Kávé helyett astanga!

2020. augusztus 08.
szombat 18:08

Többször abbahagytam az astanga vinyásza jógát! Miért? Ezért: ♦ piszkozat

Inkább futottam volna egy kört, minthogy ráálljak arra a mozdulatlan szőnyegre.

Mi az? Kiüt és feltölt egyszerre, és nem kávé?

Első találkozásomkor évi 400 órányi túlóra meg sem kottyant. Életem két munkahelyből és két műszakból állt, és kellett valami, ami kiüt és egyszerre feltölt, és nem kávé. Ez volt nekem az astanga (ashtanga) elsőre. Megszüntette az élet nehéz oldalát, és minden nehezen megvalósítható ászana kivitelezését követően az életemben is megvalósíthatatlan dolgokat valósítottam meg. (Koannak is elmenne ez a mondat nem?)

Aztán jöttek a változások és a munkát választottam az egészség helyett. Abbahagytam az astanga vinyásza jógát.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Reflux és pánikbetegség

Pár év elteltével már nem bírtam a terhelést, és refluxhoz hasonló tünetekkel, pánikbetegséggel fordultam újra a „szerhez”, az astangához. Rövid időn belül visszaadott mindent, amit valaha elvesztettem, és adott valamit, ami közelít a mélymegértések közé sorolandó fogalmakhoz. Sikert sikerre halmoztam az ászanákban, a munkában, a magánéletben, de mivel az ászanákat túl gyorsan és szakszerűtlenül, a munkahelyi sikereket „túlárazottan” és büszkén fogadtam, ezért jelentkeztek a túlkapások visszás tünetei.

Hiányzott valami az életemből a fejlődéshez!

Nincs rá egy szó csak másfél: azonnali-megfontoltság! A testem nem bírta a változást, ezért fáradt voltam, mindig kimerült, levert és türelmetlen. Fájtak az izmaim, az ízületeim és gyakran meghúztam a nyakam. Már nem élveztem az astanga kínzását. Nem szakszerűen, nem a megfelelő módon végeztem a gyakorlatsorokat és inkább futottam volna egy kört a Margitszigeten, minthogy ráálljak arra a mozdulatlan szőnyegre.

Ismét abbahagytam az astanga vinyásza jógát.

Következő találkozásomkor már igazán meggyötört az élet, és a kezdeti „drogból” gyógyszer lett. A pánikbetegség már komoly munkahelyi gondokat, munkahelyváltást okozott, és az évekig tartó gyógyszeres kezelések lehetséges árnyékában, az astanga vinyásza jóga rám talált és megmentett. Bizonyíthatóan sikerrel! Elvégeztem egy oktatóképzőt, hogy értsem ennek a csodaszernek a fifikáját is, és végre a lehető legkisebb hibával tudjam az ászanákat kivitelezni.

A gondolat végül több dolgot is igazolt:

  • Az astanga vinyásza jógát nem lehet képzetlenül gyakorolni.
  • Az astanga vinyásza jógát egy hozzáértő segítségével érdemes csak végezni.
  • Az astanga vinyásza jóga nem gyakorolható mechanikusan. Az astanga vinyásza jóga lélegzik veled vagy ellened.

Aztán meguntam és ismét abbahagytam az astanga vinyásza jógát.

És ha rákérdeznél, hogy most mit csinálok épp? Válaszolnám: Épp újra visszaszerzem az életemet az astanga vinyásza jógával, de már imákat kell zengeni a jógaszőnyegnek hogy maradjon mozdulatlan!

„ A jóga célja az ellentétes impulzusok káoszának lecsitítása”

Iyengar

M2 PETŐFI TV - Én vagyok itt - Szabadtéri Jóga - Tóth Anasztázia (Nati) riport

Azt gondolom, hogy abbahagyni lehet, de csak rövid pillanatokra érdemes.

ezt a zenét rakd be:

74JAIkSFETo

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022