A 2024
margitszigetijoga.hu login

Kortizol és az adrenalin

Menekülés és védekezés az élet? Az érzelmeink vegyületei: endorfin, dopamin, szerotonin, oxicotin.

2020. augusztus 08.
szombat 18:24

A végletek miértje: kortizol

Tudni szeretnénk a szorongásunk okát? Értelmezni akarjuk a szélsőséges érzelmeinket, de nem tudjuk? Állandóan a képzelt és valós veszélyek elhárításán dolgozunk, csak erről szól az életünk, a munkánk, az éjjelük és a nappalunk? Menekülés és védekezés az élet? Hol marad a boldogság?

Az anti-stressz hormon: kortizol

A problémáink és feszültségeink eredete visszavezethető a helytelen döntésekig. Ezért minden döntés magában hordozza egy újabb probléma megteremtését, még akkor is, ha döntésünk célja épp egy pillanatnyi probléma feloldása (volt). A döntéshozatal morális, mentális, egészségügyi és gazdasági határok figyelembevételével nagy felelősség a társadalmi, és az egyéni utak tekintetében egyaránt. A felelősségteljes döntéshez érdemes tanulmányozni a boldogságérzész kiváltó hormonokat: az endorfint, a dopamint, az oxitocint és a szerotonit. HA a végletek miértjeire is szeretnénk választ kapni, akkor az anti-stressz hormonként is ismert kortizol tanulmányozása elengedhetetlen.

Menekülés és védekezés az élet?

Tekintsünk el a valós, a várható és az irreális veszélyek megkülönböztetésétől, és csupán a múlt tapasztalataiból (és a filmekből) származó veszélyt megelőző – intuitív – pillanat miértjét vizsgáljuk. Röviden a stressz kialakulásának pillanatát vizsgáljuk. A veszélyt megelőző pillanatban, a vérben felgyülemlett adrenalin segít szembeszállni az érkező lehetséges veszéllyel és olyan tűéles látást és "cselekvési éket" (olyan horizontális és vertikális látás, mely csak a megoldási küszöb értéket veszi lehetséges mozgási zónának) hoz létre, melytől a katonák halhatatlanok, a szenvedők újjászületettek, a bátortalanok győztesek, és az anyák a világot megmentővé válnak.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

HA elmúlt a veszély!

9789633044551
HVG Könyvek
5 000 Ft

„Ha kiderül, hogy nincs veszély, veszünk egy nagy levegőt, és megvárjuk, hogy távozzon vérünkből a kortizol, és a szívverésünk csillapodjon.” A adrenalin és a kortizol hormonok napi ereinkbe „fecskendezése” (a napi stressz) végletes egészségügyi problémákhoz vezet.

Megsínyli az immunrendszer!

„A stressz hatására az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik, aktiválja a szervezet megküzdéshez szükséges erőforrásait, az immunrendszer ugyanakkor gyengülni kezd. Ez alapvető az életben maradáshoz, ha azonban tartóssá válik, akkor a mellékvese idővel nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, és ennek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek.” - monda Dr. Lakatos Péter, A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

Kidobnád az empátiát, az egészséget és a kognitív képességeket?

ज HATÁSKÖRॐ HATÁROZATॐ INDÍTVÁNY

A kortizol megakadályozza az empátiáért felelős vegyület, az oxitocin termelődését. Ezt a munkahelyen akkor tapasztalhatjuk, ha a biztonság köre gyenge, és az emberek ideje, energiája az áskálódások, és az ellentétek feloldására megy rá, ekkor még önzőbbek lesznek, és még kevésbé törődnek egymással vagy a vállalattal. „A kortizol a túlélésünket szolgálja, de nem szabad, hogy állandóan a vérünkben legyen.” Tönkreteszi a szervezet glükóz anyagcseréjét, növeli a vérnyomást és gyulladásos megbetegedések számát, károsítja a kognitív képességeket.

Egyetlen vagyok, és egy vagyok a sokból – ez pedig magába hordj az érdekek ütközésének lehetőségét.

Simon Sinek

A cikkben szereplő idézetek forrása:

Simon Sinek - A jó vezetők esznek utolsónak: Hogyan építsünk összetartó, lelkes és sikeres csapatot? könyv, 5. 6. 7. fejezetek.

P!nk - F**kin Perfect (Explicit) Lyrics Video


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!