A 2024-2026
margitszigetijoga.hu login

A tartós belső béke útja

2019. január 06.
vasarnap 09:28
álláspont

Válasszuk a békét!

A Béke Nemzetközi Világnapja - szept. 21., ami erőszakmentes nap, és globális tűzszüneti nap is egyben. 1982 óta létezik.

A belső béke útja

A jóga a belső béke útja, az életigenlésé, a hősöké. A mindennapok hőseié, mert megtanít felülemelkedni önmagunkon, a hamis egónkon, a napi zűrzavaron, ahogyan B.K.S. Iyengar nagyszerűen megfogalmazta, napi jógagyakorlásunk menedék az élet zűrzavarától - "Ha minden nap kitartóan gyakorlod a jógát, akkor képes leszel szilárdsággal és érettséggel fogadni az élet zűrzavarát."

Ahhoz, hogy a belső béke állapotát elérjük, a jóga rendszeres, kitartó gyakorlására van szükség - amit valljuk be őszintén, nem mindig könnyű fenntartani, napi rutinná tenni, és minden körülmények között ragaszkodni is hozzá. Ha tartós belső békére törekszünk, akkor folyamatosan dolgoznunk kell érte, nap, mint nap.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

A jóga az, ahogyan a gyakorlás megváltoztat

Ha a jógát választjuk, ami egy rendkívül erőteljes eszköz, melynek segítségével, tényleg meg tudunk változni - "A jóga az, ahogyan a gyakorlás megváltoztat." - mondta R. Sharath Jois - akkor az első dolog, hogy kötelezzük el magunkat. Legyen meghatározott célunk a belső béke elérése, fenntartása, és legyen ez az a legfontosabb vezérfonál, ami irányt mutat a mindennapjainkban. Mert tényleg belül kezdődik minden, „Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” (Gandhi).

Ha van elegendő motivációnk, nem lesz nehéz lemondani azokról a dolgokról, amik hátráltatják a napi gyakorlásunk fenntartását. De nem elég csak fizikai szinten a testtartásokat, ászanákat gyakorolni. A gyakorlás és a filozófia elválaszthatatlan. Ma pl. sokan divatból vegetáriánusok, sőt vegánok, mert az olyan menő. De hiányzik a mély megértés, hogy valójában miért lenne jobb az egész emberiségnek, a földnek, ha nem ennénk húst. Nagyon régi beidegződéseket persze nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni.

A szennyezett tudat

Ez az egész ott kezdődik, hogy azt gondoljuk, mi vagyunk az "élvezők". Ez a szennyezett tudat első eleme. Állandóan viszonzást akarunk kapni, ahelyett, hogy mi próbálnánk meg "szolgálni" másokat. A szolgálni szó sokak számára magyarázatra szorulhat, mert negatív előítélet társulhat hozzá, de a valódi, tiszta tudat azt jelenti, hogy én Isten szolgája vagyok. Amiatt társulhat negatív színezet a "szolgálni" szóhoz, mert valójában ez a gondolat félelmet ébreszt bennünk. Félünk attól, hogy Isten szolgái vagyunk, ahelyett, hogy élvezők lennénk. Manapság nem is divat használni az Isten szót, inkább azt mondjuk kozmikus tudat, vagy valamilyen kusza, elvont, homályos jelentésű szót alkalmazunk, valamiféle spiri-ezo maszlagot, és nem ritkán azonosítjuk is magunkat ezzel a homályos fogalommal. A tisztátalan tudat azt jelenti, hogy azt képzeljük, "én vagyok Isten", ami azt jelenti, hogy én vagyok az élvező, én vagyok az irányító.

Amikor feladjuk azt az azonosságot, hogy Isten szolgái vagyunk, akkor ez félelmet hoz létre. A félelem azt jelenti, hogy félünk valamilyen veszteségtől, aggódunk. A félelem alapja a veszteség érzése. A legtöbb világvallás sajnos ezen az Istenfélelmen alapszik, nem pedig Isten szeretetén. Félünk az Istennel való kapcsolattól is. A jóga nemcsak a fizikai testünk, hanem szennyezett tudatunk tisztításáról is szól. Ezért lehet a leghatékonyabb eszköze tartós, belső békénk megvalósításának.

A jóga (az a folyamat, amely) az anyagi tudat működéseinek megfékezésére, illetve leállítására (irányul).

Patanjali: Yoga-Sutra I.2. (Tóth-Soma László fordítása)

Invocation to Patanjali

Kitartó gyakorlás

És ha Patanjalinál szeretnénk maradni, - aki tömör aforizmagyűjteményében összefoglalta a jóga lényegét - meg kell értenünk, hogy aki tanulmányozza Jóga Szútráját, annak lehetősége nyílik arra, hogy "megtisztítsa életét, gondolatait, hogy eltökéltebbé váljon a transzcendens kutatásában, és végezetül, hogy közelebb kerüljön Istenhez, saját forrásunkhoz, aki Patanjali szerint az élőlény anyagvilágból való kiszabadulásának a kulcsa." (Tóth-Soma László: Yoga-Sutra I.)

Patanjali az önuralom megtervezett, módszeresen felépített gyakorlására tanít, ami elvezethet önmagunk megismeréséig. Mi más lehet belső békénk záloga, mint a kitartó gyakorlás? Az Astanga Vinyásza Jóga Patanjali jógája, mondta Sri K. Pattabhi Jois. Tehát remek eszköz, hogy elkezdjük általa a változtatást önmagunkban, talán egyszer a világ is békésebb lesz - általunk...


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!