2026
margitszigetijoga.hu login

Az eső záradéka hiídnni kell

Vajon hányszor indultál el gyakorolni az eső, a fagy vagy éppen a kánikula ellenére?

2019. február 23.
szombat 18:56
álláspont

Astangini vagy?

Dézi és az Ashtanga jóga

Győzedelmes légzés

Elgondolkodtál már azon, mi jut először eszedbe, ha meghallod a szót: jóga? Egy picit eltöprengve a kérdésen, asszociációk hosszú sora bukkan a felszínre. Vajon hányadik lenne ezek közül az ashtanga jóga? Ha elkötelezett astangi/astangini vagy, talán nem is jár más a fejedben, ha jógáról van szó.

Ez a dinamikus, kötött ászanasorokból álló jógairányzat nem csak az egymást követő jógapózok gyakorlását jelenti, hanem nagy hangsúlyt fektet az ászanákat egymáshoz fűző mozdulatsorra (vinyásza), abandhák (energetikai zárak) és a dristik (a tekintet egy adott pontra szegezése) gyakorlására is. Komplex rendszer, amelyben a gyakorlás ritmusát az udzsájí légzés adja. Udzsáji azt jelenti, győzedelmes légzés, amelynek morajló hangja végigkíséri a gyakorlót az egyes sorozatok ászanáin, egyben meghatározva a gyakorlás ritmusát is.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Győzelmeid

Talán emlékszel még – vagy éppen most nézel szembe először ezzel a kihívással – milyen volt, amikor első alkalommal álltál fel jógamatracod szélére és szívtad tele a tüdőd fokozatosan megtöltve levegővel lentről felfelé, nagy igyekezettel törekedve arra, hogy létrehozd azt a bizonyos „h” hangot a torkodban. Amíg erre a pontra eljutottál, már számtalan akadályt hagytál magad mögött. Túljutottál azon, hogy belevágj valami újba. Mindennapos teendőid mellett találtál időt, amit magadra szánj. Elengedted az elvárásaid, elképzeléseid arról, hogy minden áron hajlékonynak kell lenned, ha jógaászanákat szeretnél gyakorolni. Elengedted a korod, a nemed, betegségeid, fizikai tökéletlenségeid miatti képzelt, vagy valós korlátaid. Az is lehet, hogy jó párszor leküzdötted az erőtlenséget, a restséget, amely minden elképzelhető és elképzelhetetlen módon igyekezett volna visszatartani a gyakorlástól.

Vajon hányszor indultál el gyakorolni az eső, a fagy vagy éppen a kánikula ellenére? Ezek már mind a Te saját apró győzelmeid! Valahányszor felülkerekedszezeken az akadályokon, mindig egy lépéssel közelebb kerülsz az igazi kihíváshoz. Ezek azok az apró csaták, amelyekből újra és újra győztesen kikerülve felkészülsz arra, hogy a jógamatracon is szembenézz legméltóbb ellenfeleddel. Megtörtént már, hogy egy-egy jól sikerült közös gyakorlás után gondolatban büszkén veregetted meg a saját vállad: ez igen, ez már valami! Vagy éppen az ellenkezője, amikor úgy érezted, aznap nem voltál formában, bezzeg valaki más a csoportból, milyen jól teljesített! Ezeket agondolatokat, érzéseket mindaz ego szüli. Ha felismerted az egót, már tudod, ki az ellenfeled.

Amikor az ego átveszi az irányítást

Mi vagy ki is az ego, amivel, vagy akivel szembe kell nézned? Fontos, hogy tudd, az ego is Te vagy! Az ego, mondhatjuk úgy, a rosszabbik éned. Az a valaki, aki a gyakorlás során nem befelé figyel. Aki önmagát másokhoz méri és az ászanák kivitelezésekor saját erejét, felkészültségét, másokéhoz méri.

Amikor az ego átveszi az irányítást, önmagad fizikai testeddel azonosítod és elhiszed, hogy különálló egyén vagy a tömegben. Ebben az állapotban a teremtés egységétől elválasztva éled meg önmagad, igazi önvalód pedig háttérbe szorul. Minden egyes alkalommal, amikor összehasonlítasz - akár önmagad egy másik gyakorlóval, akár két másik gyakorlót egymással -, távolabb kerülsz az igazi, természetes egységtől, és egyben közelebb az elkülönültség illúziójához. Ha nehézséget okoz számodra, hogy gyakorlásod ne hasonlítsd össze másokéval és úgy érzed, mindenképpen értékelned kell megszerzett tapasztalataid sikerek és kudarcok szerint csoportosítva azokat, az ego vette át a vezetést. Szóhasználatod megfigyelve ilyenkor azt is észre veheted, hogy sokkal gyakrabban használod az „én” szót az általános, mindent átfogó kifejezések helyett.

