A 2024
margitszigetijoga.hu login

Ricinusfürdő a megfáradt izmokra!

Van egy astangás körökben népszerű, elhíresült eljárás, ami szombati gyakorlás néven vonult be a köztudatba.

2020. november 28.
szombat 12:20

Szombati gyakorlás, azaz ricinusfürdő

Ricinusolaj fürdő a fáradt izmok, izületek felfrissítésére!

Van egy astangás körökben népszerű, elhíresült eljárás, ami szombati gyakorlás néven vonult be a köztudatba. Tehát most nem a ricinusolaj hashajtó hatásáról fogunk beszélni, hanem egy külsőleg alkalmazott nagyszerű eljárásról, amit úgy is hívunk, hogy ricinusfürdő.

Az astanga vinyásza jóga tradíciójában hetente hatszor gyakorlunk, a szombatok, a holdnapok, nőknek a menzesz napjai pluszban a pihenőnapok. Vasárnaptól péntekig minden reggel gyakorlunk, ami már önmagában is egy komoly lemondás. A szombati szünnapon érdemes kipróbálni ezt a pihentető, izomlazító, fájdalomcsillapító hatású módszert.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Bedörzsölés

A gyakorlat során - nevezzük gyakorlatnak - bedörzsöljük magunkat tetőtől-talpig ricinusolajjal, különös tekintettel az izületekre, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be az olajat. ne spóroljunk vele, egy ilyen alkalommal 2-3 dl olajra lesz kb. szükség. Gyógszertárban vagy bioboltban beszerezhető. Fejbőrbe is belemasszírozhatjuk, serkenti a hajnövekedést, erősíti a hajszálakat. Ha nem túl folyékony az olajunk, érdemes kicsit felmelegíteni előtte. Kislábosban vizet melegítünk, kicsit beleállítjuk az üveget, én nem szoktam, nekem megfelel az állaga szobahőmérsékleten, de ha felmelegítjük könnyebb lesz kenni. Az izületekre rendkívül jó hatású a meleg olajos bedörzsölés. Illóolajat is lehet belecsöpögtetni, néhány cseppet, mert a ricinusnak intenzív, erős az illata, és nem mindenki szereti. Ízületekre legjobb a rozmaring, én még levendulát szoktam használni. Nem a ricinus szaga miatt, hanem a hatás fokozása érdekében. Rozmaringot mindig teszek bele pluszban, ha fáj valamim.

Lemosás

Amikor kész vagyunk az olajozással, felveszünk egy fürdőköpenyt, vagy egy törölközőt magunk köré tekerünk, és relaxálunk, min.10 percet. Én fél órát is szoktam néha így maradni. A lemosáshoz jó ha van otthon mondjuk valamilyen gyógyiszap, vagy mosódiópor, vagy valamilyen testradírozó, dörzsölő szivacsféleség, mert a ricinusolaj nem jön le annyira egyszerűen. Sűrű, ragadós. Én iszapot használok leggyakrabban a lemosásra. De szappan és dörzsikendő is megfelelő lehet. Volt már olyan is, hogy beáztattam mosódióhéjat, majd amikor megpuhult, lecsepegtetve, leturmixoltam, és egy habot kaptam, amivel szépen le tudtam magamról maradéktalaul mosni az olajat. Tehát lehet kreatívnak lenni a lemosást illetően (is). Hajamról egyszerűen samponnal mosom le.

A ricinus olaj hatása

A ricinusolajnak számos nagyon kedvező élettani hatása van. Izomlazító, fájdalomcsillapító, ezáltal enyhíti a sérülések negatív hatásait, a túlerőltetett izmokkal egyszerűen csodát tesz. Az izületekből eltávolítja a bennük rekedt hőt, tehát gyulladáscsökkentő hatású. Növeli a hajlékonyságot, és akár regenerálhatja a mikrosérüléseket is. Különböző bőrproblémák, bőrbetegségek kezelésére is remekül alkalmazható, pl.bőrpír, ekcéma. Nekem erre is bevált már, nem is egyszer. Magas az E-vitamin- és ásványianyag-tartalma is, serkenti az elasztin és a kollagén termelődését - ezek az anyagok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a bőr megőrizhesse fiatalos, feszes, ránctalan állapotát. Én az arcomra is szoktam belőle kenni, és ugyanúgy iszappal mosom le.

Miért érdemes kipróbálni?

Elsőre macerásnak tűnik, és hát, az is, de szerintem hozzá lehet szokni, sőt érdemes! Mindenképp ajánlom nagy szeretettel, különösen, ha néha túlerőltetjük magunkat. Nekem bevált.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!