2019. január 01.
kedd 21:16

Döntésképtelenség ♦ piszkozat

„Ha akarod, tedd meg, ha nem akarod, ne tedd meg! Rajtad áll a döntés.”

Lépj hátrébb!

Nem minden az, aminek látszik! A döntés, ami előtt állsz valóban szükséges vagy csak a környezetednek szeretnél megfelelni? Ki várja el tőled, hogy lépj bármely irányba is? A kollégáid, a főnököd, az ügyfeleid? Belső késztetés? A tegnapi vágyaid okozzák a mai mozdulatlan vakaródzásod, vagy a jövőbeli céljaid szorítanak most egy szűk kereszteződés startvonalához? Lépj hátrébb! Vizsgáld meg érzelmeidet, tárd fel félelmeidet és forgasd le elméd képernyőjén a legjobb és legrosszabb változatokat. Kész?

Akkor most dobj félre mindent, és kompromisszumok nélkül tervezd meg a jövődet!

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Meggyőződés

A határozatlan embert a szanszkrit nyelv az anirdesyam szóval fejezi ki. Az ember csak akkor tud meggyőződéssel, hamis egó nélkül, szilárdan járni egy utat, ha közben az elméjét a célra, annak megvalósítására használja. Egy jó döntés nem csak az első lépés megtételét foglalja magában, hanem azt az elhatározást, hogy végig is járod az utat. A döntésképtelen ember lusta, és képtelen felelősséget vállalni tetteiért, annak következményeit próbálja halogatással csökkenteni. Gyakran a környezete, vagy az idő múlása hozza meg a döntést, de ezen menekülő út a szabad akarat ereklyéjének hiányától szenved. Azt mondják, a döntésképtelen ember, önbizalom hiányos, szerintem meg csak lusta!

A lusta ember, ezért vegyen elő egy papírt és vázolja fel az előtte álló lehetőségek okozta nehézségeket, nyereségeket és veszteségeket. Szüntesse meg a kételyt, és mindaddig boncolgassa az előtte álló lehetőségek pozitív vagy negatív oldalát, amíg nem talál egy nyomós indokot arra, hogy miért és hogyan fog dönteni. Egy komoly ember soha nem spórolja le a több órás, több napos kutatást, agyalást és vizsgálódást. A türelmes és kitartó ember vizsgálódik pesszimistán, optimistán és realistán is. Nem engedi, hogy a társadalmi elvárások, a vágyai, a környezete és a számtalan indok blokkolja a józan ítélőképességét.

Abszolút elvek

Nem tudom milyen út előtt állsz épp, de én törekszem arra, hogy a következő elvek alapján döntsem el, hogy egy lehetőség hasznos-e vagy csak időpocsékolás!

A tevékenység támogatja-e a hosszú távú céljaimat? Támogatja-e az egészségemet, a családomat, a karrieremet? Okoz-e másnak nehézséget? Okoz-e nekem fájdalmat vagy bizonytalanságot? Ha balul sül el, akkor sajnálni fogom-e a rászánt időt? Létezik-e hasznosabb, magasztosabb időtöltés? A döntést követően az elért célok megismételhetőek-e, lehet-e rájuk építkezni? Hatványozhatóak-e? Milyen lehetőségek nyílnak akkor, ha eredményesen végig viszem a projektet. Gondold végig, és bővítsd saját szempontjaid alapján.

Bhagavad-Gíta

"Az embernek elszántsággal és hittel kell gyakorolnia a yogát, s nem szabad letérnie az útról. Meg kell válnia az elmebeli spekulációból eredő valamennyi anyagi vágytól, s elméje segítségével minden oldalról, egytől egyig szabályoznia kell érzékeit." 6.24.

"Az ember teljes meggyőződéssel, értelme segítségével fokozatosan, lépésről lépésre szilárduljon meg a transzban, s így elméjét rögzítse egyedül az önvalóra. Semmi másra ne gondoljon." 6.25.

"Bárhová is vándoroljon csapongó és ingatag természete miatt az elme, az embernek határozottan vissza kell térítenie az önvaló felügyelete alá." 6.26.

„ ”

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022