Eltűnik a teljesítménykényszer

Valahányszor elveszíted légzésed ritmusát, a bandhákat vagy a fókuszt, valószínűleg az ego kerül előtérbe. Ha elszakadsz a külvilágtól és minden elterelő gondolatot, érzést kizársz, figyelmed pedig folyamatosan befelé fordítod, a lélek veszi át az irányítást, és ismét az egység megvalósítása felé haladsz, megsemmisítve az elkülönültség illúzióját. Miközben a figyelmed folyamatosan befelé irányul és egyre jobban elmélyülsz igaz önvalód megismerésében, felismered, hogy az egót valójában nem is legyőznöd kell, hanem eggyé válnod vele. Az ego legyőzése és az erre való törekvés tulajdonképpen szintén csak az ego teremtette illúzió. Amint ezt a tudást megszerzed, a küzdelem más irányt vesz, magasabb szintre lépsz: a cél most már az egység megteremtése, az ego meghódítása lesz.

Ahogy közelebb kerülsz az egységhez, gyakorlásod máris gördülékenyebbé válik, eltűnik a teljesítménykényszer. Aznap, amikor észre veszed, hogy már nem az a legfontosabb, hogy egyenes gerinccel olyan mélyre tudj oldalra hajolni, hogy uthittatrikonászánában megragadd a nagylábujjad, máris sikert könyvelhetsz el. Ilyen siker az is, amikor meghallod és elfogadod fizikai tested üzeneteit, tiszteletben tartod pillanatnyi korlátaid, elkerülve ezzel az esetleges sérülést. Hiszen nem az a haladó gyakorló, aki minden egyes ászanát minden egyes gyakorlás alkalmával tökéletesen kivitelez! Sokkal inkább az, aki valóban jelen van a pózokban és elfogadja gyakorlását úgy, ahogy az az adott pillanatban éppen létezik.Ahogy elengeded a görcsös akarást mentális szinten, úgy tűnik el a kötöttség érzése fizikai testedből is, gyakorlásod pedig áramlássá válik.

Az egóval harcolsz

Miközben az ashtangavinyásza sorozatait gyakorlod, valójában az egóval harcolsz, aki olyan gondolatok és kérdések formájában támad, igyekezve kibillenteni az egyensúlyból, hogy vajon elég magasra emeled-e a lábaduthittahasztapádángustá szanában, fel tudsz-e lendülni kézállásba a vinyászák közben, vagy készen állsz-e már arra, hogy újabb sorozatokat kezdj el gyakorolni. Ilyenkor csak a tested számít, önző és túl büszke vagy. Minél inkább nyerésre áll az ego, annál kevésbé vagy képes igaz önvalóddal, halhatatlan lelkeddel azonosulni, felfedezni a benned lakozó istenit, amely minden létezőben ugyanúgy ott rejlik, létrehozva természetes állapotunk, vagyis a teremtés egységét.

Ahogyan a levelek mozognak a szélben, ugyanúgy mozog az elméd a légzéssel együtt.

B.K.S. Iyengar

Az ego legyőzéséhez számtalan edzőmeccs vár még rád a jógateremben. A piros sarokban ott az ego, aki mindenképpen meg akarja mutatni, hogy ő a legjobb, a legügyesebb, a legkitartóbb gyakorló a földkerekségen. A kék sarokban pedig igaz önvalód, a mindenséggel egységben élő isteni lényed foglal helyet. Az egót nem elég egyszer legyőzni, újra és újra szembe kell nézned vele! Ahhoz, hogy megnöveld esélyeid a nyerésre az egóval szemben, meg kell ismerned származását. Miből születik az ego? Az ego a fizikai világ korlátainak eredménye, ezért a fizikai világ az, amely elsősorban táplálja, elősegítve ezzel növekedését, megerősítve az elkülönülés állapotát, egyben megakadályozva, abban, hogy egységed a mindenséggel létrejöhessen.

Feladatod!

    Ezen a ponton a képességeid, a lehetőségeid már mind ott vannak benned! Feladatod az, hogy ezt a tudást az ászanagyakorlás eszközeit felhasználva elmélyítsd, fényesítsd. A te döntésed, hogy felszínre hozod-e ezeket a tulajdonságaidat. Erőfeszítéseid mind a tudat hullámainak lecsendesítését és az ego feloldását, leigázását szolgálják, ahogyan azt Patandzsali a jóga definíciójaként meghatározta:

    "Az Igázás a tudat rezdüléseinek a lebírása”. Törekedj arra, hogy mindenkivel egységet érezz, ezáltal pedig kiterjeszd a tudatod az „én” helyett a mindenségre. Ne értékelj, csak hagyd, hogy a dolgok olyanok legyenek, amilyenek, a dolgokat ne helyezd egymás fölé vagy alá, szemléld őket mindig azonos szinten. Ha így teszel, megtapasztalod, hogy nem különálló lény vagy, hanem része a végtelen tudatnak, amelyben minden egy.

The Impossible | Ashtanga Yoga Demo by Laruga Glaser


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!