Ez a cikk a benne szereplő videó egy részletének kivonata.

2020. augusztus 02.
vasarnap 14:45

Honnan ismered fel a helyes utat? ♦ piszkozat

Ez egyszerűbb mint gondolnánk, de több erőfeszítést igényel, mint amit szeretnénk.

Milyen gyakorlattal ismerhető fel a helyes út? Onnan hogy nem követsz el hibát, onnan helyes. Például el akarsz jutni Marosvásárhelyre, és onnan tudod, hogy a helyes úton mentél, hogy eljutsz oda. Honnan tudod hogy helyes kapcsolatod van egy emberrel? Onnan, hogy mind a ketten boldogok vagytok.Van egy alapvető bizalom, szeretet és ünnepnapokon (tán) boldogság is.

Mi a helyes tevékenység ismérve?

Nézd meg az adott tevékenység okozati síkját. A nemes nyolcrétű ösvényben  benne van a helyes életvitel. A helyes életvitel az nagyon egyszerű! Nézd meg, hogy nem ártó a foglalkozást űzni, nem okozni kárt se környezetnek, se embernek, ez a helyes életvitel. Nézd meg! Ha azokkal társulsz, akikben bízol, és olyat teszel amiben okod van hinni... az ok az, hogy látod az eredményét. A tett nem szenvedést okoz, hanem boldogságot - nem mindig, csak néha -, akkor azt helyesnek kell mondanom.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Bháva, dukkha és sukha

Elmondom azt az alapvető két fogalmat, amelyet ismerhetsz, de nem árt felidézni újra. A Buddha azt mondta, hogy bháva, dukkha. A bháva a szenvedés, létesülés.  Amikor a lélek felveszi a testet, akkor belép a szenvedés birodalmába.

A dukkhának van egy ellentéte a sukha, a harmónia. A sukha, amikor nem szenvedünk a mulandóságtól, feltételhez kötöttségtől, tökéletlenségtől. Nem szenvedünk attól, hogy nincs meg az, amire szükségünk van, vagy olyan dolgunk van, amire nincs szükségünk. Nem szenvedünk attól, hogy olyan társaságban vagyunk, ahol nem szeretnénk lenni, és olyan társaságban vagyunk - szerencsére - ahol lenni szeretnénk. Amikor ezek így megvannak, akkor a szenvedés elmúlik.

Amikor helyes úton jársz, amikor helyesen cselekszel, akkor a sukha, a harmónia állapotában vagy. Egy általános felismerés, hogy ezt a sukhát- ezt a harmóniát - ezt csak energia befektetéssel lehet fenntartani. Csak újra tudatosodással lehet fenntartani. Energia és információ befektetésével tudod a szukhát újra teremteni minden pillanatban, mert feltételekhez kötött, és a feltételek változnak, mulandóak vagyunk, tehát újra kell tölteni "a tartályokat". Mivel tökéletlenek vagyunk, ezért újra és újra meg kell újítani azokat a sztenderdeket, azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel a feladatokat megoldhatjuk.

Ez egy dinamikus állapot, nem statikus, nem tudod a helyeset felbélyegezni 3 példányban aláírni, és a végzést kiadni. Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor kiadmányoznánk, és akkor a helyes életvitel törvénybe iktatható lenne. Ezzel sokan próbálkoztak - vastag könyvek lettek belőlük - rá pár évtizedre, vagy pár évszázadra egy iszonyatos szenvedés tömeg lett belőlük. Itt az íratlan törvényről, a tudat közvetlen felismeréséről, a lélek közvetlen látásáról van szó, és nem arról, hogy egy előre elkészített kottából lejátszóm az Örömódát vagy a Béke szimfóniát.  Ez egyszerűbb mint gondolnánk, de több erőfeszítést igényel, mint amit szeretnénk. Lényegében érzékeled a helyes utat, látod is, érzed is, néha tapintod is, gondolhatod is, és cselekedheted is. Nem csak az érzelemre vonatkozik, mint visszacsatolási felület. 

Az érzelmek és a tettek között van egy nagy kontraszt

- Általában azt mondják, ha a dolgok körülötted gördülékenyen mennek, érzed hogy jól haladsz és nincs különösebb akadály körülötted, akkor valószínűleg a helyes úton vagy. Ez így helyes? - Nem biztos. - Mit kell tenni, hogyha minden jól halad, de az érzelmek és a tettek között van egy nagy kontraszt?

