A 2024
margitszigetijoga.hu login

2017. július 10.
hetfő 10:13

Saraswathi Jois - A jóga füzére

Le kell tenned a voksod egy tanár mellett!

A jóga füzére

A következő feljegyzés Saraswathi Joissal és lányával, Sharmilával történt beszélgetés kivonata, mely a Jóga Málá Szakmai napon elhangzottak alapján készült, Sri K. Pattabhi Jois: A jóga füzére című könyv - magyar nyelvű kiadásának bemutatása alkalmából.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Kemény kézzel oktatott az édesapám

Sosem gondoltam volna, hogy eljutok ide, ez az első alkalom hogy Magyarországon járok. Látom, hogy sokakat érdekel itt az astanga jóga és szép gyakorlások is voltak a mai napon. Az astanga mára már eljutott a világ minden tájára és nagy népszerűségre tett szert. Ez nagyban köszönhető a jóga világ három sztárjának: Krishnamacharyanak, Sri K. Pattabhi Joisnak és B. K. S. Iyengarnak. Ők hárman már nem élnek velünk, de édesapám nagyon sokat dolgozott Krishnamacharyaval. Nektek sokkal könnyebb a gyakorlás, nekem sokkal nehezebb volt. Édesapám nagyon kemény oktató volt.

ॐ HATÁROZAT

Nehéz volt a kezdet, nagyon kemény kézzel oktatott, és igazán most látom ennek a hasznát, hiszen a gyümölcs mindig később érik be.

A legfontosabb guru az anya!

Bármihez kezdesz a mindennapi életben, bármilyen tevékenységről is legyen szó, akkor a guruhoz imádkozol elsőként. A legfontosabb guru az anya, hiszen az újszülött az első anyára való pillantásától az édesanya elégedettsége érdekében cselekszik. Otthon, majd később az iskolában, az első ABC megtanulásakor…stb. Az anya rendkívül erős! Ő viseli gondját a családnak, a férjnek.

A férjnek mindössze annyi a feladata, hogy "megkeresse a kenyeret", de minden más feladat az anyára hárul.

Le kell tenned a voksod egy tanár mellett

Az nem egy jó hozzáállás, hogy mindenbe belekóstolsz! Reggel itt gyakorolsz, délután ott. A gyakorlók tesztelik a tanárokat, ez nem szerencsés. Lehet hogy eleinte sok mindent kipróbálsz, sok tanárt, de előbb vagy utóbb le kell tenned a voksod egy tanár mellett. Az astanga gyakorlásában fontosak a testtartások, a pózok, a tekintet és mindenek felett a légzés! Hogyha eképpen gyakorolsz, akkor a test és az elme egészséges lesz és nagyon jó állapotban marad. Sokan látogatnak el Indiába gyakorolni. Ha jöttök, akkor egy sálába, egy tanárhoz menjetek! Válasszatok egy tanárt!

Ne videók alapján tanuljatok! Az interneten sok astanga jóga kép és videó elérhető, de ne ezek alapján tanuljatok! Sokan mennek Mysore-ba úgy, hogy egy videó alapján tanulják meg a sorozatot, de ez nem javasolt. Tudnod kell, hogy mikor kell lélegezni, mikor van belégzés és kilégzés, ismerned kell a sorozatot …stb. Tudnod kell mi az a jóga!

Minden ászanának terápiás hatása van

Az astanga első sorozatban minden ászanának terápiás hatása van. Például a Dzsánu Sirsászana cukorbetegségre javallott, ezért akár 20 légzésig is érdemes benne lenni, de csak akkor fogja igazán kifejteni a hatását ha követed a sorozatot és megcsinálod a többi pózt is.

A jóga lehetővé teszi, hogy meggyógyítsuk, amit nem lehet elviselni és elviseljük, amit nem lehet meggyógyítani.

B.K.S. Iyengar

ज HATÁSKÖR

Az első sorozatban 40 ászana van, és ezek gyakorlását akkor is javallott elvégezni, ha beteg vagy, mert minden ászana, és ezáltal az egész sorozat terápiás hatású!

Várandósság alatti gyakorlás javasolt, DE!

A várandósság alatt is lehet gyakorolni, de ennek megvannak a maga szabályai. Az első trimeszterben nem szabad gyakorolni és a negyedik hónaptól fogva lehet újra, sőt egészen szülésig ajánlott. Gyakori az első trimeszterben a hányinger, rosszullét, de ennek ellenére sokan az erős akaraterejük okán csinálnak pár napüdvözletet és pár pózt, de ahogy a menstruáció első 3 napján, úgy az első trimeszterben is, a gyakorlást ki kell hagyni!

Nem érdemes ezt a szabályt áthágni!

Saraswathi Jois - Primary Series - 2015 Hungary

A nőknek jár a pihenőnap!

A nők számára különösen fontos a jóga, mivel segíti a menstruációs ciklust, a várandósságot, a hormonális változásokat. A gyakorlásnál rendszeresen előfordul, hogy a gyertya póznál a hölgyek a menstruációs ciklusra hivatkozva nem csinálják a pózt, de már számtalanszor elmondtam, hogy az első 3 napon ne gyakoroljanak! A jóga egy belső gyakorlás és a nők számára fontos ez a 3 nap pihenés, hiszen így marad meg a női testben az egyensúly.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!