A 2024-2026
margitszigetijoga.hu login

A böjt alatt el tudunk szakadni a hétköznapoktól!

2019. január 06.
vasarnap 13:59
álláspont

BÖJT, a kés nélküli műtét

Nem éhezést vagy koplalást jelent, hanem egy öntisztító program.

A BÖJT a legősibb gyógymód

Rengeteg betegség a szervezetben fölhamozódott méreganyagok miatt alakul ki. Két dologgal előzhetjük ezt meg: ha csökkentjük a méreganyagok bevitelét, illetve ha segítjük a toxinok kiürülését. A bő folyadékbevitel kimossa a mérgeket a szervezetből. A BÖJT a legősibb, leghatékonyabb módja a felesleges mérgektől való megszabadulásnak. Nem éhezést vagy koplalást jelent, hanem egy öntisztító program. Fontos, hogy legyen belső meggyőződésünk, hogy valóban szeretnénk, és tényleg jót fog tenni nekünk - ez pszichésen fontos. Jó, ha a böjt alatt el tudunk szakadni a hétköznapoktól, ha egy belső, nyugodt, harmonikus állapotba tudunk kerülni, esetleg a külvilágot kizárva. Ez mindenképp növeli a hatékonyságát. Jó, ha a környezetünk is stresszmentes, nyugodt, békés, valamint nagyon jótékony a természetben, friss levegőn végzett mozgás ebben az időszakban - jóga, vagy séta, kiránulás stb.

A BÖJT a legősibb gyógymód. Az állatvilágból lestük el. Ha betegek vagyunk, mindenképpen hatásos, ha nem eszünk, mert akkor nem kerül be újabb mérganyag a szervezetbe, valamint az emésztésre szánt energia megmarad, és öngyógyításra fordítódik. Fontos tudnunk, hogy böjt alatt kicsit lelassulunk, mindenhez kicsivel több időre lehet szükség, tempónk nem a megszokott, reakció, ill- koncentrációs képesség csökkenhet pl. autóvezetés közben. Tehát ne böjtöljünk, ha figyelmünket, koncentrációs képességünket, erősen igénybe vevő munkát végzünk, esetleg másokért felelős munkát végzünk, vagy gépen dolgozunk.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Pozitív hatásai

Hasznos túlsúly esetén (a szervezet megszabadul a felesleges zsírtól, víztől). Sokan egyébként a víztöbblettől túlsúlyosak. Böjt alatt a vízfelesleg elkezd eltávozni. Csökken a koleszterinszint, trigliceridszint (a trigliceridek, ún. neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel), javulnak a máj értékek, húgysav szint, segít a sav-bázis egyensúlyt helyreállítani (a savas mérgek a vérbe kerülnek, azután kilúgosodik a szervezet). Gyulladáscsökkentő hatása is van. Csükken a szövetek sótartalma is. Olyan méregtelenítő, tisztító hatása van, ami szinte minden betegség esetén javulást hozhat. Krónikus betegségeknél is nagyon hatásos lehet.

A böjtnek többféle szintje van. A vízes böjt a legdrasztikusabb, ilyenkor csak vízet iszunk - napi 2,5-3 litert. Azután a tea böjt következik, amikor tiszta vizet és gyógyteákat fogyasztunk. Majd a LÉBÖJT - leginkább ezt javasolja a holisztikus gyógyászat - víz, gyógyteák, gyümölcslé, nyers zöldséglé. Majd a gyümölcskúra a következő fokozat, amikor idénygyümölcsöket fogyasztunk napokig, vagy még tovább. Végül a nyerskúra, amikor gyümölcsöket, zöldségeket és magokat eszünk.

Mennyi ideg és hogyan böjtöljünk?

Fontos, hogy hosszabb böjtöt, csak szakfelügyelet mellett végezzünk! Akkor sem javasolt, ha valaki gyógyszert szed. Megelőzési céllal, ha nincs semmilyen betegségünk, heti egy léböjt napot, és negyedévente egy 3 napos léböjtöt érdemes tartani. 1-3 naposat tarthatunk, de ha hosszabbat szeretnénk, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel. Az 1-3 napos böjtöt megelőző napot, szenteljük a ráhangolódás idejének. Könnyen emészthető ételeket együnk, pl. nyers ételeket vagy csak gyümölcsöket, és este, vacsora helyett érdemes alapos hashajtást végezni, amit az első napon meg is ismételhetünk, hogy ne legyenek fölösleges anyagok a bélrendszerben.

