A 2024-2026
margitszigetijoga.hu login

2017. február 09.
csütörtök 09:23
álláspont

Astanga jóga és a narancsbőr

Vegyük is sorba, hogy miért hatásos az Astanga jóga a narancsbőr ellen!

Nem a súlyfelesleg okozza a narancsbőrt!

Fiatal korom egyik meghatározó élménye volt, amikor érettségi után az osztálytársaimmal elmentünk Siófokra egyet ünnepelni. Már akkor is gondjaim voltak a testemmel. Nem voltam soha kibékülve a combjaimmal, és a pocakommal. A strandra is eléggé szorongva mentem le, mert a kis gödröcskék mindenhol jelen voltak –értsd narancsbőr. De amint kimentünk a strandra egy kicsit megnyugodtam. A pláza cicák, és kigyúrt pasik között eléggé kitűntünk. Barátnőimmel felfedeztük, hogy még a legvékonyabb csajnak is narancsbőrös a popsija. Arra jutottunk, hogy nem a súlyfelesleg okozza a narancsbőrt. Na, de akkor vajon mi?!

Akkoriban nem is foglalkoztam vele többet. Apukám, amikor megjegyzést tett, annyit mondtam, hogy a modern étkezés velejárója, és nem nagyon zavar. És tényleg nem is zavart. Aki ismert tudja, milyen az alkatom. Voltak jojózásaim, fogytam híztam. A narancsbőr állandósult.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

A kötőszövet lazasága

Az egyik internetes oldal a következőket írja a narancsbőr kialakulásának okairól: „Az, hogy a narancsbőr miért a nőket sújtja inkább, a két nem közötti hormonális eltérések, illetve a bőr eltérő tulajdonságaiból adódik. A bőr három rétege közül a legalsóban, az ún. bőraljában a nőknél sokkal több zsírszövet található, mint a férfiaknál, bizonyos testtájakon pedig vastagabb is e réteg. A bőr középső, kötőszövetes rétege, amely a benne lévő vérerek és nyirokerek hálózatán keresztül gondoskodik a bőr anyagcseréjéről, a nőknél sokkal lazább, mint a férfiaknál, mivel a bőrnek sokkal tágulékonyabbnak kell lennie – gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt milyen hatalmas méretváltozást kell elviselnie. A kötőszövet lazasága azt eredményezheti, hogy a bőralja zsírsejtjei könnyen átjutnak a kötőszövetbe és ott összecsomósodva, fürt alakban lerakódva megváltoztatják a bőr struktúráját, kiadva a narancsbőrre jellemző hepehupákat.

A narancsbőr hátterében álló másik ok az elégtelen vér- és nyirokkeringés, amit fokozhat például a kevés mozgás, vagy a túlsúly is. Emiatt romlik a sejtek oxigén- és tápanyagellátása, a salakanyagok sem ürülnek ki, hanem lerakódnak a sejtek között, a szövetek ödémássá válnak (felgyülemlik a nyirokfolyadék), a zsírsejtek pedig növekedésnek indulnak – összességében romlik a bőr egészsége és fokozódik a narancsbőr súlyossága.

Fogamzásgátló és a kipárnázott élet

A cellulitre való hajlamot más tényezők is fokozhatják, melyek közül a legtöbb korunk életmódjával van összefüggésben. A mozgásszegény ülő életmód miatt az amúgy is párnázottabb testrészek vér- és nyirokkeringése csökken, így pedig az ételeinkben található sok cukor és só, a tartósítószerek és más adalékanyagok sem tudnak teljes mértékben kiürülni. Az egészségtelen, kalóriadús élelmiszerek fogyasztása és a rendszeres mozgás hiánya miatt elhízunk, a megnövekedett zsírsejtek pedig szintén rontják a bőr keringését. A narancsbőr kialakulásának a fogamzásgátló és más gyógyszerek szedése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is kedveznek. Velünk született tulajdonságainkat nem tudjuk megváltoztatni, így a narancsbőr kialakulását meghatározókat sem, de az életmódunkkal és kozmetikai kezelésekkel, otthoni praktikákkal szerencsére sokat tudunk javítani a helyzeten.” Forrás:

Milyen szép sima a combodon a bőr!

Én is kipróbáltam egy két dolgot, de meg kell, valljam az egyik leghatásosabb szer az Astanga jóga volt. A Margitszigeti jóga 2015 nyarán lépett be az életembe, és a szabadtéri órákon hetente háromszor igyekeztem részt venni. A benti órákat is legalább ilyen sűrűn látogattam. Egyik alkalommal amikor öltöztem fel, a párom megjegyezte, hogy milyen szép sima a combomon a bőr. Belenéztem a tükörbe és láss csodád, a gödröcskék mennyisége csökkent :D. Azt azért szögezzük le, hogy, nem egy héttel az első Astanga órám után, minimum fél év megfeszített munka gyümölcse volt, még ha nem is ez volt a célom.

Astanga jóga a narancsbőr ellen!

  • Vegyük is sorba, hogy miért hatásos az Astanga jóga a narancsbőr ellen: Az, hogy a nőknek tágulékonyabb a bőre, az ellen nem tudunk mit tenni :D. Nekünk ez jutott. De, azért nem mindegy, hogy mozgással karban tartod a testsúlyodat, és így nem kell a bőrödnek folyamatosan tágulnia, és összehúzódni a (jojó effektus), az sokat segíthet. A másik ok, az elégtelen vér- és nyirokkeringés, amit fokozhat például a kevés mozgás, vagy a túlsúly is. Ohh, és milyen szerencse, hogy az Astanga fokozza a vér- és nyirokkeringést. Ha nekem nem hiszel, kérdezd meg Natit
  • ). A helytelen étkezés is segíti a kialakulását, és ha hiszed, ha nem, az Astnga az étkezésedre is jó hatással van. Egyszerűen nem kívánod majd a „fúj kakás” kajákat. Sokkal többre fogsz értékelni egy sárgarépát, amit humuszba mártasz, mint egy szelet gyári pizzát. Arról nem is beszélve, hogy ha egyszer beleszeretsz az Astangába, akkor a rendszeres mozgásod is biztosítva van, mert a szervezted könyörögni fog a jóg

Ha van narancsbőröd, kezdj el Astangázni. De ne azért, hogy eltűnjön, hanem magad miatt. Az hogy csökkennek a kis gödröcskék, az csak mellékhatás. A legfontosabb, hogy ha elkezdesz jógázni, elengeded az elvárásaidat. Muszáj elengedned, mert nincs két egyforma gyakorlás, ami tegnap megvolt, ma nincs. És ami ma nem sikerül holnap sikerülni fog. Nem várhatod el magadtól a lineáris fejlődést, mert a jógában nincs ilyen. Amint elengeded magad kisimulsz. Kisimulnak az idegeid, az arcvonásaid, és így a kis dimbes-dombos bőr is simábbá válik. Azt tanácsolom, hogy próbáld ki az Astangát, és engedd hogy magával ragadjon a béke, és a nyugalom.

Ashtanga Yoga for Beginners - Half Primary Series


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!