2020. augusztus 04.
kedd 15:29

Mi az összefüggés az Önvaló és a személyiség között? ♦ piszkozat

Az egoitás egy attitűd, nem pedig egy létező. Különben lehetne ego műtétet végrehajtani a spirituális sebészeten...

Önvaló

Az önvaló az a tiszta tükörszerű, térszerű tudat, ami nem keletkezik és nem múlik el, minden pillanatban jelen van, légy akár testben, testen kívül, vagy akár a születés, vagy a meghalás állapotában. Ez az igazi önvalónk - a többes szám első személy indokoltabb, mint az egyes szám második.

Személyiség

A személyiség, az mindaz a karma, amit összegyűjtöttél, és viszed magaddal tudatosan itt a kis mellényzsebben, és tudattalanul a hátizsákban. Mindaz a karma, amire azt mondod, hogy én. A személyiségnek rengeteg alkotóeleme van, de az, amit az 5 szkandának vagy 5 építőelemnek mondunk a Szív Szútrában, nagyjából abból épül fel.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Én

A forma itt a test, érzés, érzékelés, akarat, és tudatosság. Érzékszervi síkról megközelítve mindaz, amit a szem, fül, orr, nyelv, test mint tapintás közvetít, az értelem fogalommal megcímez, a választó tudat polarizálja jóra és rosszra, barátra, ellenségre, és a tárháztudat pedig eltárolja emlékként. Erre szoktuk ráakasztani azt a nevet, hogy Én. El is nevezzük. De ez más mint az Egoitás.

Egoitás

Az egoitás egy attitűd, nem pedig egy létező. Különben lehetne ego műtétet végrehajtani a spirituális sebészeten, és a szikével szépen kivágom magamból az ént, és akkor marad csak a gyönyörűséges személyiségem, korlátok és egoitás nélkül. - Ez nem így megy. - A személyiségben lévő összes alkotóelemet lehet énesen és éntelenül felhasználni .

A személyiség határai nagyon fontosak. Nem akarunk bizonyos lényként élni, de nagyon szeretnénk más lényként élni. Egy olyasféle én élményt, vagy személyiség élményt tapasztalni, amellyel együtt szeretnénk élni akár évtizedekig, akár életeken keresztül.

Ez nem azonos a kényelmi zónával, nem azonos az egoitással, nem azonos azzal a masszív, duális, lezáró magatartással, hogy én vagyok a legszebb, legjobb, legfontosabb, stb., és az összes többi az pedig kuka és hulladék, és szükséges rossz. Amikor legyártasz egy szuper duális világképet, és abból magadat kiemeled, ez az egoista magatartásnak a gyökere.

Pillanatról pillanatra lehet dönteni, hogy egy adott karmát hogyan használsz fel. A legjobb példa a kés használata. A késsel a konyhában a répát pucolod vagy az újjadat vágod meg? Minderről a kés nem tud. Tehát a benned lévő okosság, ügyesség, érzelmesség és egyebek, ezek nem jó vagy rossz karmák, ezek a személyiség elemei, de hogy te az adott pillanatban milyen helyzetet veszel fel, milyen kapcsolatot építesz ki, és hogyan működteted ezt a karmát, ez viszont a tisztánlátásodon múlik. Ez ezen a tiszta, tükörszerű, térszerű tudaton múlik, ennek a meglátásán, tapasztalásán, megtartásán és használatán. 

„ A személyiség önmagában nem jó vagy rossz, akármilyen karmát hordoz, annak a megnyilvánulása, a működése az lesz valamilyen boldogság illetve szenvedés okozó.”

Chong An Sunim

Chong An Sunim - 2018 08 18 Eredeti Fény Zen Templom - 10 napos gyakorlat (1/2)

Forrás:

A kivonat a videó 9-14 perceiből készült.

ezt is érdemes megtekinteni

The Edge of an Infinite Universe

tJevBNQsKtU

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022