2026
margitszigetijoga.hu login

Programajánló

2023. június 25.
vasarnap 10:00
álláspont

Nyári Napforduló, Jóga Világnapja 2023

A Nap az égen a legmagasabb ponton jár, ilyenkor a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. A legrövidebb éjszakát jún.24-én szokás ünnepelni (Szent Iván éj), de valójában a forduló előbb van.

Fényponton vagyunk, de tudunk-e élni ezzel a lehetőséggel? Mit kezdünk vele? Vagyunk-e annyira tudatosak, hogy figyeljünk a környezetünkre, és olvassunk a jelekből, tudatosítsuk, mit üzennek nekünk?

Hogyan látjuk önmagunkat, és a világot, és hogyan kapcsolódunk? Ezt jelenti számomra az önismeret, és a jóga. Valójában tudatosságot ÖNmagamra. Ebben segíthet a JÓGA, aminek nem mellesleg ma ünnepeljük a nemzetközi világnapját is. Nem véletlenül ezen a napon, amikor a legjobban bevilágíthatunk a Nap által önmagunkba, mert kívül is a legvilágosabb van. Ami kinnt, az bennt, ami fennt, az lennt - mondja az ókori bölcsesség is.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Ez a régesrégi igazság jutott eszembe most (Hermész Triszmegisztosz/Smaragdtábla). De sokan megfogalmazták már ezt a bölcsességet, a minden létező közös, gyökerére, forrására, az EGYségre, valamint az átváltozásra vonatkozóan is. A Napnak köszönhető a fény, a meleg, az Élet a Földön, és ezt az ember magában is létrehozhatja.

Tudunk-e élni a segítséggel, ami bevilágít most a Napfordulókor a mélységeinkbe?

Persze lehetőség mindig van a fejlődésre, csak vannak kiemeltebb időszakok talán, de mindenkinek ez a saját Útjától függ, hogy hol tart, és mire, meddig van szüksége. Tehát ki, mikor, mire ért már meg, ki, mikor, mennyit képes letenni a cuccaiból, amiket cipel. Ezért általánosítani nem lehet, bár kollektív hatások azért vannak. Mint pl. az a három évvel ezelőtt elkezdődött időszak volt, ami úgy érzem, még mindig sokunk életében érezteti hatását. Bár már nincsenek korlátozások, visszatértünk a normál kerékvágásba. De tényleg visszatértünk-e?

Valójában, akinek mélyreható változások történtek, kezdődtek az életében az azóta is tartó időszakban, az is vissza tudott-e már térni? A vissza nem igazán jó kifejezés, mert vissza csak ÖNMAGUNKhoz tudunk térni, hiszen az élet egy folyamatos változás. Minden pillanat változás. Attól függ, milyen a következő, hogy a jelenlegit milyenné tesszük. És ahhoz, hogy milyenné teszem, tudatosság szükséges. A tudatosságunkat az önismeret nagyban elősegíti.

Azt kívánom Mindannyiunk számára ezen a mai, fényes napon, hogy legyünk akármilyen élethelyzetben is, vegyük észre, hogy az élet pillanatok sorozata. Érdekes, az egyetlen pillanat, milyen sebességgel keletkezik, és múlik el, mégis lelassulásra van szükség, hogy ezt érzékeljük, és felfogjuk.

Világítsunk be a mélységeinkbe, és legyen világosság odabennt! Azt kívánom, hogy a megváltozott, kicsit világosabb belsőt tudjuk megtartani is, és menjünk aztán még tovább. Hiszen ez is egy folyamat, és fokozatosan történik. Még jó... egyszerre nem bírnánk ki...

A jóga ebben is segít, támogat, erősít, hogy elbírjuk a változásokat.

Szeretettel kívánok, sok erőt, Fényt, ÁLDOTT NAPFORDULÓT, befelé figyelést, lelassulást, tudatosodást, azaz GYÓGYULÁST, és JÓGÁT mindannyiunknak!

Küldöm szeretettel ezt a csodálatos, rövid, lényegretörő mantrát, hogy támogassa meg a napjaitokat. (A mantra egy fohász, ima - lehet hosszabb, vagy rövidebb is - szanszkrit szó, jelentése az elme lecsendesítésére utal.)

OM aszató má szadgamaja Tamaszó má dzsjótir gamaja Mritjor má´mritam gamaja OM, sántih, sántih, sántih.

Bṛhadāranyaka Upaniṣad 1.3.28.

Om Vezess minket az illúzóból a valóságba Vezess minket a sötétségből a világosságba Vezess minket a halálból a halhatatlanságba.

Itt egy szép dallammal meg tudjátok hallgatni, aki nem ismeri:

Namaste! Nati


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!