A 2024-2026
margitszigetijoga.hu login

Nárcisztikus személyiség zavar

Mindannyiunkban vannak nárcisztikus vonások, de ez meddig egészséges? Fontos az önreflexió!

2022. március 29.
kedd 05:33
álláspont

Isten óvjon egy nárcisztikus vezetőtől!

Legtöbbünkből értetlenséget, megdöbbenést, dühöt, vagy megbántottságot, esetleg félelmet is kiválthat egy nárcisztikus személyiségzavaros emberrel való találkozás. Fontos, hogy felismerjük, mivel állunk szemben, és mit kezdjünk a velünk szemben tanúsított disszonáns viselkedéssel.

Az illúziók világában

Nos, itt a dualitás világában, a téves nézeteink hálójában, a három kötőerő fogságában próbálunk eligazodni valahogy, érvényt szerezve a sajátunknak hitt igazunknak. Az érdekérvényesítés világában nehéz érdek nélküli pillanatokat tapasztalni – ez tény. De nem lehetetlen. Én nagyra értékelem, mikor találkozom olyan emberrel, akivel legalább pillanatokra megélhető az érdeknélküliség, a feltétel nélküliség, a ’csak lenni’-állapot flow élménye. A legnagyobb probléma ott van – legalábbis számomra – mikor kiderül, hogy az érdeknélkülinek hitt pillanatok, mégsem azok voltak. Annál nagyobb csalódás nincs.

A nárcisztikus személyiségzavar

„A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő ember mértéktelenül énközpontú, önszerető, a másik ember érzéseit, gondolatait nem veszi figyelembe. Magát olyan embernek tartja, akinek különleges jogai vannak. Kapcsolatai leginkább felszínesek, társaira leginkább azért van szüksége, hogy kiszolgálják, felnézzenek rá, és elismerjék őt. Rövid ideig megnyerően is viselkedhet annak érdekében, hogy mások elismerését magáénak érezze. … A probléma kiváltója általában egy erősen traumatikus, múltbéli környezet, gyakran nem is feltételezett, korai sérülések.” (Ez a leírás Nárcisz Coach egyik videójából származik, a cikk végén megtaláljátok az elérhetőségét.) Ez így érthető és világos lehet, első hallásra, vagy olvasásra. Ha még nem találkoztál nárcisztikus személyiséggel, akkor mindenképp. Néhány részinformáció alapján úgy tűnhet, hogy könnyen felismerhetőek a tünetcsoport jelei.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Ha viszont átéltél már társulást ilyen típusú emberrel,

tudod, hogy a helyzet, különösen az elején, egyáltalán nem nyilvánvaló, egyáltalán nem felismerhető – és teljesen mindegy, hogy párkapcsolatról, munka kapcsolatról, barátságról, szülői-gyermek kapcsolatról van-e szó. Minden kapcsolódási típusban az ilyen személyiséggel való hosszabb-rövidebb ideig tartó együtt haladás sérüléseket, különböző mértékű veszteségeket fog okozni, érzelmileg, mentálisan, és akár fizikai, anyagi szinten is. Mindannyian mások vagyunk, természetesen más megtapasztalásaink vannak minden kapcsolódásunkban. Én közel 20 éve, főiskolás éveim alatt vontam le azt a következtetést, úgy általában, hogy nem feltétlenül kell elhinni, mit mond valaki valakiről, hanem kizárólag a saját megtapasztalásaimra érdemes hagyatkozni. Egy főiskolai tanáromról, több hallgató társam is azt állította, akik már túl voltak vele egy-két vizsgán, hogy órákon teljesen normális, viszont nehéz nála vizsgázni, direkt szivat, stb.

Elhittem, és

stresszes vizsga előtti heteket éltem meg az első együtt töltött félév után, felkészülve a legrosszabbra is. Nos, a vizsgán én teljesen mást tapasztaltam az adott tanárral szemben. Sima ügy volt a vizsga. Nah, gondoltam, többet sem hiszek el senkiről-semmit, mert a saját életemet nehezítem meg ezzel. Nem fogok soha többé mások ítéleteire hagyatkozni. Ezt azóta igyekszem is tartani. Bár nem feltétel nélkül követendő ez sem, hiszen néha pont arról van szó, hogy figyeljünk a jelekre, amik útközben vészjelzőként mutatnák a hibázási lehetőségeinket – ha hajlandóak vagyunk észrevenni. A lényeg alapjában véve a tudatosság, most már rájöttem. Tudatos figyelem, ítélkezés nélkül, és a véleménynyilvánítással is érdemes inkább csínján bánni. De térjünk vissza a kiindulási témához.

