A 2024
margitszigetijoga.hu login

2017. január 24.
kedd 09:39

Utthita és Parivritta pársvakónászana

Kiterjesztett és átfordított oldalsó szögpóz.

UTTHITA PÁRSVAKÓNÁSZANA vagy PÁRSVAKÓNÁSZANA A (Kiterjesztett oldalsó szögpóz): Szamaszthitiből jobb lábbal lépjünk hátra belégzésre egy nagy terpeszbe. Emeljük oldalsó középtartásba a karokat, a jobb lábfejet fordítsuk ki 90 fokban, a balt befelé, hogy arra nézzen, amerre a térd. Kilégzésre tegyük le a jobb tenyeret a jobb lábfej mellé, kívül, a bal kart nyújtsuk előre, és nézzünk bele a bel tenyerünkbe.

A lábszár merőleges a földre, a térd maradjon pontosan a boka fölött. A jobb térd a jobb vállhoz ér. A bal saroktól a jobb kéz ujjaiig egy átlós vonalat alkot a test. A csípőt a térd vonaláig engedjük le, a térdet tartsuk a boka fölött, így a jobb comb párhuzamos lesz a talajjal.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Fontos, hogy ne ejtsük le mélyen a csípőt. A bal láb külső élét nyomjuk a talajba, a bal combot forgassuk kifelé. A jobb csípőt befelé, a bal alá próbáljuk húzni, így nyúlni tud a jobb oldali combközelítő izomcsoport. A jobb térd és a bal csípő között nyújtózzunk ellentétes irányba. A bal tenyér a talaj felé, a bal hónalj oldalra néz.

Tartsuk szélesen a vállakat, a széles hátizom aktív. A vállak egy síkban vannak. A has oldalra néz, a gerinc egyenes, fejtetővel nyújtózzunk, a fej a gerinc meghosszabbítása. A két sarok közötti vonallal egy síkban vannak a csípők és a combok.

A gerinc oldalra hajlításával nyúlnak az oldalsó hasizmok, csípőhorpasz izmok, bordaközi izmok. Az ászanával erősítjük a medence mélyebb izmait. Bandhákat tartsuk aktívan, hogy a derék maradjon megtámasztva előről.

Öt légzés után belégzésre emelkedjünk fel, karok oldalsó középtartásban, váltsuk a lábtartást, majd kilégzésre végezzük a pózt a bal oldalra. Öt légzés után emelkedjünk föl belégzésre, karok oldalsó középtartásban, majd anélkül, hogy visszalépnénk Szamaszthitibe a matrac elejére, folytatjuk a következő ászanával:

PARIVRITTA PÁRSVAKÓNÁSZANA vagy PÁRSVAKÓNÁSZANA A (Átfordított oldalsó szögpóz vagy Oldalsó szögpóz csavarással): kicsit csökkenthetjük a terpeszt az előző pózhoz képest. Arra a belégzésre, amire feljöttünk az előző pózból, a jobb lábfejet kifordítjuk 90 fokban, a balt befelé, most legalább 45 fokban, a csavarás miatt, és mert a csípők keresztbe vannak fordítva. A jobb térd ugyanúgy a boka fölött marad, a bal térdet nyújtsuk.

A jobb térd ugyanúgy a boka fölött marad, a bal térdet nyújtsuk. Ha a bal vállunkat a jobb térd külső oldala mögé tudjuk vinni, akkor a bal tenyeret tegyük le és nyomjuk a talajba a jobb lábfej külső oldala mellett. A jobb karral előre nyújtózunk, belenézünk a jobb tenyerünkbe. A jobb térd kifelé forgatása, aminek ellentartunk a bal karral, segíti a gerinc csavarását. A törzs bal oldalra ráfekszik a jobb combra.

Ha nem tudjuk betenni a vállat a térd mögé, akkor a helyettesítő kéztartás az imádkozó tartás a mellkas előtt. A hüvelykujj éjen a szegycsonthoz, a tenyerek pont középen legyenek a szegycsont előtt. A bal könyök a jobb comb külső oldalán, és miközben csavarjuk, fölfelé nyomjuk a törzset. Fejtetővel a gerinc mentén, annak meghosszabításaként, nyújtózunk. Ennél a változatnál a törzs bal oldala nem fekszik rá a jobb combra, hanem miközben csavarjuk, és fölfelé toljuk a törzset, rés keletkezik közte és a jobb comb között.

Ha elértük a finom egyensúlyt az összes résztvevő izomban, az szabadságot, könnyedséget és belső csendet fog teremteni.

Gregor Mahle

A póz kezdő változata: letámsztott térddel. Tegyük a bal térdet a talajra. Toljuk a bal vállat a jobb térd külső oldalához, vagy alkalmazzuk az imádkozó tartást. Innen, ha majd megy, emeljük a bal térdet, és egyenesítsük ki.

Into the Sun | Ashtanga Yoga Demo | Ty Landrum


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!