Ez esetben meg kell állni és nem kell olyan gyorsan előrehaladni azon az úton, mert lehet, hogy nagyon nagyon korlátozott tartományból kaptál visszajelzést. Esetleg a körülötted lévők azt mondják - egy párszor - hogy nagyon-nagyon jól csinálod, de ha más embereket is megkérdezel, akkor már nem ilyen egyértelmű a visszacsatolás. Előfordulhat, hogy egy-két évig nagyon jól megy a kidolgozott stratégiával, de három-négy évvel később már nem, akkorra már kiég az ember. Az irányvétel is megváltozhat. Milyen hosszú távon lehet ezt helyesnek mondani? Milyen forrásból jön a visszaigazolás? Te magad mit látsz, érzel, gondolsz belül? A racionalitás és az intuíció mit jelez vissza? Ezeket mind-mind "ki kell tenni az asztalra", ezeket mind tisztán kell látni.

Mindenkivel előfordult már, hogy itt gyomorszáj tájékon (ahol a napfonat van,  taoistáknál a középső égető) mint hogyha ilyen gombostű párnát szúrtak volna bele, és nem tudtad, hogy miért... Az volt az a félelem amit elfojtottál a keletkezésének a pillanatában, ami azt érzékeltette veled, hogy itt valami nincs rendjén, de gondolatilag, érzelmileg, cselekedetben minden ott volt. Perfect volt, csak csinálod három, négy, öt, hat évig és azután hirtelen nekimész a falnak. Ezt a szervezet jelezte, csak azon nyomban tudodküszöb alá rendelted a negatív visszajelzést, mert annyira bíztál az éppen előtted heverő tényben, vagy annyira szeretted volna, a vágyaidat kielégíteni, annyira bíztál abban, hogy ez most jó.

„ A meditáció azt jelenti, hogy állítsd meg a tudatot és nézz befelé és engedd hogy a finom visszajelzést megérkezzen.”

Chong An Sunim

Tehát a gondolkodás, az érzelmek elnyomták ezeket a jelzéseket. És amikor nincs ez a finom jel, amikor elmegy, a karmád finom zaja elnyomja. Meg kell állni és befelé kell nézni. Engedd, hogy a finom visszajelzés megérkezzem.

Mi van ha tényleg jó az út, csak én állítok gátat magam elé?

Akkor pont az történik amit elmondtál. Le kell bontani a gátat, de nem az útszéli két korlátra kell ezt érteni. A két korlát az út szélén azért van, hogy ne menjél bele az árokba, a szakadékba, vagy a tóba.  Nem szeretünk korlátok között élni, de a határainkat szeretnénk meghaladni. Győzd le az akadályaidat, de ismered fel a határaidat. Nem a lehetetlent kell megpróbálni, hanem a lehetségest kidolgozni.

Ha a korlátokat egy falhoz hasonlítjuk, akkor tudhatjuk, hogy minden falon van egy ajtó. Minden korlátnak van egy olyan látásmódja, hogy hogyan raktad azt össze. Legelső dolog az, hogy meglátod, hogy hogyan teremtetted a saját akadályodat. A saját akadályodat Te teremtetted, és benned van a kulcs, az a tisztánlátás, amellyel ezt felismerheted. Ha megvan a kulcs, akkor merj belépni! Tessék nyugodtan megkeresni a kulcsot, kinyitni és továbblépni, megvan az ott belül. 

Chong An Sunim - 2017 09 16 Székelyudvarhely

A videó tartalma címszavakban

A Tan átadása: Buddha felmutatja a virágot, Mahákásjapa elmosolyodik. A Buddha helyet ad maga mellett Mahákásjapának. A Buddha természet egyenlősége. A Nemes Nyolcrétű Ösvény. A szellemi autonómia alapja. A betegségek karmikus eredete. Hit és bizalom öregkorban. Mi az, amivel a lelket vissza lehet fiatalítani? A szenvedés és halál lehetséges különbözősége.

Karakterünk kovácsolódása a szeretet tüzében. Az íratlan törvény, a ‘helyes’ kvantumállapota. Mi van, ha nem az látjuk, mint amit érzünk? A tudat megállítása és a befelé nézés megvalósítása. A korlátok ledöntése és a falakon való áthatolás. M irányítja a világot? A szeretet vagy a nagyhatalmak? A karma és a sors. Mikor helyes a közös cselekvés? Segítség és függés, autonómia és tanítás. Mi az egoitás és mi a szerepe az ember életében? A csoportos gyakorlat szerepe a hamis önkép letisztításában. A felnőttség tudata és a házasság utáni megfelelési kényszer… Hogyan tisztítsuk le a tudatunkat? Miként hagyjuk el a kényelmi zónánkat? A zen szerzetesek élete. Mi a stressz?

Forrás

A kivonat a videó 24-34 perceiből készült. és TEDD be ezt a ZENÉT: Kowalsky meg a Vega - Egy világon át (Official Video)

a8IbBsEb6Yc

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022