tojásmentes & gluténmentes

A Kotányi mézes fűszer nem Glutén mentes! Külön-külön is beletehetők a fűszerek.

Glutén- és tojásmentes mézeskalács

A végeredmény: azonnal puha, fantasztikusan selymes ízű mézeskalács, egészséges összetevőkből.

Hozzávalók, elkészítés

20 dkg zabpehelyliszt, 5 dkg fehér rizsliszt, 5 dkg kókuszliszt, 5 dkg kókuszvirág cukor, 1 tasak 10 g-os vaniliaízű xilit (nyírfacukor), 1 csapott ek mézeskalács fűszerkeverék, 1 tk szódabikarbóna, 1 alma, 5 ek agavészirup (aki eszik mézet, annak persze méz), 1 ek lenmagliszt 3-5 ek vízzel kikeverve. Kb. 40- 45 db mézeskalács jön ki ebből a mennyiségből (persze ez függ a formák nagyságától).

A száraz hozzávalókat (lisztek, kókuszvirágcukor, vaniliás xilit, mézeskalács fűszerkeverék, szódabikarbóna) összekevertem. Az almát meghámozva, darabokra vágva a mézzel és a lenmag keverékkel összeturmixoltam, majd hozzáadtam a száraz alapanyagokhoz. Összegyúrtam, és kis időre hűtőbe tettem (fél-egy óra).

Vegán mézeskalács

A végeredmény: azonnal puha mézeskalács

A lenmaglisztet pár ek. vízzel csomómentesre keverjük el (vagy lenmagnyákot készítünk). A mézzel vagy agavé sziruppal és az almával összeturmixoljuk. Én lehet, hogy kicsit sok mézet tettem bele, mert a nyújtás kicsit nehéz volt. Két sütőpapír is kellett hozzá. Sütőpapírok között nyújtva is kicsit ragadt a papírhoz, de végülis még ígyis szépen ki lehetett szaggatni. A sütéshez tényleg csak 10-12 perc kell, kicsit megduzzadnak, ezért jó, h a tepsiben nem érnek egymáshoz, mikor berakjuk őket. Sütőpapírral bélelt sütőben sütöttem, 180 fokon. A végeredmény: azonnal puha mézeskalács. Érdekes módon a második tepsi kicsit jobban megsült, barnább lett, pedig nem hagytam benne tovább a sütőben. Nagy valószínűséggel melegebb volt a sütő, mikor betettem őket, így még kevesebbet kellett volna sütni (pár perc is számít ezek szerint). Szóval ne menjünk el hajat szárítani, vagy fürdeni, miután betettük a sütőbe a mézeskalácsunkat. mert percek alatt készr

Tavaly is próbálkoztam vegán mézeskaláccsal, de nem lett az igazi. Ez a mostani azonban szuperül sikerült. A liszteket cseréltem le (akkor gesztenyelisztet, rizslisztet és hajdinalisztet használtam), és ami még sokat számít talán az összetevők közül, az a kókuszvirág cukor, mert annyira karakteres íze van (lágy, enyhén karamellás), hogy a mézeskalács fantasztikus íze szerintem, a fűszerkeveréken kívül, nagyban ennek az összetevőnek köszönhető.

Tapasztalatom szerint az, hogy mézet vagy agavé szirupot használunk, nem sokat számít. Tökéletesen helyettesíthető egyik a másikkal.

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2019