A 2024
margitszigetijoga.hu login

Fertőtlenítés & stresszoldás

Két nagyon fontos dolog jelenleg szerintem sokunk életében a fertőtlenítés és a stresszoldás. Variációk mindkét témára házilag, gyorsan, könnyen.

2020. augusztus 04.
kedd 09:40

Fertőtlenítés, stresszoldás illóolajokkal otthon

Nagyon szeretem a saját magam által készített dolgokat. Leginkább azért, mert abban tudom, hogy biztosan csak az van, amit én tettem bele, tehát biztos, hogy 100% vegán, és biztos, hogy újrahasznosított a csomagolás is. Pl. egy illóolajos üveget sokáig tudok használni, többször újra tudom tölteni.

Kézfertőtlenítő házilag

Sok helyen olvastam, hogy desztillált víz, alkohol és illóolaj keverékéből otthon is előállítható saját kézfertőtlenítőnk. Kipróbáltam. Gyógyszertárban vettem 70 %-os alkoholt. Az arányokat illetően a következőt érdemes tartani: víz és alkohol fele-fele arányban, mondjuk fél dl mindkettőből, és 10-10 csepp illóolaj, egy fertőtlenítő hatású, és egy mondjuk a kedvenc illatunkból. Alkoholba menjenek az illóolajok, utána adjuk hozzá a vizet. Hatékonyságát illetően vitatható, hogy felveszi-e a versenyt a bolti, vegyi készítményekkel, ezt mindenki döntse el maga, és használja belátása szerint.

A teafa és/vagy eukaliptusz illóolajok közül érdemes legalább az egyiket használni, mindkettő baktérium,-és vírusölő hatású. És mehet mellé olyan illat, amilyet szeretünk, ha azt szeretnénk, hogy ne csak a teafa illata érződjön, mert azt pl. nem mindenki szereti. Az eukaliptusz is nagyon erőteljes, amellé is mehet valami illatosítónak, citrom vagy levendula mondjuk.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Én teafát –és eukaliptuszt használtam a kézfertőtlenítőhöz, és készült egy citromos és egy levendulás verzió. A jógamatrac tisztító spray-m is desztillált vízből és eukaliptusz illóolajból áll, otthon állítom elő. Ráfújom a matracra és áttörlöm egy textil törlőkendővel, kb. hetente egyszer-kétszer.

Illóolajok fertőtlenítésre

További baktérium,-és vírusölő, fertőtlenítő hatású illóolajok a teafa és eukaliptusz mellett még pl. a citrom, citromos eukaliptusz, fahéj.

Stresszoldás illóolajokkal

Én imádom az illóolajokat, rendszeresen készítek otthon „parfümöt”, vagy bogár,-és kullancs riasztót. Bázisolajnak általában jojobaolajat használok, és abba csepegtetem az illóolajokat. Erről régebben már írtam:

Most a stresszoldásra használt keverékem recepjét szeretném leírni. Nekem a levendula, a jázmin,-és vanília a kedvencem erre a célra. Csuklóra, kézfejre, parfümpontokra, vagy egyszerűen csak párologtatásra, otthoni párologtató vizébe néhány csepp. Érdemes hűtőszekrényben tartani az elkészült keveréket, sokak szerint kb. két hét, mire összeérnek az illatok.

Hozzávalók

  • 10 vagy 20 ml-es sötét üveg, nem muszáj szórófejes, de szórófejet ha szerencsétek van, tudtok venni gyógyszertárban, én kiürült illóolajos üvegeket szoktam használni erre a célra, amiket előtte szódabikarbónás vízzel kimosok
  • Jojobaolaj -ami azért a legjobb bázisolaj, mert a legjobb felszívódású, és tökéletesen konzervál, alkoholt is lehet helyette használni, én inkább az olajat kedvelem, nem feltétlenül csak a jojoba jó, lehet mandulaolaj is, az a második kedvenc választásom, ha a jojoba épp elfogyott.
  • Arányok: 20 ml jojobaolajba 10-10-10 csepp az illóolajokból

Illóolajok stresszoldásra

További nyugtató, stresszoldó hatású illóolajok még a jázmin, vanília, lenendula mellett pl. a rózsa, grapefruit, bergamott, bazsalikom, gyömbér, kamilla, ylang-ylang.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!