Sakkozzd ki az új lehetőségeket!

A stratégia művészete - Szervezeti innováció kiszámíthatatlan környezetben - Szun Ce gondolatai alapján Porkoláb Imre

A stratégia művészete - könyv ⊗ Archivált cikk!

Az összecsapás nélküli győzelem stratégiája.

Ha ösztönző beszédet kell egyszer írnom,

akkor ezt a könyvet fogom levenni a polcról! Felettébb magas látásmódra tehetünk szert Porkoláb Imre jóvoltából, ha „A stratégia művészete - Szervezeti innováció kiszámíthatatlan környezetben - Szun Ce gondolatai alapján” cím könyvet vesszük a kezünkbe. Nagy fába vágta a fejszét az író, hiszen az erőszakos és a maradi gondolkodásmód által okozott kiszámíthatatlan (világ)gazdasági és katonai környezetről(is) ír. Az első fejezetben megismerhetjük az általános stratégiák közül a villámháború okozta hátrányokat és előnyöket. Ezt követően a startup világ kialakulásának kényszeréről és következményeiről olvashatunk. A hadviselésben alkalmazott szókincs az oldalakon erősen dominál, főleg az irreguláris és a tradicionális szavak. Olvasás során körbejárhatjuk az integrációval kapcsolatos nehézségek és feltételek témakörét, mindezt úgy, hogy belefutunk a versenyképesség, az integrált struktúra, a szürke zóna, a vezetői képzés és szemléletmód váltás témaköreibe.

A könyv akkor vált igazán vonzóvá, amikor

az első oldalak olvasását követően, a 65. oldalon megemlítésre került az aszimmetrikus gyémánt (counterinsurgency model) modell. Eleinte az olvasáshoz harci kedvre, vérszomjra, késztetésre volt szükségem, mert bár a bevezető viszonylag letisztult és bizonyos értelemben kerek egészet adott, de nyelvezete eltért az általam kedveltektől. Aztán az első fejezet rátett erre, fejlövést okoz nekem, hiszen a negatív hangulat keltésnek szavai és a hozott példák halállal végződő hegyei karcolták a pozitív irányú gondolkodásomat.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
A stratégia művészete - Szervezeti innováció kiszámíthatatlan környezetben - könyv

Aztán az fent említett 65. oldalon az aszimmetrikus gyémánt modell betette a TOP10-be a könyvet! A stratégiai előkészítés során alkalmazott aszimmetrikus grafikonok rajzolási/értelmezési szempontból két részre oszthatók: egyik az erőforrás, másik az akarat vagy szándék grafikon. MindEz kiegészíthető a lakosság (vagy termék, vagy szolgáltatás) ellenőrzésének és fenntartásának felrajzolható ábrájával. Ezen három szemlélet figyelembe véve és a szándék "gradikont" fokuszban tartva láthatóvá tehető az életet támogató egységes grafikon. Az innovációval egyetértő szakemberek gyors és hatékony döntéseket képesek hozni, akkor ha egy megfelelően van elkészítve az említett grafikon rendszer. Aszimmetrikus küzdelem esetén az integrált stratégia alkalmazására van szükség, amely a következő jelenti (a feldolgozott sorok alapján):

Ki kell alakítani komplett probléma megoldási portfóliót, melyet

a felfedezést előtérbe helyező megközelítéssel kell oktatni. Ezen portfoliónak az alapja, hogy a közös érdekek felé törekvők helyzettudatossága a lehető legmagasabban legyen és tartósan ott is maradjon. A megfelelően megválasztott tempó egyszerre megóvó és újító szerepet képes felvállalni, abban az esetben, ha helyes a helyzetekhez való megközelítés. A helyzetek viszont(!) a széteső rendszerek okozta irreguláris gyors reakciók újabb kiszámíthatatéan helyzetet teremtenek. Ezért NEM HELYTÁLLÓ azon törekvés, hogy az újító és a fenntartó egységesíthető, DE HA MÉGIS, akkor a megvalósításhoz csupán a határvonalak elmosása és átszervezése szükséges és mindenek felett az IDŐ, azaz a TEMPÓ helyes megválasztása.

