2018. július 03.
kedd 15:27

Hascsikaró filozófia mentesen a jógáról ♦ piszkozat

Még ma megállíthatjuk az indulatainkat, hiszen a boldogság a kapcsolatokból származik!

Választékos szavak

  • Pécsi panel 3. emeletén éltem napjaimat, amikor az alattam lakó Amerikából hazaköltözött, a mozdulataiban is arisztokrata idős hölgy felcsengetett hozzám. Kifinomultan megkért, hogy a 300 wattos hangerővel bíró "
  • meditációs"
  • zenémet emberileg is elviselhető szintre csökkentsem. Ezen a ponton kezdődött a barátságunk. A hölgy minden szavát és mozdulatát megválogatta, és az Őt körülvevő tárgyak tükrözték a szeretetet. Mondanom sem kell, hogy sokat beszélgettünk múltat idéző, egyszobás lakásában. A választékos, kedves szavai idővel a saját mondanivalóm szerkezetét is díszesé tették, amit nagyon kedveltem. Újdonsült barátom író volt, aki szóban is hajlandó volt megvárni a legmegfelelőbb szavakat, gondolatokat a beszélgetéshez. Társasága megszüntette az önfejlesztésről szóló könyvek oldalain található, görcsösen burjánzó száraz filozófia útvesztőjét.

Hiszen a lényeg csupán ennyi

megfontolt és kifinomult gondolatok, szavak és a cselekedetek a megfelelő emberek társaságában.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Kifinomult tudatosság

A szellemileg fiatalos hölgy nem jógázott életében soha, viszont komoly emberek társaságát élvezhette évtizedekig, hiszen cselédként szolgált egy magas rangú házban külföldön, férjével. A mindennapi társaság határozza meg az ember jellemét. A jóga segíthet jellemünk finomításában azáltal, hogy a pózok felvételekor egyre többször figyelünk a mozdulataink pontosságára, a tekintetre, a légzésre és végül a gondolatainkra. Képzeljünk el egy kört melynek egyik kiinduló pontja a gondolat, a gondolatból cselekvés származik, a cselekvésből eredmény vagy eredménytelenség, majd az aktuális helyzetben egy újabb gondolat születik. Hajlamosak vagyunk a gondolatokat szabadon, céltalanul (vagy pl. a TV hatására szétcsúszva) áramoltatni, de a cselekedeteinket is a már megszokott rutinszerű úton hajtjuk végre, teli hibákkal.

A kifinomult tudatosság azt jelenti, hogy már a megszülető gondolatok is mindenki számárára kedvezőek, és végül a tettek eredményesen célba érnek. Ha ennek hiányát érezzük az életünkben, akkor a változásokat kezdjük a szavak és a tettek szintjén, majd a jóga segítségével növelhetjük a megszülető gondolatok mérlegelésének képességét. Rendszeres gyakorlással finomhangolást végezhetünk a gondolatok testünkre való hatása, és visszahatása terén is. A gyakorlás célja nem rekedhet meg az egészséges élet megszerzésének belépő szintjén, és -ha lehet kérni- ne pazaroljuk el a szőnyegen töltött időt pusztán időtöltésként! Sokkal több lehetőséget ad a jóga az életünk javítására, mint azt gondolnánk!

Megállíthatjuk az indulatainkat

  • Hasznos kipróbálni a koncentrációs gyakorlatok közül azt, amikor a harag előtt megállítjuk az indulatainkat, és az ösztönös cselekvés helyett kihozzuk a legjobbat az adott helyzetből. Ezzel a gyakorlattal egy 10-es skálán pontozhatjuk az aktuális tudatossági szintünket, akár egy hónapig is. A gyakorlat célja, hogy felismerjük a következő vers "
  • jelenlétét"
  • az életünkben:

„ krodhād bhavati sammohaḥ sammohāt smṛti-vibhramaḥ smṛti-bhraṁśād buddhi-nāśo buddhi-nāśāt praṇaśyati A vers fordítása: "A düh eredménye teljes illúzió, az illúzióé pedig emlékezetzavar. Ha zavart az emlékezet, elvész az értelem, s az értelem elvesztésével az ember ismét visszasüllyed az any”

A Bhagavad-gita úgy, ahogy van 2.63.

Bhaktividya Purna Swami Maharaja - A társ fontossága

Tömény filozófia 90 percben

Ha valaki mégis hiteles forrásból szeretne többet megtudni az emberi kapcsolódásokról, annak számára sok szeretettel ajánlom ezt a régi felvételt:

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022