A 2024
margitszigetijoga.hu login

Fókuszban az egyensúly

2019. február 03.
vasarnap 17:26

Egyensúlyozó jóga

Az egyensúlyozó ászanák fejlesztik a koncentrációt, figyelmet, összpontosítást, nyugtatják az elmét. Kiegyensúlyozó hatással vannak az idegrendszerre, fejlesztik a testünk feletti kontroll képességét, és erősítik az izmokat.

FÓKUSZBAN AZ EGYENSÚLY

A jógaórán egyensúlyozó ászanákat gyakorlunk, melyeket legalább 10, esetenként 20 légzésig tartunk ki. Ez nemcsak a koncentrációs képességünkre, és fizikai állóképességünkre lesz kedvező hatással, hanem mentálisan is komoly kihívást jelenthet. Elképzelhető, hogy már pár alkalom után javulást érzékelünk az egyensúlyozó képességünkben, de fejlődhet türelmünk is, sőt jó "edzés" akaraterőnk számára is. Az óra 90 perces, levezetésként egy hosszabb fizikai- mentális teljes relaxációval zárul.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Cél a koordinációs képesség fejlesztése!

Az egyensúlyérzékelésben jelentős szerepe van az érzékszerveknek és a központi idegrendszer szabályozó tevékenységének. Az egyensúlyozás tehát az izmok, az idegrendszer és az érzékszervek kölcsönös együttműködése annak érdekében, hogy test a gravitációhoz igazodva, egy adott testtartásban megmaradjon. Az egyensúlyozó képességünk hosszan fejlődik, ez a fejlődés egészen felnőtt korig tart. Fejleszthetjük is, például egyensúlyozó gyakorlatokkal, olyan mozgásokkal, amelyekben az egyensúly megtartása a cél.

Egyensúlyozó ászanák

Az egyensúlyozó ászanák a kisagyat fejlesztik, az agyközpontot, amely a test mozgásának koordinációját irányítja. Legtöbben koordinálatlanok mozdulataikban, ezért a testnek folyamatosan kompenzálnia kell az egyensúly hiányát, hogy elkerülje az elesést vagy a tárgyakba ütközést. Ez a rossz hatásfokú folyamat nagy erőfeszítést és sok energiát igényel, ráadásul jelentős testi feszültséget is eredményez. Az egyensúlyozó ászanák a tudattalan mozdulatokat lecsillapítva fizikai egyensúlyhoz vezetnek. Amint a mozgó test egyensúlyba kerül, mindinkább szabaddá válik, hogy önmaga megtartásában és a mozgásban más erőkre is támaszkodjon, mint például a gravitáció. Ezáltal saját energiáját megőrzi, és a mozgás kecsessé, könnyeddé válik.

Az egyensúlyozó tartások a fizikai egyensúly megteremtésén túlmenően kiegyensúlyozott tudat és érettebb életszemlélet kialakulásához is vezetnek. A stabil végrehajtásukhoz szükséges összpontosítás fejleszti a koncentrációt és az egyensúlyt érzelmi, mentális és lelki síkon. Ezek az ászanák különösen az idegrendszer kiegyensúlyozására, a stressz és a szorongás megszüntetésé­ re alkalmazhatók.

Indulj a semmiből, és ebből a semmiből, ebből a kiúttalanból kirajzolódik majd egy út!

Michael Bernard Beckwith

Első lépések

Az egyensúlyozó ászanák végrehajtása elsőre nehézséget okozhat, ha a hétköznapi életben nem fejlődött ki az egyensúlyérzé­ künk. A test azonban igen alkalmazkodó, így néhány hét rendszeres gyakorlással gyors fejlődést tapasztalhatunk. Gyakorlás közben a legfontosabb, hogy az elmét megszilárdítsuk, egy adott pontra koncentrálva. Ha egy fekete pontot vagy egy falon lévő jelet nézünk mereven egyensúlyozás közben, az segíthet meg­őrizni a test egyensúlyi helyzetét huzamos időn keresztül, még a látszólag bonyolult pózok esetén is. Túlzott mértékű feszültségek oldásához tartsuk a pózokat a lehető legtovább.

Egyensúlyozó jóga

Mérleg póz - Tuladandászana

Lazítsuk el a testet álló helyzetben, zárt lábfejekkel. Emeljük a karokat a fej fölé, és kulcsoljuk az ujjakat lefelé néző tenyerekkel. Hajoljunk lassan csípőből előre, egyvonalban tartva a törzset, a fejet és a karokat. Egyidejűleg emeljük és nyújtsuk a bal lábat hátrafelé, egyvonalban tartva a törzzsel. A test forogjon a jobb csípőcsonton. A véghelyzetben a bal láb, a törzs, a fej és a karok egy vízszintes vonalban vannak. A jobb láb egyenes és függőleges.

Összpontosítsuk tekintetünket a kezekre. Tartsuk a véghelyzetet, ameddig lehetséges, majd lassan térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük a mozdulatot, a jobb lábat emelve.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!