Hatásvadászat és manipuláció

Tehát visszatérve a nárcisztikus személyiséghez, és mindahhoz, ahogyan ők élik az életüket, leszögezhetünk egy alapvető tényt: hatásvadászok, és nagy manipulátorok. Amikor ez a két tulajdonság párosul egy alapvető erőteljességgel, domináns hajlammal, ne adjisten intelligenciával egy adott személyben – azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom: Isten óvjon meg minket a társaságuktól. Tudom, hogy mindenki más, és máshogy élünk meg egy kapcsolódást. Akár ugyanazzal a személlyel is, ahány ember interakcióba kerül, az annyiféle megtapasztalást fog eredményezni. Karmánktól, valamint annak meghaladásától függ, mit adunk, és mit kapunk, és mire tesszük/tehetjük magunkat képessé.

Nyilván van egy átlagos személyiségünk, és

mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai, de van egy életforma, amit kialakítunk magunk körül felnőttként. Már ez nagyon sokat elárulhat a személyiségünkről, a stílusunkról – nem mindent, de szinte mindent. Én több nárcisztikus személyt is ismertem már, de alapvetően az erőteljességem miatt, nem hagytak, nem tudtak mély nyomot hagyni bennem, ill.nagy károkat okozni. Nem is tartottak sokáig a velük való interakciók. Azért írok erről a témáról, mert úgy érzem, nagyon fontos felismerni a jelenséget, és időben lépni, kilépni, tenni az ellen valamit, hogy életre szóló sérüléseket szerezzünk. Különösen az utóbbi időkre, már kialakult bennem a világ illúziótermészetének tapasztalata, ennélfogva elég nehezen hiszek el bármit. DE számomra is van az a domináns energia, ami képes megvezetni. Volt rá példa. Tanultam is belőle. Nagyon hasznos tapasztalás volt.

Hogyan viselkedik egy nárcisztikus személy?

Először, a kapcsolat elején, a megismerkedés fázisában, a bizalmadba férkőzik. Szeretetteljes, figyelmes – érzelmi intelligencia kérdése, hogy mennyire, de általában nagyon figyelmesnek tűnnek. Pont azt tudja nyújtani, amire vágysz, egy teljesen normális, akár baráti, akár munkakapcsolatban is, párkapcsolatban pláne. Ennek következtében megnyílsz, úgy érzed, végre egy őszinte ember, akivel lehet őszintének lenni, mély, őszinte beszélgetéseket folytatni, amik mindkettőtök épülésére szolgálnak. Valójában ő egy manipulátor, kipuhatolja mik a gyenge pontjaid, és általában kitalálja, hogyan hozhat olyan helyzetbe, ahol az ő tétjeit teszed meg. Szaknyelven ezt nevezik ’nárcisztikus üzemanyagszerzésnek’. Minden esetben egy forrást/forrásokat keresnek, aki/akik imádják, csodálják, figyelnek, felnéznek rájuk, akiket el lehet bűvölni. A szaknyelv nárcisztikus forrásnak nevezi őket. Ők fognak végül, nem feltétlenül, de általában áldozattá válni.

Empátia vagy csak érzelmi visszatükrözés?

  • A nárcisztikus személy nem különösebben törődik azzal mit gondolsz, érzel. Ha végül megbántódsz, vagy védekezel, vagy kifejezed negatív érzelmeidet bármilyen formában, azt gondolja/mondja, hogy az a te dolgod. Ha jelzed számára, hogy ezt ő váltotta ki belőled, tiltakozik, hogy ne kend rá. Nem vállal felelősséget a tetteiért, és tovább játszik. Nagyon jó színészek a nárcisztikusok.
  • Gondolati, kognitív szinten képesek csak empátiára, visszatükrözni is képesek az empátiát, de valójában az ő empátiájából hiányzik egy komponens, az érzelmi rész. Ettől függetlenül rendkívül jó emberismerők, és tökéletesen tükrözik a szemben álló felet, képesek tökéletesen felismerni a másik fél érzelmi, mentális állapotát.

