A 2024-2026
margitszigetijoga.hu login

2019. január 06.
vasarnap 09:13
álláspont

A Margitszigeti Jóga története

Három éve kezdtünk el szabadtéren jógázni.

Ahogy indultunk

2014 nyarán egy hosszabb nyaralás után szerettünk volna újra találkozni a barátainkkal, és beszélgetni egy jót, ’élménybeszámolni’, ezért mi sem tűnt jobb ötletnek, minthogy jógázzunk együtt egy jót. A helyszín spontán ötlet volt, akkoriban – épp átmenetileg - Óbudán éltünk, és közel volt a Margitsziget. Kihívtuk őket vasárnap délelőtt jógázni.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Semmit nem kértünk a jógaórákért cserébe

Jógáztunk, utána beszélgettünk egy jót, és egyikük felvetette, hogy nem jövünk-e ki jövő héten is. És jó ötletnek tűnt. Találkozni, mozogni, beszélgetni, együtt lenni a friss levegőn. És a harmadik alkalommal már többen lettünk. Jöttek ismerősök, újabb barátok, az ismerősök barátai, a barátok ismerősei. Akiket mi már nem is ismertünk. Semmit nem kértünk a jógaórákért cserébe.

Néhány alkalom után páran felvetették, hogy adomány jelleggel szívesen finanszíroznák a kezdeményezést, csak ne hagyjuk abba, legyenek rendszeresek az órák. Így indultunk el vasárnap délelőttönként, minden alkalommal astanga teljes első sorozatot gyakoroltunk. Szeptember végéig tartottunk órákat, akkor még nem volt nevünk sem. És akkor még télen nem folytattuk együtt a jógázást. Persze én jógastúdiókban dolgoztam továbbra is, ahogyan azelőtt, minden nap volt valahol órám, de az első nyár után még nem volt kialakult csapatunk, akiknek termet kellett volna bérelnünk. Igazából eszünkbe sem jutott ez a lehetőség – ha nagyon őszinte akarok lenni :)

Az első teljes nyár

A következő tavaszra András már összerakta az első honlapunkat, ami már Margitszigeti Jóga néven futott. Nem tudom van-e olyan köztetek, aki még emlékszik rá? Szerintem nagyon jól sikerült, én nagyon szerettem, egyszerű volt, csak a helyszínnel és az időponttal, és minimálisan pár tudnivalóval - és még mindig csak a vasárnap délelőtti időponttal. Ez volt 2015 tavasza. Akkor kezdett el András is jógaórákat tartani.

Nyáron bevezettünk egy hétköznap esti időpontot is, a szerdai napot, majd röviddel azután jött a kedd és a csütörtök este is, mert épp úgy alakult, hogy felszabadult pár estém, így hétköznap is ki tudtam menni órákat tartani. Három Kezdő Astanga Jóga Tanfolyamot is tartottunk, és Csípőnyitó Workshopot, és 108 Napüdvözlet gyakorlásokat. Bevezettük a vegán piknikeket. Dübörgött a 2015-ös nyár, rengeteg fotót készítettünk, amiket minden óra után megosztottunk veletek. Minden hétköznap 20-30 ember járt az órákra. Vasárnaponként még több.

Az a nyár kovácsolt közösséget belőlünk

A Margitszigeti Jóga igazán akkor indult el. Télen kis létszámú, zárt közösségként folytattuk egy pici teremben – azokkal, akik csatlakoztak hozzánk, és megszerették az óráinkat, minket. András külön bejelentkezős rendszert programozott, hogy egyszerűbb legyen mindenki élete. Rengeteg munkaórája volt benne (már akkor is). Nem felejtem el azt az időszakot. Számunkra, Andrásnak és nekem tele volt lemondással, de összességében véve örültem, hogy folytatni tudtuk télen is, és nem hagytuk abba a közös gyakorlást. Minden nap tartottunk jógaórákat.

A következő tavasz

2016 tavaszára készült el az új honlap, alakult ki a mostani rendszer, a jelenlegi felületek. És felvettünk egy kis imázs filmet is, amit ezúton is mégegyszer köszönünk azoknak, akik szerepeltetek benne. Olyan jóleső érzés volt, amiket elmondtatok őszintén rólunk – bíztatva mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk. El is érzékenyülök, ha erre visszagondolok.

Májusban teljes erőbedobással indultunk. A tanfolyamokat azon a nyáron teremben tartottuk, a jógaórákat akkor már minden nap – szabadban, a margitszigeti Nagyréten. Ugyanott, ahol most is. A mellettünk lévő kis réten rendszeresen Vadas Mihály vezetésével tai chi-t gyakorló szomszédainkkal szerveztünk több közös gyakorlást, amit minden évben tervezünk megismételni. Elkészült az első - természetesen szabadban (a Margitszigeten felvett) – jóga dvd-nk is, valamint elindítottuk a YouTube csatornánkat is, ahol azóta már 30 teljes jógaórát találtok.

2017

Az idei tehát a harmadik nyarunk. Újra más a hangulat. Sem a tavaly előttihez, sem a tavalyihoz nem hasonlítható. Ami biztos: mindig örülünk az új embereknek. Leginkább viszont az lenne jó, ha rendszeresen jönnétek, és nemcsak egy ’feeling’-nek tartanátok a szabadtéri jógát. Mi nem csak néha-néha tartunk órákat, változatosság gyanánt, mint a többiek. A mi gyakorlásunk állandó színtere nyáron szabadtéren van. Sőt idén, megszokott programjaink mellett, meghívott vendégeink előadásokat, workshopot tartanak.

Idén a vb miatt a Margitsziget megközelítése nehézkessé vált nyár elején, emiatt a szabadtéri idény indulása is döcögősebb volt a vártnál. De most már nincs akadálya annak, hogy gyertek! Jár a 26-os busz, lehet használni a parkolót. Télen pedig tovább folytatjuk teremben a gyakorlást.

Nektek köszönhetjük ezt a három évet! Barátokat találtunk és ez nagyon sokat jelent nekünk! Köszönjük a segítségeteket, a cikkeket amiket megírtatok, az őszinte szavaitokat és támogatásotokat!

Namaste! Nati & András

Margitszigeti Jóga a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában

A tavalyi idény más volt, mint az első. Kicsit más volt a hangulat. Mivel egyre többen ismertek meg minket, és rengeteg emberrel találkozunk, és egyre többen vagyunk, az a bensőséges légkör, ami 2015-ben volt, a következő nyárra már nem volt meg. De én nem bánom. Ez a dolgok természetes rendje. Növekszik a közösség, és folyamatosan jönnek új emberek.

A következő ősszel egy nagyobb termet béreltünk, a Budapesti Kortárstánc Főiskolán, a Margitsziget szomszédságában, a Tímár utcai HÉV megállótól pár percre. Végig jógáztuk a tavalyi telet is, de egy kényelmesebb, nagyobb, tágasabb teremben. Megszerettük a Perc utcai termet. A következő téli idényt is ott csináljuk végig.

Téli óráink helyszíne: Budapest Kortárstánc Főiskola, 1036 Budapest, Perc utca 2. II. emelet


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!