A 2024
margitszigetijoga.hu login

2020. július 08.
szerda 17:30

Házi készítésű dezodor

Otthon elkészíthető, kreatív és természetes! Én ezeket használom, nekem beváltak.

Saját tapasztalataim

Nagyon sokat kísérleteztem már otthon, dezodor előállításával. Kb. 2-3 éve próbálkozom megtalálni az ideálisat. Egyszerűen, mert szeretném elkerülni a rengeteg kemikália bőrön keresztüli felszívódását. Nemcsak arra érdemes figyelni, hogy mit eszünk, hanem arra is, amiket magunkra kenünk. A sok szintetikus anyag beszívódik a szöveteinkbe, és teljesen mindegy milyen márkáról beszélünk, szinte nem lehet olyat választani a boltokban, amik tényleg természetesek. Először kakaóvajba vagy sheavajba, vagy kókuszolajba tettem szódabikarbónát, növényi keményítőt, illóolajat. Ez egy alap krémdezodor recept. Felolvasztva, jól elkeverve is, visszahűtés után, gyakran leülepedett a szódabikarbóna az aljára. A krémdozodor az olajok miatt nyomot hagyott a ruhán, persze lehet, hogy csak nem hagytam beszívódni, vagy túl sokat kentem. Ettől függetlenül, sokáig használtam, próbáltam az arányokon változtatni, különféle illóolajokkal bolondítani.

Aztán desztillált vízbe szódabikarbóna, illóolajok, ez már folyékony lett, üres golyós dezodoros üvegbe töltve. Kipróbáltam ezüskolloid oldatot is, és próbáltam az illóolajokból is sokfélét. Fontos az állag, az illat, és persze a hatás is. Sok recept kering a neten, de különbözőek vagyunk, és ez az illatok választásánál is nagyon kiütközik.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

DEZODOR recept

Nekem leginkább a golyós dezodoros üvegbe töltött jött be, tehát a folyékony változat, nem pedig a kenhető. Desztillált vízbe, szódabikarbónát, és kevés kukoricakeményíőt teszek, illóolajok közül teafa, levendula, borsmenta. Kb. 2 dl vízbe egy-egy ek. a szilád összetevőkből, és 2-3 csepp az illóolajokból.

Szódabikarbóna: természetes szagelnyelő és fertőtlenítő, így egyszerre akadályozza a kellemetlen szagok kialakulását vagy szívja el a már kialakult szagokat. Kukoricakeményítő: segíti az egyéb por állagú összetevők tapadását, jó nedvszívó és szárító adalék. Desztillált víz: a dezodor tovább eltartható marad.

Jó kísérletezést

Illóolajok közül a teafát nem célszerű kihagyni gomba-, baktérium- és vírusölő, antioxidáns hatása miatt. A többi szinte szimpátia kérdése. Nekem a teafa mellett a levendula, borsmenta, citrom kombináció lett a kedvencem. Levendula: rengeteg pozitív hatása van, pl. gyulladáscsökkentő, hidratáló, antibakteriális, nyugtat... Borsmenta: baktériumölő, csökkenti a faggyútúltermelést, összehúzza a hajszálereket, szappanokba, testvajakba, hajápolási készítményekbe is tökéletes, hűsítő hatású. Cirom: fertőtlenítő, dezodoráló, nyugtató, szintén kiváló dezodoráló készítményekbe. Az illatokat illetően tényleg a szimpátia fog dönteni. A fenti keverék kellemesen friss illatú, ami nekem jobban bejön mint a virágos, édeskés illatok.

Egyszerre 2-3 dl-t keverek be, és üres, jól kimosott, régi, golyós dezodoros flakonba töltöm. A hűtőben jó sokáig eláll, a legutóbbi adagot, legalább fél éve készítettem, sötét üvegben (kiürült ezüstkolloidos üveg) tartom a hűtőben, és abból töltöm után a deós flakont. Használat előtt fel kell rázni, mert a szódabikarbóna leülepszik az aljára. Jó kísérletezét mindenkinek! Érdemes kipróbálni ezeket a természetes anyagokat, bár lehet némi kellemetlenségünk az elején, míg "lejövünk" a mesterséges szerekről. Tapasztalhatunk a hónalj bőrén irritációt, de ez elmúlik, rövid idő alatt. Ne ijedjünk meg ettől. A szervezet természetes reakciója, a méreganyagok távozása miatt.

A siker nagyon jó dezodor. Minden korábbi rossz szagot elfeledtet.

Elizabeth Taylor


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!