2018. június 07.
csütörtök 10:26

A barátság 4 pontos aforizmája! ♦ piszkozat

Az alapelvek ismerete nélkül hová juthatunk?

Sehová! A civilizált kultúra (többek között) azt a célt szolgálja, hogy akkor is tudjuk működtetni a dolgokat, ha nem feltétlenül értjük annak működését. Mint ahogyan a gravitációt annak ellenére is használjuk, hogy nem ismerjük annak a matematikai analízisben használt deriválási szabálykönyvét, amivel oldalakon keresztül bebizonyíthatjuk létét. Ezért mindenki számára elérhető esély a kultúra ápolása! A kapcsolatok szintjén az egyik ilyen kulturális alap a tisztelet. A jól körülhatárolható elvek alkalmazása biztosítja a sikert! Ezen elvek a következők (lásd a videó 32. percénél!):

„trinad api sunicena taror iva sahisnuna amanina manadena kirtaniyah sada harih – Alázatosabbnak érezzük magunkat egy fűszálnál, türelmesebbek vagyunk, mint egy fa, készek vagyunk minden tiszteletet megadni másoknak és nem várunk el semmit cserébe, ezen állapotban állandóan tudjuk énekelni az Úr nevét.”

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Alázatosnak lenni mint a fű, azt jelenti, hogy amikor rá lépnek, akkor nem lázad, nem sértődik meg, nem hőbörög, nem lesz fusztrált, nem csinál semmit. Elvisel minden taposást. Legyünk türelmesebbek mint egy fa, azt jelenti hogy a fa a hőség és fagyos hideg ellenére is átél akár évszázadokat. A fa egész életében szolgál másokat, de még kivágott állapotában is, pl. bútort készítenek belőle. Adjunk meg a tiszteletet másoknak! Nem csak az embereknek szól ez a tisztelet, hanem a természetnek és az egész világnak.

Ne követeljünk semmi tisztelet magunknak! A fusztrációnk abból származik, hogy amikor ránk taposnak, akkor bosszút akarunk állni. Be akarjuk bizonyítani, hogy nem rendelkezünk a fűszál hajlékonyságával és türelmével, hanem azt bizonygatjuk, hogy acél szögek vagyunk, amikre nem lehet rátaposni fájdalom mentesen. – Ha rám taposol úgy átszúrom a talpadat, hogy arról koldulsz! – Tehát kifejlesztünk egy védekező mehanizmust. A türelem legkevésbé játszik szerepet az életünkben! A modernizáció hatására rohamosan csökkent a türelmünk!

Érdekel a folytatás?

Tekerj a videó 35. percéhez és gyere el személyesen az ingyenes előadások egyikére a következő időpontokban:

„ ”

Miért vágyunk égetően a kapcsolatokra? - Előadás-sorozat 5/2 - Karádi Csaba (Caitanya das)

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022