A 2024
margitszigetijoga.hu login

A csodás csipkebogyó

"Három szem csipkebogyó több C vitamint tartalmaz, mint egy darab narancs." C vitamin tartalma 20-szorosa a narancsénak, 10-szerse a citroménak.

2020. szeptember 26.
szombat 12:48

A csodás csipkebogyó

Ha egyszer lesz kertem, biztos vagyok benne, hogy csipkebogyó az tuti, hogy lesz benne. Ezt a nagy kedvencemet nem fogom kihagyni. Számomra a látványa, az íze, és a gyógyhatása is fantasztikus.

Csipkebogyót találtunk

Vasárnap a közeli parkerdőben, ahol rendszeresen sétálunk Braunnal, arra lettem figyelmes, hogy érik a csipkebogyó. Először egy bokrot vettem csak észre, aztán találtunk még néhányat. Gondoltam szedek egy kis maréknyit, és iszunk egy jó csipkebogyó teát.

Szedtem egy keveset, otthon megmostam, a felét félbe vágtam, a másik felét egészben hagytam a szárításhoz, mert mindkét verzióról találtam infót, hogy hogy érdemes szárítani. Nekem szimpatikusabb végülis, hogy egészben szárítom, nemcsak azért, mert így kevesebb vele a macera. Kicsit többet szedtünk, mint amennyit egyszerre meg tudunk inni, jgy gondoltam, fogok belőle szárítani is. Annyit nem szedtem, hogy lekvárt is tudjak csinálni, de ki tudja, talán találunk még őszi erdőjárásaink során itt-ott egy-egy bokrot, és még arra is sor kerülhet.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Mikor érdemes szedni?

Utána néztem a neten, hogy mit, hogyan érdemes csinálni csipkebogyóból, és mikor érdemes szüretelni. Többen mondtátok, hogy nem azután szoktak csipkebogyót szedni, miután megcsípte a dér? Gondoltam, utána járok a kérdésnek, mert én is hallottam már ezt a népi jótanácsot.

"Mielőtt különböző célokra csipkebogyót gyűjtenénk, várjuk meg az első fagyokat. Az első fagy hatására ugyanis a csipkebogyó szép, élénkvörös színűre színeződik, továbbá kissé megpuhul." De gondoltam, miért kellene, hogy puha legyen, mikor úgyis szárítani fogom? Nem magyarázta tovább a cikk, de azért tovább olvastam.

A csipkebogyó szüretre szeptember vége, október a legjobb időszak, amikor a csipkerózsa, japánrózsa és más vadrózsák gyümölcse sötétpirosra színeződik, de még nem kemény.Az első hűvös éjszakák után a gyümölcs édesebb lesz, a fagy hatására a húsos burok lisztessé és ízetlenné válik. Lekvárhoz a burok belsejében lévő magokat és a szőröket el kell távolítani."

Tehat a fagyás után puhább lesz, viszont én pont szárítani szeretném, mert többnyire teának szeretném felhasználni.Szeptember végén, október elején már szokott lenni néha éjjelente fagy, es a néphagyomàny emlékezetében a csipkebogyószüret ideje, akkorra esik, amikor már elkezdenek az első fagyok megjelenni. En ezt a következtetest tudom levonni.

Ha októberben is találok, miután megcsípte a dér, akkor is szedni fogok, es külön rakom el, kiszárítva, és össze fogom hasonlítani ízre a kettőt. Kiváncsi vagyok, lesz-e különbseg. Egyelőre a tea, amit áztattam belőle, isteni lett, végülis a csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk, így érdemes szerintem most csipkebogyóteázni, a frissen szedett gyógynövényt felhasználva. Ez az egyik kedvenc gyógynövényem. A csipkebogyót áztatni kell, nem forrázni. Én egy éjszakát, vagy egy napot szoktam áztatni. A reggel beáztatott estére lesz jó, az este áztatott, reggelre.

Csipkebogyó olaj

Van csipkebogyómag olajam is, azzal esténként az arcomat kenem, kiváló ránctalanító. Nem minden nap használom, hetente 2-3x esténként azt kenem az arcomra. Kicsit narancssárgás színe van, de mivel este kenem, ez nem zavar. Amúgy is csak egészséges arcszínt kölcsönöz a bőrnek.

Mire jó a csipkebogyó?

Elsődleges C vitamin forrás. 10-szer annyit tartalmaz, mint a citrom, 20x annyit, mint a narancs. Azt olvastam valahol, hogy a gyümölcsök közül, neki a legmagasabb a C vitamin tartalma. Továbbá van benne pektin, alma és citromsav, vas, magnézium, A, B, K és P vitamin.A vértisztító hatásával szintén egy egész tucat betegségtõl védelmez. Így hat az emésztõ szervekre és a kiválasztó szervekre is, különösen gyulladások esetében, valamint a légzõszervekre meghűléses betegségségben.

Csipkebogyó: izületi gyulladásra is!

"A csipkebogyót a népi gyógyászat széles körben alkalmazta influenza, megfázás és egyéb betegségek, például gyomorfájás tüneti kezelésére. Felhasználták továbbá a szív és általában a szervezet ellenálló képességének javítására. Egyes feljegyzések szerint az ízületi gyulladásban szenvedők a betegséget kísérő fájdalom csillapítására használták fel. A csipkebogyó gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságait kihasználva az ízületi kopásban szenvedők a csipkebogyót porított formában, helyileg alkalmazták a fájdalom enyhítésére az érintett területeken, például csípőn, térden, csuklón." Forrás:

Ha egyszer lesz kertem, biztos vagyok benne, hogy csipkebogyó az tuti, hogy lesz benne. Ezt a nagy kedvencemet nem fogom kihagyni. Számomra a látványa, az íze, és a gyógyhatása is fantasztikus.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!