A 2024
margitszigetijoga.hu login

Az előadás visszanézhető youtube-on!

2019. február 14.
csütörtök 20:12

A három kötőerő hatásmechanizmusa - előadás videó

Az egész világot az anyagi természet három kötőereje tartja bűvöletében.

A védikus pszichológia alaptétele

A védikus pszichológia alaptételeként ismert "három kötőerő" hatásmechanizmusát ismerhetitek meg az előadáson. Az ősi kategorizálási rendszer, egyedi aspektusból világítja meg a hétköznapi életünk minden percét, de igazán csak akkor válik jelentős eszközzé amikor nehezen elérhető célok elérésére használjuk.

Az élet jelentős területein pozitív fordulatokra számíthatnak mindazok, akik a hétköznapokban használják a kötőerők felismerésének technikáját és alkalmazzák a jóság minősége felé való törekvés tudatos lépéseit.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Az ítéletlogika feletti tisztaság elérése

Az ősi rendszer létjogosultsága, akkor válik még jelentősebbé, amikor az ember elmerül a védikus írások értelmezésében, és a puszta logika már valóban kevés a sok szinten is értelmezhető írások befogadására. Tehát a mély filozófiai értelmezéshez szükséges befogadási szint eléréséhez, a kötőerők fölé kell emelkednie az élet végső célját kutatónak.

A jóga gyakorlás és a kötőerők kapcsolata

A jóság minőségében végzett gyakorlás stabil, tiszta tudatot eredményez, megőrzi a test és a tudat frissességét, békével tölti el a múltat és reménnyel a jövőt, de mindenekelőtt a jelenben tart!

A tiszta szinten végzett gyakorlás mentes a szélsőségektől, az extrém lendülettől, az elvárásoktól.

A három kötőerő elmélete

ॐ INDÍTVÁNY

A fizikai világban három láthatatlan, ugyanakkor nagyon is jól érzékelhető erő, úgynevezett kötőerő (guna) vagy minőség működik, amely az élőlények testi és szellemi/mentális működését egyaránt befolyásolja. Ezek a kötőerők 1.) a jóság vagy tisztaság (szattva) 2.) a szenvedély vagy aktivitás (radzsasz) és 3.) a tudatlanság vagy sötétség, tehetetlenség (tamasz) kötőerői. A három mindig egyszerre hat, de egyikük általában dominánsan meghatározza az élőlények minden cselekedetét és gondolkodását.

Az egész világot az anyagi természet három kötőereje tartja bűvöletében.

A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

ज HATÁSKÖRॐ HATÁROZAT

Mint ahogyan a három alapszín, a piros, a sárga és a kék összekeverésével a színpaletta minden színe és árnyalata létrehozható, ugyanúgy eredményezi a három kötőerő kombinációja az élőlények végtelen sokféle természetét. Azt, hogy melyik kötőerő dominanciája jellemző valakire, többek között az általa előnyben részesített ételek fogyasztása is jelentősen befolyásolja.

A három kötőerő hatásmechanizmusa - Karádi Csaba


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!