A 2024
margitszigetijoga.hu login

2018. december 27.
csütörtök 13:09

Hogyan engedd el a függőségeid?

A helyettesítőktől való függés révén kiszolgáltatottá válunk. Pillanatnyi boldogságaink elszigetelnek és testi/lelki/szellemi értelemben is megkezdődik a leépülés folyamata. Különösen igaz ez a pszichoaktív szerektől való függőségre.

Kiszolgáltatottá válás útja

A kapcsolódás alap emberi belső szükségletünk. Ha lelki sérülések, családi mintázataink, korábbi traumáink miatt nem tudunk jól kapcsolódni, különféle helyettesítő forrásokat kötünk be, hogy jobban érezzük magunkat.

A helyettesítők jellegzetessége, hogy a hiányt úgy tompítják, hogy eltávolítanak a valóságtól. A valóságból való időszakos kilépés, kikapcsolódás ugyan hozzásegít a lelki egészségünk fenntartásához, azonban, ha törekvésünket a valóságtól való egyre hosszabb távollét mozgatja, akkor nemcsak környezetünkkel, hanem saját magunkkal való kapcsolódás lehetőségét is egyre inkább elveszítjük. A helyettesítőktől való függés révén pedig kiszolgáltatottá válunk. Pillanatnyi boldogságaink elszigetelnek és testi/lelki/szellemi értelemben is megkezdődik a leépülés folyamata. Különösen igaz ez a pszichoaktív szerektől való függőségre.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Rehabilitáció

Drog rehabilitációval foglalkozó szervezetek körében nem elszigetelt példa, hogy a jóga megjelenik, mint a strukturált szabadidő eltöltés egyik módja. Az okok között lehet, hogy a jóga egy lágy mozgásforma, ami gyengébb fizikai állapotban is végezhető, valamint, hogy rendszeres gyakorlással mind testi mind mentális szinten tudatosságnövelő. Továbbá, a gyakorlók egyfajta emelkedettség, hála és örömérzést élnek át. Vagyis tudatállapotuk a nélkül módosul, hogy bármilyen mesterséges szerhez nyúlnának.

Az Astanga a legdinamikusabb jógairányzatként, erre rátesz néhány lapáttal.

Nehéz helyzetek és a kötött sorozat kapcsolata

A fizikai testre gyakorolt hatásán túl, melynek következtében a gyakorló azt éli át, hogy ahogy nyeri vissza a rugalmasságát, erejét és egyensúlyát, mintha egyre inkább megérkezne a testébe. A kötött sorozat szisztematikussága folyamatosan szembesít és önfegyelmet, kitartást követel a gyakorlótól. Személyiségfejlesztő, önmeghaladó sajátossága, hogy folyamatosan gyakoroltatja a nehéz ászanák által a számunkra nehéz helyzetekbe való beleállás képességét.

Fontos, szinte terápiás jelentőségű, hogy a saját korlátok meghaladása biztonságos körülmények között történik: az oktató a segítő, aki kísér, és a vele való bizalmi viszony válik a fejlődés alapjává.

A siker a részletekben rejlik

A gyakorlók több szinten is kapcsolódnak önmagukhoz: egyrészt ahogy tudatosodik bennük, hogy mi az, ami nehézséget okoz számukra, másrészt, ahogy a légzésükre figyelve elengedik a külvilágot. Önmagukhoz kapcsolódnak akkor is, amikor fejlődést tapasztalnak bizonyos ászanák végrehajtása során, legyőzik a fáradtságot vagy akár a félelmet. Továbbá a gyakorlás után jelentkező kitágult, univerzumot átölelő tudat is az astangás önmagához, legbelső természetéhez való kapcsolódás megnyilvánulása.

Az astangás lét kezdetén, de később is, a jógaórán való gyakorlásnak nagy megtartó ereje van elsősorban az oktató jelenlétének, iránymutatásának és érintésének (ászana igazítás) köszönhetően. E mellett az astangások közössége is támogató közeget jelent a gyakorló számára: a közös gyakorlástörténet (esetenként „szenvedéstörténet”) kölcsönösen mély szimpátiát, együttérzést és elismerést vált ki.

Az önreflexióval kísért gyakorlás

Az astanga nem a legkönnyebb út, és függőségekből felépülőként különösen nem lehet az, mert kiindulópontja is túl van a passzív önsajnálaton és a valóság elől való menekülésen. A gyakorlás melletti döntés azt jelenti, hogy felvállaljuk a jelenben létet, a kapcsolódást önmagunkhoz annak minden fájdalmával együtt. Az önreflexióval kísért gyakorlás folyamata tudatos választásaink, szokásaink, beidegződéseink újraértelmezését jelentheti, megteremtve egy ön-azonosabb, boldogabb élet csíráit.

Nincs az a kábítószer, legyen bármilyen ritka és drága, ami olyan élvezetet kínálna, mint másvalaki álmainak és vágyainak középpontjában lenni, miközben arra is képes az ember, hogy egyetlen pillantással teljesen összetörje őket.

Paul Hoffman


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!