A 2024
margitszigetijoga.hu login

Elmentem astanga jógázni

2019. január 06.
vasarnap 09:21

Akkoriban még nem volt jógastúdió minden sarkon!

Nem tudtam mi az, hogy astanga. Csak elmentem jógázni.

Vásároltam 3 db DVD-t

Írtam már arról, hogyan kerültem kapcsolatba először a jógával. Főiskolás voltam, és idős nénikkel együtt jártam hetente egyszer gyakorolni. Ez a rendszeresség az életemben nem tartott sajnos túl sokáig, majd hosszabb szünet következett. Munka, nagyvárosi életmód, pörgős-nyüzsgős, nyugtalan évek jöttek, néhány jóga dvd emlékeztetett csak az elmaradt, néhai gyakorlásomra, amiket nagy ritkán elővettem. A szupermarketben vásároltam 3 db dvd-t, valahogyan "véletlenül" botlottam beléjük, akkoriban még nem folyt a csapból is jóga, mint manapság, tehát kuriózumnak tűnt számomra az a keleti lány, akinek a videóit megjelentették magyar nyelven. Ennek kb. 10 éve, akkoriban még nem volt jógastúdió minden sarkon.

Valahogyan mégis arra az elhatározásra jutottam, hogy elmegyek jógázni. Egy ismerősöm által mentem el arra a helyre, ami az egyetlen számba vehető stúdió volt akkoriban számomra. Nem volt kérdés, hogy csak oda fogok menni, közös ismeretségi, filozófiai nézetek miatt. Ráadásul, egyik legkedvesebb barátnőm kezdett akkoriban recepciósként dolgozni azon a helyen.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Kipróbálom!

Ad hoc elhatározással döntöttem el egy borongós hétvégén, szombat este volt, hogy másnap jógázni fogok menni. írtam az oktatónak, megkérdeztem, beférek-e még. Valamiféle nyílt napra, ill. órára vetődtem el, ami nagyjából egy 3-4 órás workshop jellegű esemény volt, ami töményen az Astangáról szólt, nemcsak az első sorozatról, tehát haladó gyakorlásba csöppentem. Nem tudtam mi az, hogy astanga. Csak elmentem jógázni. Gondoltam, kipróbálom. Ismertem az oktatót is, nagyjából, nem személyesen, hanem közvetett módon - volt (és van azóta is) sok közös ismerősünk.

A terem be volt fűtve. Ez meglepett, de nem volt időm ezen sokat rágódni, mert ahogy elkezdődött a gyakorlás, nem tudtam máshová figyelni, csak arra, hogyan kivitelezzem a bonyolultabbnál bonyolultabb ászanákat, amikhez majdnem minden póznál segítséget is kaptam az oktatótól. Furcsa volt, hogy így segít. Konkrétan, szinte mindent meg tudtam csinálni, persze segítséggel, amin teljesen le voltam döbbenve. Nem gondoltam, hogy megy a spárga, de még az is becsúszott a végén. Akkor teljesen leesett az állam, hogy hogyan lehetek én képes minderre. A gyakorlás végén, egy pár akró elem is sorra került, lógtam a levegőben, félig fejjel lefelé, valakinek a talpa a csípőlapátomat támasztotta, és nem volt időm gondolkodni, vagy azt mondani, hogy á, én azért ezt nem merem megcsinálni srácok, amúgy is, most vagyok itt először. Nem kérdezett senki. Csak történtek az események.

A jóga az, ahogyan a gyakorlás megváltoztat.

R. Sharath Jois

Napüdvözlet

Fájt minden porcikám

Órák teltek el, és a végén az öltözőben megkérdeztem a lányokat, hogy amúgy ez milyen óra volt? Mondták, hogy astanga, haladó. Mondtam, köszi, akkor ezt megjegyzem, mert biztos jövök még. Úgy is volt. Egy hétig nem tudtam járni, annyira fájt minden porcikám, alig vártam, hogy elmúljon, és tudjak újra menni. Mentem is. Aztán hozzászoktam az állandó izomlázhoz, és mindenféle fájdalomhoz, mert annyira rákaptam az astanga ízére, hogy nem tudtam abbahagyni a gyakorlást. Akkor is mentem, mikor járni is alig tudtam. Fontos lett a gyakorlás, szinte a legfontosabb, és átrendezte az életemet. Mindent a jóga köré építettem, alig maradt másnak hely. Fanatikus lettem, és vagyok azóta is.

Azoknak, akik azt mondták, hogy az első kb. 3-4 év telik a szenvedélyes fanatizmus jegyében, aztán azért alábbhagy, igazuk lett. Azóta már normalizálódott a helyzet. Az Astanga Vinyásza Jógát tartom az egyik leghatékonyabb önismereti útnak, ebben a mai világban, továbbra is. Ki lehet egészíteni ezzel-azzal, kinek-kinek érdeklődése, kedve szerint, de ez egy teljes rendszer, és egy spirituális út, bármennyire nehéz is fizikailag. Azt kívánom, minél többen tapasztaljátok meg az Astanga jóga áldásos hatását a mindennapjaitokban - ne hagyjátok abba a gyakorlást, tartsatok ki, és legyetek mértékletesek, figyelembe véve az ahimszá (nem ártás) törvényét, mindenkivel szemben.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!