na jó elárulom a titkot:

Ez a cikk a benne szereplő videó egy részletének kivonata.

2020. augusztus 01.
szombat 11:00

A szétforgácsolt tudat gyógyírja ♦ piszkozat

A felesleges gondolkodással lábakat festünk a kígyóra, és zoknit is húzunk rá.

Úgy élem az életem, hogy az első gondolatot követem vagy esetenként nem is gondolkozok, és érzéseim alapján cselekszem. Úgy érzem, hogy ennek köszönhetően még nem nagyon hoztam rossz döntéseket.

Ez helyes?

 Az életben a visszacsatolás nagyon világos, ha ezt úgy érzed, hogy jól működik akkor rendben van.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Primer gondolkodás

Valamikor a kreatív gondolkodás, a primer, elsődleges gondolkodás nagyon szükséges. Aki gondolkodással keresi a kenyerét, azt tudja, hogy nem lehet építészetet építészeti gondolkodás nélkül művelni, vagy írás művészetet írói gondolkodás nélkül.  Ez az úgynevezett primer, elsődleges gondolat, de a reaktív gondolkodás, a dualisztikus gondolkodás, másod,-harmad,-negyed,-ötöd rétegű gondolkodás, az szétforgácsolja a tudatot.

Ezért amikor cselekszel, csak cselekedj, mikor érzed, csak érezd, és amikor gondolkodsz, akkor csak gondolkodj. Ne gondolkodj a gondolkodáson, ne gondolkodj az érzelmeken, lásd őket tisztán, ahogy vannak, de ne keverd őket, ne rétegezd őket, mert akkor fellazul a tudat és több részre szakad. Ezt hívják keleten úgy, hogy sajnos a felesleges gondolkodással lábakat festünk a kígyóra, és zoknit is húzunk a lábaira, és mivel ezzel is elégedetlenek vagyunk, ezért cipőt is húzunk a bezoknizott kígyólábakra, így hamar el fog pusztulni az a szerencsétlen kígyó.  Így lehet a felesleges gondolkodással tönkretenni az életünket.

Ennek az egyik legszebb példája a sün és a nyuszi meséje: a süni ki akar takarítani, és el akar menni a nyuszihoz a porszívóért... - Ezt a mesét mindenki ismeri. Tehát a projekcióban elmélyülve egyre mélyebbre, a gondolkodás elrontja a lehetőségeinket, és ahogyan lovaljuk bele magunkat, és azonosulunk vele, amikor odaérünk, akkor - folytatva a süni meséjét - "Szia Süni, Gyere be! Nem megyek és különben is * a porszívódat." Ezt legyártjuk magunknak naponta többször, ilyen vagy erősebb változatban és el is hisszük. 

Ezért kell ez a nagyon szép belátás, és belső gyakorlat és látod - ezt a tiszta tükörben - és nem azonosulsz vele, akkor sikerül megváltoztatni ezeket a szokásokat. A csak gondolkodással semmi baj, de a ragaszkodó, dualisztikus, projektáló, többszörös rétegű gondolkodással rengeteg baj van.  Ezt hívjuk önsorsrontásnak.

Minden tudatnak szüksége van egy kis pihenésre, kikapcsolódásra. A szünetet követően egész sokkal jobban működik. Ezt hívjuk a gondolkodás elé való visszatérésnek, a tiszta, tükörszerű tudathoz való visszatérésnek,  az eggyé válásnak. Azért hogy utána helyesen gondolkodjunk, tisztán érezzünk, megfelelően cselekedjünk, jól beszéljünk.

„ A CSAK gondolkodással semmi baj, de a ragaszkodó, dualisztikus, projektáló, többszörös rétegű gondolkodással rengeteg baj van. ”

Chong An Sunim

Chong An Sunim - 2016 04 08 Sopron

A videó tartalma címszavakban

Akik gyakorolnak és akik nem — miben különbözik az életmódjuk és tudatformájuk? Hogyan kezelik a válságokat? Hogyan élik meg az örömöt és a bánatot? A karma fogalma, megélése, az azon való változtatás lehetősége. A ‘folyamba lépett’ fogalma. A vezető réteg felelőssége saját tudatáért, döjtéseinek minőségéért. Mi a legnehezebb gyakorlat? Hogyan (ne) csapjuk be önmagunkat? Szellemi autonómia vs. sufnituning, élő átadás vs. kicsontozott intellektualitás. Milyen gyorsan lehet elsajátítani a meditációis technikát? Emberi szaporulat a földön: honnan jön a sok-sok milliárd ilyen rövid idő alatt? A gyakorlat hatása a közeli kapcsolatainkra. Szerzetesi és világi gyakorlat, történelmi valamint jelenkori budhizmus és zen. A globális falu és a vallások kapcsolata.

Keleti és nyugati szemlélet a zen és a meditáció esetében: hagyományos és modern szemlélet. Az életszakaszok és a karma, valamint a tiszta döntéseink viszonya… A tér és az idő tudati alapú relativitása (homage to Einstein)… Gyermekvállalás és az emberi út. Külső és benső gyermek. Hívő és nem-hívő meditáció. Személyiségünk határai, korlátai valamint a fogadalmak irányvétele. Az intuitív döntéshozatal, valamint a hibák elkövetése, felismerése és kijavítása. MI a viszonya ennek a gondolkodás többféle fajtájával? Alvás, meditáció, pihenés… Aladdin és a többi szufi misztikus… csak ne váljunk kővé a barlangban!

Forrás

A kivonat a videó 1 óra 13 percétől az 1 óra 17 percéig tartó szakaszból készült. A zenét beleírja a ZENÉBE!

ENNYI.

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022