A 2024
margitszigetijoga.hu login

2018. július 25.
szerda 14:17

Astangázni indultam, de egész máshová értem!

20 indokom volt, miért válasszam az astangát!

Pulzálok

Ahogy a barátaim mondanák, már csak akasztott ember nem voltam. Állandó turbolenciában élek. Hol nagyon kint, hol nagyon bent. Pulzálok. Megélek mindent teljes spektrumában. Szenvedéllyel imádok egyetlen lehulló szilvavirágszirmot és mérhetetlenül megvetem az erőszakot. A két pólus akkor kezdett bennem közeledni, amikor tavaly ezer igényem kielégítése céljából astangázni kezdtem. Elvégeztem az alaptanfolyamot és látogattam a rétet. Maxi praktikus szempontjaim a testkontúrozás, feszesség, erő, hajlékonyság, befelé fordulás, természetben gyakorolható sport (Margitsziget Nagyrét) és még kb. 20 indokom volt, miért válasszam az astangát.

Viszonylag gyorsan teljesítette az elvárásaimat a rendszer, aztán helyet cseréltünk. Eleinte ő volt az én eszközöm, hogy elérjem céljaim, aztán átvette az irányítást és magasabb rendű célokat valósított meg rajtam keresztül. Az astanga nem sport. Aki astangázik egy életmódot választ, amivel bent úgy teremt rendet, hogy ezen keresztül kint is rend lesz. Fél évet kihagytam, mert az élet hol ide hol oda sodort. Jöttem-mentem, mert az új élet új élményekre vágyott. Valószínűleg többlet táplálékra lett igényem és valószínűsítem, hogy ez astangás életemmel is összefügghet. Most már biztosan látom, hogy folytatnom kell!

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Nyomokban sem volt a rugalmasságom!

Ezért hétvégén elmentem egy intenzív kezdő tanfolyamra, ahol az alapoktól ászanánként újra átvehettem mindent, biztosítva magam arról, hogy a folytatáshoz megvan a lendület. A tanfolyam vezetői Nati és András két szuper figyelmes tanárnéni és tanárbácsi, akik pontosan tudják, hogy kinek meddig és mit lehet igazítani a pózokban. Nagyon komoly háttértudáson keresztül válaszolnak a testtel és szellemmel kapcsolatos kérdésekre és mindenre, ami a tanfolyamon előkerülhet.

Az teljesen mellékes, hogy mikor megérkeztem a rugalmasságom 67%-a nyomokban sem volt jelen. Az is mellékes, hogy elég gyorsan éreztem, hogy nemcsak a test rendeződik a helyére, de még van ezeknek a napoknak valami hozzáadott értéke. Natiék meséltek a testünkben lévő érzelmi traumák lenyomatáról. Melyik izomban tároljuk a megfelelési kényszert, az elengedést, a frusztrációt ezt-azt. Mi van a csípőben, mi van a combhajlítóban. Az astanga minden izmot nyújt, tehát ha akarod, ha nem, sejtszinten kezdi el az érzelem által lerakódott mérgeket kitakarítani. Valószínűnek tartom, hogy ennyire intenzíven fizikai munkával csak ez képes erre, de lehet ez barokkos túlzás, mert mivel nálam működik hiszem, hogy mindenkinél működhet.

Az astanga játszótere

Mindkét nap délutánja a tanfolyam után eufórikus hangulatban telt. Sok éve nem tapasztalt élmények értek. A barátaim olyan csodálatos dolgokkal leptek meg érzelmileg, hogy sírni támadt kedvem. Ez a 10 óra nemcsak egyszerűen jólesett. Ez egy új lendületet adott, hogy egy magasabb minőségben az egységet keressem és éljem meg. Mert a lélek és a test egy. Nekünk pedig kötelességünk megteremteni a lehetőséget arra, hogy ők együtt működjenek. Az astanga ennek a játszótere. A lélek szépségének teljessége az emberi testben. Jógázzatok, éljetek tisztán és astangázzatok!

A test a templomod. Tartsd tisztán, hogy a lélek méltóképpen lakhasson benne.

B.K.S. Iyengar


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!