A 2024
margitszigetijoga.hu login

2017. március 16.
csütörtök 15:00

Maricsjászana A, B

A pózok új csoportja kezdődik az első sorozatban, melyet Marícsi bölcsről neveztek el.

Marícsi

Maharisi Marícsi nevének jelentése: fénysugár. Brahmá fia, Kasjapa risi apja, aki a félistenek, démonok, emberek és állatok ősatyja. Az Úr Indrát egy rituáléval megtisztította egy bráhmana megölésének bűnétől, de a Mahábháratában is szerepel. Úgy tartják, hogy halála után a Nagymedve csillagkép egyik csillaga lett.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Maricsjászana A

A Dzsánu Sírsászana C utáni vinyászából belégzésre előre ugrunk, behajlítjuk a jobb térdet, a jobb talp egy tenyérnyi távolságra van a bal combtól. Jobb karral előre nyúlunk, és átkaroljuk a jobb lábszárat, vigyük hátra a bal kart is, és kulcsoljunk a hát mögött. Kilégzésre dőljünk előre, a homlok vagy az áll van a bal lábon. A jobb lábfej párhuzamos a bal combbal, ne fordítsuk ki, a lábszár maradjon függőleges. A jobb térd és hónalj között ne legyen rés. A jobb karral addig nyújtózzunk előre a kulcsolás előtt, amíg a váll a térd elé nem kerül. A törzs annyira dől előre, hogy a térd és a boka között félúton helyezkedik el, ahogy minél előrébb tudunk majd hajolni, annál lejjebb tudunk majd kulcsolni a lábszáron. A hátunk mögött vagy az ujjainkat fűzzük össze, vagy a jobb kezünkkel fogjuk meg a bal csuklót.

A medencét előre billentve, a behajlított lábat is aktívan tartva dőljünk előre. Eresszük vissza a jobb ülőcsontot a talajra. A nyújtott bal láb sarkát nyomjuk a talajba, lábfej pipál. Bal combot forgassuk befelé. Töltsünk el öt légzést a pózban, majd egy vinyásza után végezzük el a másik oldalra is. A behajlított láb csípőjét nyitjuk ebben a pózban. A pózban rejlő legnagyobb kihívás, ami a kötöttebb hátsó combbal rendelkezőknek nehezebben teljesíthető, hogy a behajlított lábra is helyezzünk súlyt, ne csak rádőljünk a nyújtott lábra. Aktiváljuk a hátizmokat is, és a csípő hajlító izmait is. Mivel ettől a póztól kezdve az előrehajlításokat már nem tudjuk a karokkal segíteni, még nagyobb hangsúlyt kap, hogy az előrehajlítást támogassuk a lábakkal, lábfejekkel és a törzzsel is.

Maricsjászana B

Nagyon hasonlít a Marícsjászana A-ra, csak az előbbi pózban nyújtva tartott láb, most féllótuszba kerül. Belégzésre ugorjunk előre Lefelé néző kutyából, és a bal lábat helyezzük féllótuszba, a bal térdet tegyük vissza a talajra, a jobb ülőcsont itt elemelkedik. A jobb lábat hajlítsuk, a talp külső éle kerüljön egy vonalba a csípő külső részével.

Nyúljunk előre a jobb karral, a vállnál kerüljön előrébb a térd, most is a bal csuklót fogjuk a jobb kezünkkel, ha elérjük, vagy fűzzük össze az ujjakat. Ha az ujjak sem érnek össze, fogjunk meg egy jógahevedert, vagy egy kisebb törölközőt.

A törzs a jobb láb és bal térd között, középen helyezkedik el. Bordakosár érjen a jobb láb belső oldalához, a bal térdet ne hozzuk beljebb, maradjon kinnt legalább 45 fokban. A bal comb befelé forog. Tegyük le a homlokunkat a talajra, végül pedig az állat. De a gerinc maradjon egyenes, szegycsonttal is nyújtózzunk előre és lefelé.

Ha a lótuszban lévő lábfej, boka, esetleg térd kezd fájni, akkor nincs eléggé befelé forgatva a comb. Ha nem tudjuk féllótuszba tenni a lábat, akkor helyettesítő verzióként a bal sarkat húzzuk a jobb combtőhöz, és a jobb lábat támasszuk fel elé. A kulcsolás ugyanaz. Töltsünk el öt légzést a pózban, majd egy vinyásza után végezzük el a másik oldalra is.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!