A 2024
margitszigetijoga.hu login

2017. január 28.
szombat 16:50

Pársvottánászana

Az álló pózok soron következő ászanája a Pársvottánászana (Oldalsó előrehajlítás vagy Inetnzív oldalnyújtó póz).

Belégzésre jobb lábbal lépjünk hátra, jobb lábfejet fordítsuk ki 90 fokban, a bal lábfejet befelé 45 fokban, és forduljunk a jobb lábunk felé (hátrafelé), a tenyereket tegyük imádkozó tartásba a hátunk mögött, és kilégzésre dőljünk előre egyenes háttal a jobb lábunkra. A tekintet a lábujjakon van.

A jobb láb legyen párhuzamos a matrac hosszanti szélével, a középső lábujj, a sípcsont és a combcsont egyenes vonalat alkot. A két sarkunk legyen egy vonalon, a matrac középvonálán állunk. Az elöl lévő combizmot fölfelé húzzuk, súlyt viszünk az elöl lévő lábra, ezáltal a jobb csípő hátrébb kerül, a bal mellé. A két csípőt tartsuk meg egymás mellett.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Mindkét térd nyújtva van. Ne dőljünk rá az elöl lévő (jobb) lábra, mert lebillen a bal csípő. Ezáltal terhelést veszünk le a jobb hátsó combról, de fontosabb, hogy tartsuk meg egy vonalban a csípőket. Inkább ne menjünk annyira mélyre a pózban, de a csípők helyzetére, és a lábak nyújtására fordítsunk elég figyelmet.

A bal lábra is helyezzünk súlyt, mindkét lábunkon egyenletesen oszlassuk el a testsúlyt, így a súlypont középen marad, és a csípők könnyebben egymás mellett tarthatók. A hátsó láb külső talpélét is nyomjuk a talajba, a combot forgassuk befelé, ez is segíti a csípő merőleges helyzetben tartását.

A könyököket és a vállakat ne ejtsük le, a rumbusz izmok aktiválásával (ami a két lapocka között található) emeljük meg őket. A tenyereket nyomjuk össze, a tenyértöveket is. A könyökökkel felfelé és befelé dolgozzunk. Ha túl nehéz ez a kéztartás, akkor alkalmazzuk az ellentétes könyökfogást a hát mögött. Vállprobléma esetén letehetjük a tenyereket a az elöl lévő lábfej két oldalán, vagy foghatjuk a bokát.

A gerinc, a nyak, a fej egy vonalban van, ne engedjük kanyarodni a gerincet. A fejtetővel és a szegycsonttal nyújtózkodjunk a lábujjak felé. Aktív múla és uddijána bandhával végezzük a pózt, ez stabilizálja a csípők, és az alsó háti szakasz megtartását. Az ülőcsontok irányábából nyújtózzunk a gerinccel a fejtető felé.

ॐ HATÁROZAT

Csak addig dőljünk előre, amíg egyenes marad a gerincünk. Ha sérült a hátsó combizmunk, végezhetjük hajlított térddel.

Belégzésre emelkedjünk fel, forduljunk át a másik oldalra, és kilégzésre dőljünk előre, végezzünk el a pózt a bal láb irányába is. Öt légzés után belégzésre emelkedjünk fel, kilégzésre pedig lépjünk vissza Szamaszthitibe.

ज HATÁSKÖR

Sri K. Pattabhi Jois azt írja a Jóga Málában, hogy "röviden összefoglalva, az összes eddigi póz lazábbá teszi a test végtagjait, ami segíti a mozgást, és könnyebbé teszi az utánuk következő ászanák végrehajtását. Korra való tekintet nélkül minden férfi és nő gyakorolhatja őket."

Az ászana etikus fegyelme akkor nyilvánul meg, amikor helyesen, egyenletesen és maximálisan nyújtod a testedet.

B.K.S. Iyengar

Laruga Glaser. Ashtanga Yoga Demo in Mysore (part 2)


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!