margitszigetijoga.hu

Talán rossz döntés volt megvenni ezt a könyvet? Nem! Eddig tévúton jártam a döntések megítélése kapcsán, tisztább látásmódot adott nekem.

2021. augusztus 29.
vasarnap 19:26

Könyvajánló - Döntéshozatali csapdák - Hogyan visznek tévútra a torzítások?

Olivier Sibony nagyot ígérő címe alapján választottam a könyvet, bele is olvastam vásárlás előtt, de kissé elszámoltam magam a választást illetően.

A negyvenedik oldalnál járok, de

még egy betűnyi gondolatot sem jegyzeteltem ki belőle, pedig ez nem vall rám. Nem unalmas a könyv, de ugyanakkor nem bővelkedik sem extra szókinccsel, sem kimagasló logikával. Gyakorlatilag rávilágít, hogy az ember torzít és semmiképpen sem tud objektív maradni. Ezt azelőtt is tudtuk, mielőtt drága könyvborítót állítottunk volna elő több példányban, hogy ezt leírjuk az ezért fizető nagyközönségnek, de talán a maradék kétszáz oldal kárpótolni fogja a csalódottságomat, és azt az időveszteséget, melyet Oliverrel töltöttem. Amiért még nem tettem le a könyvet az az, hogy itt-ott mégis felhoz olyan gondolatokat, melyek a megoldási irányokat markánsan átformálják bennem, de ezek csupán csak pár mondatos gondolatok. Megéri?

Azt tudjuk, hogy a tények megerősítése és

a torzítások rendbetételéhez szükséges(!), a szubjektív előítéletektől mentes hozzáállás, de hogyan is lehet ezt a valóságban kivitelezni? Az író szerint a történet mesélés helyett, meg kell tanulni a száraz tényekkel dolgozni, még akkor is, ha minden másnak a megélhetésről, az érzelmekről, és az emberségről kell, hogy szóljon. Olvasmányos és szórakoztató a könyv, de igazán komoly (számomra új) értékű tanácsokat eddig még nem olvastam ki a soraiból, és idézhető szófordulatokkal sem gazdagodtam. Talán rossz döntés volt megvenni?

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Kezdeti kételkedésem eloszlatása közben

ॐ HATÁROZAT

azon vettem észre magam, hogy elismerően jegyzetelek, hiszen nem minden fejezet olyan lapos, mint az elsők. Firtattam a könyv szerkezetét, hiszen nem az elvárásom szerinti okosságot írta le a szerző. A döntéshozatali lépésekről szerettem volna olvasni, akár felsorolás jelleggel, de még a 100. oldalon sem tűnt fel, még az sem, hogy miért, és kinek hozzuk létre a döntéseket.

Az író sokkal magasabb szemléletmóddal rendelkezik, mint

ॐ INDÍTVÁNY

ahogyan azt a könyvesboltban történt beleolvasásból gondoltam. Az emberi értékek, gyarlóság és a megismerhetetlen irányából közelíti meg a témát. A döntést, és az eredményes célba érést meggátoló tényezők sokaságát vonultatja fel. Nem vontatott és időnként valós példákkal érzékelteti az olvasóval azon tényeket, melyekre egy könnyed beszélgetés (munkahelyi vita) kapcsán bizonyosan nem vennénk/vetnénk számot.

Széles tudásra és rendszerezett szókincsre tehetünk szert, ha a könyvet szisztematikusan kijegyzeteljük. Segít megérteni a munkatársakba vetett erős, kitartó hit jelenlétét vagy annak elvesztésének okait.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!