Különlegesnek látják magukat,

  • nagyzoló önértékelés jellemzi őket, impulzivitás, kockázatvállalás, valamint a felelősségre vonhatóság hiánya. Elnézést, bocsánatot szinte képtelenek kérni, ha kérnek, akkor is csak érdekből. Szeretnek ellenőrizni, kontrollálni másokat. Jó vezetői kvalitásokkal rendelkeznek, általában magasra jutnak a ranglétrán. Gyakran eltúlzottnak tűnnek a döntéseik, tekintet nélkül a hozzájuk közel állókra (család, barátok, alkalmazottak).
  • Ha vezetők, akkor az alattvalóktól megkapják a forrást, a hódolatot. Gyors, érzelemmentes döntéseket tudnak hozni, fontos nekik a jó munkából származó sikerélmény, adott esetben képesek a csapat, közösség érdekeit maguk elé helyezni, ezzel együtt képesek viszont megfélemlíteni, manipulálni, alapjáraton kockázatvállalók, kockázatkeresők, magas sikerességi ráta jellemző rájuk. Nagyon ritkán éreznek bűntudatot, még ritkábban mutatnak megbánást.

Csak a legkedvesebb,

  • legféltettebb személyek tudják róluk az életükben, hogy milyenek valójában (sérültek, boldogtalanok), akikkel intim kapcsolatban vannak, pl. anya, házastárs.
  • Amikor a forrásaik kimerülnek, a nárcisztikus személy elkezdi őket először csak elhanyagolni, majd végül tovább is áll, új, friss forrás után néznek, aki táplálni tudja őket.

Nárcisztikus top szakmák

A legtöbb nárcisztikust a következő szakmákban találhatjuk: ügyvéd, orvos, tanár, média, filmipar, színház,-előadómészet, vallási szervezetek vezetői, – akiknek mindig közönsége van, vagy sportolók, szakács/séf, rendőr, katona, bűnüldözés, valamint az alvilágban, a bűnözők között is jócskán fellelhető ez a típus. Általában az egyenruha (bármilyen típusú) elrejti a nárcisztikus maszkot.

Kapcsolat egy nárcisztikussal

Mindig egy imádó, rajongó, alázatos, mindig rendelkezésre álló, önfeláldozó partnert keres, aki által kiteljesedhet. A partnert itt ne csak házastársi, párkapcsolati formára értsük, úgyanúgy lehet munkatársi, üzleti együttműködés, vagy bármilyen kapcsolódási forma.

Miért marad benne egy partner a nárcisztikussal egy kapcsolatban?

Mert folyamatosan egy önmegtagadásban, saját érzelmi szükségletei megtagadásában él, majd végül megtagadja a reményeit, álmait, a törekvéseit, azt hogy váljon valakivé, hogy önálló legyen. Minél nagyobb a partner szemében a nárcisztikus, annál könnyebb a partnernek figyelmen kívül hagynia saját magát.

A nárcisztikus a

partnere számára egy teljesen új érzelmi környezetet teremt, ami ahhoz szükséges, hogy a partnerét önmagához formálja. „Beneveli” a partnert, amihez használja a szeszélyességet, a megbízhatatlanságot, az önkényességet, és mindaddig megy ez, amíg a partner kétségbeesetten elkezd kapaszkodni, ragaszkodni a nárcisztikushoz. A partner egy illuzórikus képhez ragaszkodik, egy imázshoz. A partner általában félreértelmezi a kapcsolat elejétől az egész interakciót a nárcisztikussal.

A nárcisztikus úgy érzi, méltó arra, hogy az univerzum középpontjában legyen

Ez szerintem a legveszélyesebb pont, minden eddiginél veszélyesebb és a legnagyobb kockázattal jár. Különösen, ha önismereti úton járunk, és öntudatlanul az egónkat növesztjük véletlenül – sokszor előfordul. Végülis mindenből tanulunk. Csak nem mindegy, hány kört futunk le, hányszor ismételjük meg ugyanazt a hibát, csak azért mert nincs elég bátorságunk mondjuk, vagy félünk az ismeretlentől.

A várcisztikus hét elmejátéka

Erőt, bátorságot Mindenkinek!

Mindenkinek kívánom, hogy aki nárcisztikus személlyel találkozik, egy: őrizze meg a hidegvérét, kettő: ne menjen bele érzelmi játszmákba, és három: ha rájön, mibe tenyerelt bele, k.gyorsan álljon tovább!

A nárcisztikus személyiségzavarnak többféle erősségi szintje, és formája van. Akit bővebben érdekel a téma, az írásomban, Nárcisz Coach videóit használtam, aki nárcisztikus személyiségzavarosokkal, és áldozataikkal foglalkozik. Youtube csatornája:


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!