Az Astanga jóga jóval több lehetőséget nyújt vágyaink eléréséhez, mint azt valaha is gondoltuk!

2017. február 09.
csütörtök 08:54

Képtelen emberi képességek! ♦ piszkozat

Szeretnéd megtudni, hogy hol a határ?

HOL A HATÁR?

Az Astanga jóga rendszerének - továbbra is - központi témája a lemondás (tapaszja). Ez alatt természetesen minden szőnyegen eltöltött időt is érthetünk, de ha az előírások szerinti szigorú szabályokat kezdetben mohón, majd később egy csipetnyi tudás birtokában végezzük, akkor annak gyümölcse nem marad el! A napi gyakorlás elpusztítja az elmében és a testben a tisztátalanságokat, és így a test és az érzékszervek tökéletességét eredményezi.

  • Érdemes mélyebben megvizsgálni ezen - kimondottan nehéz - jóga típus eredményességének maximális határait. A védikus írásokban található MISZTIKUS KÉPESSÉGEK ELÉRÉSÉHEZ kimondottan az Astanga jógát alkalmazzák! (Lásd.: Google - Mi a kapcsolat az astanga jóga és a misztikus képességek között? 20110511_BUD_SRS.mp3
  • 3 perctől)

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

A jógával elérhető misztikus képességek - sziddhik

  • ANIMÁ-SIDDHI - a jógi képes olyan parányivá válni, mint egy atomi részecske
  • LAGHIMÁ-SIDDHI - könnyűvé válni, mint egy tollpihe
  • PRÁPTI-SIDDHI - bármit, bárhonnan előteremteni
  • MAHIMÁ-SIDDHI- nehezebbé válni a legnehezebbnél
  • ISITVA- SIDDHI- szabadon azt tenni, amit akar, csodát tenni, vagy bármit megsemmisíteni, amit csak akar
  • VASITVA- SIDDHI - uralkodni az összes anyagi elemen
  • PRAKAMYA-SIDDHI- olyan hatalommal rendelkezni, hogy semmilyen vágya ne hiúsuljon meg
  • KÁMÁVASÁYITÁ-SIDDHI - bármilyen alakot vagy formát felvenni, kedve szerint. (forrás S.B.2.2.22.) A szakirodalmak a misztikus képességeket nyolc fő csoportba sorolják és további tíz másodlagos és öt harmadlagos alkategória is ismert.

Mielőtt a szőnyegre állnánk, hogy az említett képességeket elérjük vagy magas hahotázásban bezárnánk eme írást, álljunk meg egy pillanatra! Az imént említett képességek eléréséhez komoly lelki és testi gyakorlatokra van szükség, követni kell a 8 ág minden kritériumát és nem árt egy idegenvezető sem ezen az igazán nehéz úton! A modernkori értelemben vett realitás talaján állva könnyen belátható, hogy a hétköznapi felvilágosult ember számára elérhetetlenek az említett képességek.

Cél az első sorozat!

Tehát az Astanga jóga jóval több lehetőséget nyújt vágyaink eléréséhez, mint azt valaha is gondoltuk. Számomra igazán megnyugtató gondolat, hogy a folyamat magas potenciálja már biztosíték a testi és mentális egészségünk elérhetőségére. A testi egészségünk helyreállításához -ezért- az ismert 6 sorozat közül az elsőt javasolt gyakorolni.

„ Óh, király! Ha a jógi nem mond le vágyáról, hogy magasabb rendű anyagi élvezetben legyen része — hogy eljusson a legfelsőbb bolygóra, Brahmalokára, hogy szert tegyen a nyolcféle tökéletességre, hogy a Vaiháyasákkal utazzon a világűrben, vagy hogy a bolygók millióinak egyikére menjen —, akkor mag”

S.B.2.2.22. vers

Cél a zavartalan elme

A Srímad-Bhágavatam tizenegyedik énekében Uddhava a misztikus képességek (sziddhik) felől érdeklődik. A misztikus képességeket az astánga-yoga, vagyis a nyolcfokú jógarendszer gyakorlásával lehet kifejleszteni. Ezt a rendszert Patandzsali fektette le, s a folyamat célja az, hogy a gyakorló teljes mértékben uralma alá hajtsa az érzékszerveit és az elméjét, majd megtanulja irányítani a légzését, s így zavartalanul a Legfelsőbb Úrra tudja rögzíteni az elméjét.

Ashtanga Yoga Third Series Arm Balances

Számodra is elérhető instant sziddhi

A gondolat erejét használva könnyen elérhetővé válhatnak olyan ászanák, amiket pusztán a negatív gondolat - vagy ha úgy tetszik a nem pozitív kicsengésű jövőbe tekintés - blokkol.

Válasszunk ki egy pózt amit már párszor elértünk, de nehézségünk van a kivitelezésben, majd elménk képernyőjén képzeljük el, hogy az adott pózt kényelmesen és helyesen tudjuk felvenni. Ezen technikát gyakorlásunk előtt minél többször ismételjük. A célunk eléréséhez növeljük a fizikai gyakorlásunk során a figyelmet a testi és mentális síkon egyaránt, hogy megértsük és meglássuk az akadályokat a célunk eléréséhez vezető úton. Sok esetben pusztán az ászanáról olvasott pár sor is meghozza az eredményt!

Le kell tenned a voksod egy tanár mellett!

Saraswathi Jois a Jóga Málá Szakmai napon erőteljesen hangsúlyozta az oktatóválasztás fontosságát: Az nem egy jó hozzáállás, hogy mindenbe belekóstolsz! Reggel itt gyakorolsz, délután ott. A gyakorlók tesztelik a tanárokat, ez nem szerencsés. Lehet hogy eleinte sok mindent kipróbálsz, sok tanárt,

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022