A 2024
margitszigetijoga.hu login

2017. február 09.
csütörtök 09:23

90 perc csend

Van egy mondás, miszerint ne vedd magad körül pesszimista emberekkel!

Amikor nem hiányoznak a szavak!

Az ember élete során sokféle csenddel találkozik. Vannak a magányos csendek, vannak olyan csendek, amikor nem hiányoznak a szavak, mert egy nézésből, egy mozdulatból tudjuk, hogy párunk mit szeretne. Egyfajta csend van, amit az ember nagyon ritkán él meg, ez pedig az elme csendje.

Mindenki fejében ott van az a hang, ami nem nyugszik, ami folyamatosan beszél. Nem hagy aludni, nem hagy nyugodtan nézelődni, mert mindig van véleménye, mindig van valami, amit el akar mondani. Legtöbbször az ember észre sem veszi, hogy ott van. Természetes.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Problémakereső hangocska

Mostanában ez a kis hang nem hagy nyugtot nekem. Van egy mondás, miszerint ne vedd magad körül pesszimista emberekkel, mert minden megoldásra van egy problémájuk. Nekem mostanában ilyen problémakereső hangocskám van. Negatív a hozzáállása mindenhez.

  • Az egyik jóga óra előtt a kis dobozkából a következő mondat talált meg
  • „Amire a figyelmed irányul, azzá leszel.” Elgondolkodtam. Ha nem állom útját a negatív, problémakereső hangnak, akkor problémává válik az életem, és csak a negatív dolgokat találom meg.

A jóga gyakorlásához az embernek egy magányos helyre kell vonulnia. Terítsen kusa szénát a földre, azt pedig takarja le őzbőrrel és egy puha ruhadarabbal. Az ülés ne legyen se túl magas, se túl alacsony, és szent helyen álljon. Ezután a jógi vegyen fel rajta egy szilárd ülőhelyzetet, s gyakorolj

Bhagavad-gíta 6. 11-14.

Milyen csodás ez a béke!

Az jóga erre is jó. Észrevétlenül, szinte magától csendesedik le az elme. Megnyugszik és elengedi a múltat, és elfelejti a jövőt. Megérkezik az ”itt és most”-ba.

Republic - A csend beszél tovább

Egyre csendesebb lett

Az óra elején elhatároztam, hogy a fókuszt a légzésre, és a pózokra fordítom, és kizárom a hangot. Persze nem sikerült minden pillanatban, mert fel-fel kiáltott, „Ne, ez fáj!, Ne ezt nem bírom!, Ne ez nem megy!”. De jött a következő légzés a következő ászana, és egyre csendesebb lett, egyre nyugodtabb. A relaxáció során pedig megnyugodott. Együtt szemléltük a hullámzó tengert, és csak annyit mondott, hogy milyen csodás ez a béke.

A csend jó dolog. A mai világban, amikor minden percben szirénák törik meg a csendet, amikor csörög-csipog a telefon, nagyon nehéz megélni a külső csendet, de az örökös ingerek miatt, még nehezebb megélni a belső csendet. Nem mindenkinek van türelme, vagy késztetése egy több órás meditációra, de az elcsendesedés élményére sokaknak szüksége lenne.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!