A BÖJT NAPJAIN ügyeljünk a bőséges folyadékbevitelre. Pl. igyunk meg 0.5 liter zöldséglevet (legjobb, ha frissen préseljük) 3 részre elosztva (reggel, délben, este). Igyunk legalább 0,5 liter vízhajtó teát (pl. nyírfalevél), ami jól átmossa a vesét, ezt is egy nap több részre szétosztva. Igyunk meg 0,5 liter keserű ízű teát (pl. zsálya) ami a máj működését segíti, és legalább 1 liter vértisztító teát (pl. csalán), ezen kívül pedig tiszta vizet, napi 2,5-3 litert. AMI MÉG FONTOS: rendszeres mozgás friss levegőn, légzőgyakorlatok, relaxációs, meditációs gyakorlatok, esetleg váltózuhany (hideg-meleg vízzel). BÖJT UTÁN: szépen, lassan szoktassuk vissza a szervezetet a normális étrendhez, a "böjttörés" (visszaállítás) tartson legalább annyi ideig, mint a böjt. Böjt utáni napokban ehetünk reszelt almát vagy répát, pattogatott kukoricát, natúr, könnyen emészthető ételeket, aki teheti, esetleg érdemes a böjttel párhuzamosan béltisztítást is végezni.

Az éhség nagy erővel hat az emberre és olyan eszköznek tekinthetjük, amely gyógyuláshoz vezet.

Hippokratész görög orvos (i. e. 460-370)

Tisztulási tünetek

A lerakódott mérgek először a vérbe kerülnek, és csak utána távoznak el a tisztító szervek segítségével. Azáltal, hogy a vérben felszaporodnak a méreganyagok, átmenetlileg tisztulási tünetek jelentkezhetnek, amitől sokan megijednek, pedig nem kell. Pl. hasfájás, hasi görcsök, fázékonyság, szívdobogás, szédülés, vérnyomásesés, vércukorszint leesése (ilyenkor egy kiskanál mézet érdemes bekapni), fejfájás (ezen segíthet masszázs, gyógyteák), alvászavar, ingerlékenység, feszültség. A megfelelő hosszúságú böjt akár gyógyíthatatlannak hitt betegségeknél is segíthet, vagy olyan esetekben, mikor már csak a műtétet hiszik egyetlen megoldásnak.

Mikor javasolt és mikor nem?

JAVASOLT: túlsúly, kövérség, májbetegségek, szív,-érrendszeri betegségek esetén, ízületi problémáknál, mozgásszervi betegségeknél, allergiánál (pl. szénanátha, asztma - ezek általában fehérje többlet miatt alakulnak ki), vénás, artériás keringési zavarok esetén, emésztőrendszer mindenféle betegségénél (mivel szilárd táplálék nem kerül be, ezért az emésztőrendszer tud regenerálódni), bőrbetegségek esetén (ekcéma, pikkelysömör), gyulladásos vagy fertőző betegségeknél.

ELLENJVALLT: TBC esetében, rák (utolsó stáduimában - de ha még nincs áttét, kezdeti stádium, kicsi a daganat, akár teljes gyógyulást is adhat a böjt), pszichés betegségek esetében, étkezési problémákkal küzdőknél (bulímia, anorexia), májcirózis (májzsugorodás) esetén, műtétek utáni pár hónapban, idős, legyengült betegeknél, szívbetegeknél, terhesség, szoptatás alatt, valamint gyerekeknek (21 éves kor alatt) nem ajánlott.

A megfelelő hosszúságú böjt akár gyógyíthatatlannak hitt betegségeknél is segíthet, vagy olyan esetekben, mikor már csak a műtétet hiszik egyetlen megoldásnak. *Forrás: Váradi Tibor: "Amit eszel, azzá leszel" 12. rész: Böjt, a kés nélküli műtét - televíziós előadássorozat alapján készült


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!