozatot, kezdetben, amíg a test nincs felkészülve a teljes sorozatra. Az öt kör Návászana után jön a hátrahajlító rész, majd levezető gyakorlatok, és végül természetesen a befejező relaxáció.

Tradicionálisan akkor lépünk tovább a sorozatban, ha egy ászanát már elsajátítottunk, addig nem végezzük az utána következőt. Szerencsés, ha Mysore stílusú gyakorlás keretein belül sajátítjuk el a sorozatot, mert vezetett órán nehezebb. Vezetett órán tradicionálisan igazítások sincsenek, a vezetett óra arra való, hogy megtanuljuk a sorozatot, a gyakorlás ritmusát és a számolást.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Ha csak vezetett órán találkozunk az astangával, a fél sorozatot érdemes végezni, amíg az erőnk és hajlékonyságunk lehetővé nem teszi majd a teljes sorozat gyakorlását. Dominánsan előrehajlításokból állnak az első sorozat első felének ászanái, különböző láb,-és kéztartásokkal, csípőnyitással, és csavarással kombinálva.

Az álló sorozat végén egy vinyászával Dandászanába, nyújtott ülésbe érkezünk meg, és egyből megyünk is tovább az előrehajlításokba. Pascsimottánászanák jönnek, a kéztartások segítségével mélyítjük a pózokat, végig nyújtjuk a test hátsó oldalát. Majd kontrapózuk a Purvottánászana következik, a test elülső oldalát is átnyújtjuk. Ezután szintén egy póz-kontrapóz pár következik az Ardha baddhapadma pascsimottánászana és a Tirjanmukhaékapáda pascsimottánászana, ahol a térdet és a combot ellentétes irányba csavarjuk.

A boka, térd bemelegítése után jön a Dzsánu sirsászana sorozat, mely a csípőre és derékra koncentrál, egyre mélyebb csípőnyitási lehetőséget biztosítva. A Maricsjászana sorozat pedig csípőnyitás, térdhajlítás és gerinccsavarás kombinációja. És a sok előrehajlítás után a Návászana jön, a core és hátizmok aktiválásával.

Hátrahajlítások

A Návászana után, mindenképpen fektessünk nagy hangsúlyt a hátrahajlításokra. A dropback akkor is hangsúlyos, ha teljes sorozatot gyakorlunk, mert a hídon és a hídba való leereszkedésen,-és feljövetelen kívül nincs más hátrahajlítás az első sorozatban. Kivéve az utolsó ászanát a Szétu bandászanát, ami a híd előkészítője.

Óvatosan kezdjünk el a hátrahajlításokat gyakorolni, amíg a gerincünk fel nem készül az erőteljes hídba való leereszkedésre, és az onnan való felállásra. Sri K. Pattabhi Jois azt mondta, hogy az intenzív hátrahajlítások elkezdése előtt, a sorozat összes ászanáját végre kell tudnunk hajtani.

A hátrahajlítások nagyon fontosak, mégis a sorozat végén gyakoroljuk őket, aminek több oka is van. Egyrészt akkorra már kellőképpen be vagyunk melegedve, másrészt pedig az első sorozat fő témája az előrehajlítás, ami méregteleníti a belső szerveket, így a hátrahjlítást is könnyebbé teszi.

A jógahidat kompenzáljuk egy Pascsimottánászanával, majd a befejező sorozat következik, ami a gyakorlás meditatív oldalát erősíti, ezért érdemes elég időt szánni rá, ne siessük el.

5 REAL Possibilities for Interstellar Travel


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!