A 2024
margitszigetijoga.hu login

A jóga valóban megváltoztat?

2022. március 28.
hetfő 19:07

Megvilágosodásra fel! - Filmajánló

Vajon tényleg van-e egy igazi jóga, ami elvezet az életet adó boldogsághoz, és talán még a megvilágosodáshoz is?

Enlighten up! Megvilágosodásra fel! - dokumentumfilm

Kedves, régi barátom oldalán (Sivahridayam [FB] ) találtam rá nemrég az Enlighten up! című, 2009-es filmre. Én most láttam először. (Lentebb megtaláljátok.) És azért írok róla, mert mélyen elgondolkodtatott. Talán nem is maga a film gondolkodtatott el, hanem amúgy is ilyen hangulatban vagyok mostanában, mert sok változás van bennem-és körülöttem, és egyfajta összegzést, számvetést végzek, egyrészt az eddig megtett utam kapcsán, másrészt pedig minden terén az életemnek.

A filmet mindenkinek ajánlom figyelmébe, aki került már az élete során bármikor, bármilyen kapcsolatba a jógával, amit ahányan vagyunk talán annyiféleképpen írnánk le a saját szavainkkal. Abban talán egyetértünk, hogy mindenképpen egy gyógyító, átalakító hatásról van szó, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ha valakit megérintett.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Igazi jóga?

Vajon tényleg van-e egy igazi jóga, ami elvezet az életet adó boldogsághoz, és talán még a megvilágosodáshoz is? - vetődik fel a film elején a gondolat.

A kísérlet

A film egy fél éves kísérletről szól, melynek a főszereplője egy vállalkozó szellemű fiatalember, aki elkezd megismerkedni a jógával. Vajon mennyire képes átalakítani egy átlagos ember életét a jóga? Mi a jóga valójában, mire való, mi a célja, és ki, miért is jógázik tulajdonképpen?

A filmben megszólal több híres guru, többek között Sri K. Pattabhi Jois, az astanga vinyásza jóga atyja, az Ő első amerikai tanítványa: Norman Allen, valamint B.K.S. Iyengar is. Rövid riportokat láthatunk a jóga nagyjaival, akik rendkívül nagy hatást gyakoroltak mára már emberek tömegeire a jógán keresztül. A főszereplővel, Nick-kel elzarándolokhatunk India néhány varázslatos, szent helyére is, ahol gurukkal, tanítókkal beszélget a jógáról, majd végül a saját életét érintő változásokat összegzi.

A filmben elhangzott interjú Sri K.Pattabhi Jois-szal és B.K.S Iyengarral

Interjú Sri K. Pattabhi Jois-szal

- Azt szeretném kérdezni, hogy mi a jóga?- A jóga azt jelenti, hogy gyakorlod az elméd feletti kontrollt. Patanjali Jóga Szútra 1.2: Jogas chitta vritti nirodhah. Chitta azt jelenti: az elme szabályozása. Az elméd nem uralhat téged. Ha az elméd mindenfelé jár, amerre csak akar, az nem valami jó. - Ez a gyakorlás fizikai vagy spirituális (szellemi)? - Mindkettő. - Ha nem vagyok épp valami spirituális ember, akkor is gyakorolhatom?- Gyakorolj. Gyakorolj, a többi jön magától. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj. Ez már maga a módszer. Az elméleti oldallal nem kell foglalkozni. Két metódus van a jógában: a külső és a belső. Külső metódus: testgyakorlatok, légzőgyakorlatok. Ászana (testgyakorlatok), Yama (tiltások), Niyama (életviteli tanácsok), Pránayama (légzőgyakorlatok). Belső metódus: Pratyahara (befelé fordulás), Dharana (koncentráció), Dhyana (meditáció), Samadhi (megvilágosodás). Külső metódus, a korrigálás lehetséges. Belső metódus: nincs korrigálás, lehetetlen.

Követed ezt a módszert, gyakorolsz, gyakorolsz, gyakorolsz, gyakorolsz... És az utolsó pillanatban odabent, megláthatod az Istent. Egy hónap, két hónap, egy év, két év, tíz év, nincs értelme... ez egy egész életet kívánó gyakorlás. Ez a metódus.

Interjú B.K.S. Iyengarral

- Elsőnek az lenne a legjobb, ha elmesélnéd, hogyan kerültél kapcsolatba a jógával? - Nos, családom beteg gyermeke voltam, és születésem óta szenvedtem. Egészen 22-23 éves koromig. Gurujim azt mondta: "ha elkezdesz ászanákat végezni, akkor akár meg is gyógyulhatsz." Ez volt az első alkalom az életemben, amikor valaki azt mondta, egészséges lehetek. De az egészség, ahogy azt tapasztaltam, 7-8 év után jött el. - Ki volt a gurud? - Tirumalai Krishnamacharya. - Mik voltak azok a tanítások, melyeket átadott? - Hogyan tartsuk a testet kontroll alatt. - Tehát Te azokban az időkben a jógának a szintjei közül ... - Csak a fizikaival foglalkoztam. Tisztán a fizikai szinttel. Bár kétség sem férhet hozzá, hogy gurujim nagyszerű filozófus volt.

Jogas chitta vritti nirodhah.

Patanjali: Jóga Szútra 1.2.

- És filozófiát is tanított neked?- Ahogy mondtam neked, 6 évembe telt, hogy egészséges legyek. Ha nem vagyok egészséges, mihez kezdek a filozófiával? Mondd meg nekem. Még az is nehezemre esett, hogy a lábamon álljak. A filozófiai tanítás csak 1960 után lépett az életembe. Előtte nem. - Mi a jóga célja?- Isten segedelmével, egy szubjektív módja ösztönös emberi gyengeségeink eltörlésének. Van akinek gyorsan megy, van akinek lassan. De a változásnak, az átalakulásnak teret kell engedni, bárkiről is legyen szó... s legyen az egyén bármilyen szellemi szinten. - Akkor ahogy mondod, az ászanázás a spiritualitás előkészítője.- Kétségtelen, hogy előkészítője. De minden velejárója is kell. A jóga az embert két életútra terelheti: az élet élvezetére, vagy a felszabadulásra. - Szóval nem is számít, hogy...?- Nem, egyáltalán nem számít. Te is fejlődni akarsz, én is fejlődni akarok. Ugyanúgy. Te is jobb és okosabb ember szeretnél lenni. Én is jobb és okosabb ember szeretnék lenni.

- Hatalmas megkönnyebbülés, hogy ezt mondtad Guruji. Én egy igazán földhözragadt ember vagyok, nincs semmi vallásom... de a legtöbb jógaoktató arról mesél, hogy a cél összekapcsolódni a felsőbb Énnel, és és és a Brahmannal. - Akkor hadd mondjam el neked most, hogy a csatorna mindkét oldalról nyitva van. Milyen módon - hogyan használod azt?

A film

Itt tudjátok megnézi:


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!