A változás menedzsment lényege, hogy

a vállalat kontrolálja és irányítja a katalizátor helyzeteket. Ez a szemlélet nagy figyelmet fordít az emberi motiváció és célkitűzések felszínen tartására. A törekvés átfogó keretrendszerbe rendezi a működéshez szükséges lelki és anyagi erőforrásokat. Az ígéret szerint a könyv első két fejezete a kiszámíthatatlan környezeti viszonyok közötti iránymutató szemléletmódot tárgyalja, kiegészítve tradicionális alapok és a csalafinta, de erőn alapuló viselkedéssel. A harmadik fejezet a sikeres szervezeti működés elengedhetetlen lépései tárgyalja, vagyis:

INTEGRÁLT SZERVEZET

  • az alapokat
  • a jóslatot
  • tempó kiválasztását
  • és az alkalmazott stratégiai hálózat (kiválasztását).

„Ezekre a stratégiai összetevőkre úgy kell tekintenünk, mintha koktélt kevernénk, és azokat saját szájízünk szerint válogatnánk össze.”

Erőteljes hozzáálás!

A könyvet, mint egy tankönyvet forgatom a kezemben. Olvasás során használok kihúzó filcet, a margót jegyzet sávnak használom, a szövegben kiemelem a hasznos szavakat és a szófordulatokat megjelölöm. Sokat időzöm az értelmezésen és az összefüggések memorizálásán. Ez a könyv bővíti a szókincset és a lehető legszélesebb látószöget biztosítja a gazdasági rendszerek átalakulásának értelmezésének szintjén. Foglalkozik a digitális transzformáció kérdésével, a vezetési hierarchia tradicionális módszereivel és ösztönöz a modern vállalati formák megismerésére. Bőven add teret a gazdaság felépítésének modelljeinek megismerésére, majd kiemeli, hogy a világi változások okán a rugalmasság és a reakció idő jelentősége előtérbe került. Az aktuálisan olvasott fejezet foglalkozik a döntés előkészítéssel, a költségcsökkentéssel, a piaci területek felosztása kapcsán tapasztalható küzdelemmel, a kereslet generálással.

„ Hadseregünk formája hasonló legyen a vízhez. A víz formálya olyan, hogy elkerüli a magasat és siet az alacsonyabban lévő helyekre. A hadsereg formája olyan legyen, hogy kerülje el a teltséget és mérjen csapást az ürességre. A víz a földterületekhez igazodik, úgy irányítja folyását ;a hadsereg az ellenséghez igazodjék, úgy biztosítsa magának a győzelmet.”

54. oldal.

Mielőtt belebonyolódunk a megoldás keresésébe!

Javasolja, hogy a dinamikusan változó környezetben erőteljesen törekedni kell a kiszámíthatatlan emberi reakciók „modern” kezelésére és a munkahelyeket előnyösen kell kialakítani. A szerző azt javasolja, hogy a vállalati struktúra számoljon a stressz okozta előnyös produktív viselkedéssel és ne elnyomóan lépjen fel a változást generálókkal szemben, hanem igenis mint egy újítót karolja fel a vezetés. Ehhez vezetői képzésre és állandó dinamikusan fejlődő cégszervezési modellt javasol. (Volatie Uncertain Complex Mbiguous) 31. oldal.

A harcászati stratégiák alapjai után olvashattam a történelmi példák által megerősített ERŐN alapuló PARANCSURALMI rendszerekről, a KÜLDETÉSORIENTÁLT gondolkodásmódról, a paradigmaváltásról és a szervezeti átalakulásról. A könyv szerkezetét és bekezdéseit tekintve is igen markáns, ezért akár tarót kártyát is lehetne belőlle készíteni, de kétlem, hogy ezt a könyvet valaha is egy ezotérikus beállítottságú NŐ a kezébe tudná venni. Eredetileg azt gondoltam, hogy ennek a könyvajánlónak az lesz a címe, hogy: "NA-ezt nem fogja kiolvasni egy NŐ sem, mert túl száraz és érzelemmentes!" De nem ez lett a címe. :) (Sokan megsértődnének.)

Kérdésed van, információra van szükséged?

Kattints az arcképre! (chat)

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130