2017. március 03.
péntek 09:27

Ardha baddha padma pascsimottánászana ♦ piszkozat

Előrehajlás kötött féllótusszal. Az Astanga Vinyásza Jóga első sorozatának ülő pózai közül, ez az első ászana mely megnyitja az előrehjalítást és csípőnyitást kombináló pózok sorát.

Előrehajlítás és csípőnyitás

Ezzel a pózzal elkezdődik az előrehajlítás csípőcsavarással történő kombinációja. Ez az astanga első sorozatának két fő témája. Az előrehajlítás és csípőnyitás alapozzák meg a haladóbb ászanákat, érdemes nagy figyelmet fordítani rájuk, a gyakorlásunk elején, ezáltal megfelelően elő tudjuk készíteni az összetettebb pózokat, mint amilyenek pl. a hátrahajlítás, a láb a nyak mögötti pózok, vagy a kartámaszok.

Ez egy összetett póz, valószínű, hogy kezdetben több légzés alatt jutunk bele. Lefelé néző kutyából előreugorva, lehet, hogy egy belégzés alatt fel tudjuk venni, a jobb lábunkat féllótuszba téve, jobb kézzel hátulról megfogva a nagylábujjat, bal kézzel fogjuk a bal külső talpélet, és kilégzésre előredőlünk. Öt légzésig maradunk a pózban, majd belégzésre felnézünk, egyenes a hát, kilégzés nem mozdulunk, belégzésre bontjuk a pózt, feltoljuk magunkat, kilégzésre hátraugrunk Csaturangába. Egy vinyászán keresztül a másik oldalra is elvégezzük. Majd újabb vinyásza, és jön a következő póz (Tirjan mukha ékapáda pascsimottánászana).

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Fej a térdhez féllótusz lábtartással

Féllótusz

A jobb térdet hajlítsuk be, sarkunkat hozzuk egészen a combtőhöz. Ha ez is kihívás, akkor az elülső combot kell nyújtani (pl. Vírászanával vagy Szupta vírászanával). Innen forgassuk a jobb combot kifelé, a térdet tegyük le a talajra, ha tudjuk. A két comb itt most 90 fokban van. A lótusz és féllótusz pózok legnagyobb akadálya a belső combközelítők merevsége. Ezután a sarkunkat húzzuk a köldök felé, majd a jobb lábfejet a bal csípőhajlatba helyezzük. Ha ez nem megy, akkor a csípő nyitásán kell dolgoznunk. Itt meg lehet állni, és segíteni a jobb lábfejet bal kézzel minél feljebb húzni.

A póz felvétele során a comb kifelé forog, amikor benne vagyunk, befelé. A befelé forgatás elősegítéséhez spiccelhetünk a jobb lábfejjel. A combot befelé forgató izmok befelé húzzák a combcsontot a csípőízületbe, emiatt feszültséget érezhetünk a térdünkben. Ezt a kifelé forgatással, a comb csípőtől való távolításával lehet csökkenteni, ez segíti a combközelítőket ellazítani. A két comb közötti ideális szög kb. 40 fok, de ez változó, a combcsont és sípcsont arányától függ. A sarok belenyomódik a köldökbe.

Nagylábujj kulcsolás

Ha a lábfej a csípőhajlatban van, akkor nyúljunk hátra jobb kézzel, és fogjuk meg a nagylábujjunkat. A tenyér lefelé néz. Ha a tenyér más irányba néz (felfelé), akkor a vállat nem tudjuk eléggé nyitni. Ha túl merev a váll, azt a kis mellizom megrövidülése okozza. Nyújtózzunk fölfelé jobb karral, majd nyújtsuk ki jobbra, forgassuk befelé a kart, a tenyér itt hátrafelé néz, majd vigyük lejjebb a karunkat, és így nyúljunk hátra. Vigyük lefelé, hátrafelé a vállat, mindeközben a kis mellizmot próbáljuk ellazítani.

A váll nyitását elősegítő ászanák: Felfelé és Lefelé néző kutya, Praszárita Pádottánászana C, Urdhva danurászana.

Jótékony hatások

Segíti a hasi szervek tisztítását, a lép és máj megnagyobbodását csökkenti. Csökkenti a felfúvódást, a szorulást, segíti a belek működését.

„ Sohase végezd mechanikusan az ászanákat! Ha ezt teszed, a tested stagnálni fog.”

B.K.S. Iyengar

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022