Gluténmentes & vegán

Narancsos-gyömbéres süti

Ehhez a recepthez az inspirációt egyik reggel a frissen facsart narancslé készítése adta.

Hozzávalók

Kölesliszt, hajdinaliszt, zabpehelyliszt, egyenlő arányban, tápióka liszt, és barna rizsliszt, nádcukor, fele-fele arányban (az első 3 hozzávalóhoz képest), kávéskanálnyi szódabikarbóna, 5 db narancs, kávéskanálnyi gyömbér, néhány evőkanál víz, tálaláshoz: kandírozott narancshéj kockák, porcukor.

Azért nem írok dkg-okat, mert érzésre csinálom, csak öntöm, és csak az arányokat tudom megjegyezni, hogy aztán mondjuk le tudjam írni. Ígyis van egy csomó minden, amit egyszer megcsináltam, és soha többé nem tudom megismételni, mert a pillanat szülte. Némelyiknél, amelyik isteni finom lett, kicsit sajnálom is ezt, de nem gond, lesz helyette másik. 

Tálaláshoz: kandírozott narancshéj kockák, porcukor

Jó ideje próbálkozom a különféle gluténmentes, és ételekkel, édességekkel. Ha használok is recepteket, többnyire mindig változtatok rajtuk, annak megfelelően, hogy épp mi van otthon és mi nincs a szükséges alapanyagok közül.

Ehhez a recepthez az inspirációt egyik reggel a frissen facsart narancslé készítése adta. Gyümölcscentrifugában kipréseltem 5 db narancsot.

A maradék gyümölcs-és zöldségrost, ami préselés után a zöldségekből, gyümölcsökből megmarad, rendszeresen fejtörést okoz, mert sajnálom kidobni. Gondoltam, próba-szerencse, nézzük meg most keksz alapanyagként, hogyan viselkedik. Nem keksz lett végül, inkább csak sütike. ’Sütikének’ nevezem, a kategóriákon kívüli édességeimet, amiknek nekiállok, és ’lesz, ami lesz belőle’ alapon dobok össze.

Elkészítés

Néhányféle gluténmentes lisztet, kávéskanálnyi szódabikarbónát, kevés nádcukrot, és egy kis gyömbért, hogy legyen benne valami izgalmas is, összekevertem annyi vízzel, hogy gyúrható masszát kapjak. Kicsit félretettem pihenni, kb. fél órát.

Alapanyagok

Barna rizslisztes felületen nyújtottam ki, liszteztem a tetejét is, hogy ne ragadjon. A gm lisztekkel kicsit nehezebb bánni, ezért érdemes vagy sütőpapírok között nyújtani, vagy lisztes felületen.

A narancs rostok miatt nem tudtam szaggatni. Nem estem kétségbe emiatt. Kinyújtottam és sütőpapírral együtt, amin nyújtottam, be a sütőbe. 15-20 p. alatt 160 fokon, készre is sült. Feldaraboltam, mandarinszeletekkel, és kandírozott narancshéj kockákkal, pici porcukorral szórva tálaltam. Nagyon finom lett. A gyömbéres utóíz adta a különlegességét.

Van kérdésed?

Kattints az arcképre!

Hotline +36 30 399 3130
Astanga tanfolyam kezdőknek: 2019. február 3.