2026
margitszigetijoga.hu login

2018. december 23.
vasarnap 19:32
álláspont

Az astanga jóga története

A Jóga-szútra és az Astanga Vinyásza rendszer kapcsolata erőteljesen jelen van az astanga hagyomány kezdete óta.

Legrégebbi gyökerek

A tradicionális szó jelentése: hagyományos, azaz régi időkre visszanyúló gyökerekkel rendelkező. A jóga esetében ezek a legrégebbi gyökerek a hinduizmusban keresendők. Két mítosz is létezik a jóga eredetét illetően. A jóga tudomány atyjának az Úr Sivát tartják. A hindu félisten 8 millió 400 ezer ászanát próbált ki, melyek közül 84-et emelt ki. Siva épp feleségének, Párvatinak tanította a jógát, miközben Anantasésa, az ezerfejű kígyó kihallgatta őket. Siva észrevette ezt, és megkérte Őt, adja át az embereknek, amit hallott. Mivel kígyó formában nem fogadták el tőle a tanítást, ezért emberként született meg. Ő volt Patandzsali, aki Kre. 4. sz. és Kr.u. 6. sz. közötti időszakban élhetett valamikor a földön.

Egy másik verzió szerint az Úr Visnu, hindu félisten, Anantasésán, az ezerfejű kígyón fekve épp Siva táncában gyönyörködött, s extázist kapva a gyönyörtől, egyre nehezebb lett Ananta számára. Visnu megemlítette neki a jógát, hogy erősebbé és rugalmasabbá tudja tenni a testét, s Ananta leszületett a földre, Patandzsaliként, hogy át tudja adni az embereknek is ezt a tudományt, s hogy elégedetté tehesse az Úr Visnut a tánc művészetét is elsajátíthassa. Vele született meg a jóga írásos irodalma.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Az újkori astanga jóga története

A Jóga-szútra és az Astanga Vinyásza rendszer kapcsolata erőteljesen jelen van az astanga hagyomány kezdete óta. Az újkori astanga jóga története Ramamohan Brahmacharyig (18. sz. vége-19.sz. eleje) vezethető vissza, aki a Himalájában, egy barlangban élő, családos jógi volt, Thirumalai Krishnamacharya (1888- 1989) mestere. Krishnamacharya első jógatanára az apukája volt. A védikus filozófiával már gyermekkorában megismerkedett. Tanulás-és tudásvágytól hajtva, 28 évesen ment Ny-Tibetbe Ramamohan Brahmacharyhoz, aki 7 évig tanította őt, majd arra utasította, keresse meg a Vamana Risi által összeállított Yoga Koruntát, aminek állítólag volt még egy utolsó, fennmaradt példánya. A Yoga Koruntában állítólag benne voltak a vinyásza rendszeren kívül a Jóga- szútrák is, és még a Yoga-Bhasya kommentár is, mely Nátha Muni nevéhez fűződik (Ő Krishnamacharya vér szerinti rokona volt).

  • "
  • Eszerint valójában Patandzsali astanga jógája és Vámana Risi astanga vinyásza rendszere valójában egy és ugyanaz - ugyanannak az éremnek a két oldala."
  • Valószínűsíthető, hogy a mű írásos változatát nem találták meg a kalkuttai könyvtárban, annak ellenére, hogy "
  • Krishnamacharya életrajzában az áll, hogy tanulmányozta és kívülről megtanulta a Yoga Koruntát, és a Jóga-szútrát, egyéb más jógaírások mellett. Hogy a Yoga Koruntában benne voltak-e a sorozatok, vagy a gyakorlatok egy szélesebb palettáját tárgyalta, azt most már nem tudjuk meg."
  • - olvasható Gregor Mahle: Ashtanga Yoga Practice &
  • Philosophy c. könyvében.

Thirumalai Krishnamacharya és Sri K. Pattabhi Jois

  • Miután Krishnamacharya befejezte tanulmányait mesterénél, azt az utasítást kapta, hogy házasodjon meg, és tanítsa a jógát városlakóknak. Ez nem volt túl felemelő a magasan képzett tudós számára, de követte a kapott utasítást. Miután megházasodott egy évig egy kávéültetvényen kellett dolgoznia, hogy el tudja tartani a családját, három fia és három lánya született. Majd lassacskán elkezdtek jönni hozzá az emberek, míg végül híre a mysore-i palotában élő Maharájához is eljutott, aki egy haladó szellemiségű uralkodó volt, és meghívta a jógit magához. Krishnamacharya meggyógyította őt, majd a palotában maradt, s jógát és filozófiát kezdett oktatni. Majd egyre nagyobb híre lett Ny-on is, egyre többen szerettek volna tőle tanulni. "
  • Krisnamácsárja nagyon szigorú volt. Ha egy perccel korábban vagy később érkeztél, nem engedett be órára. Teljes fegyelmet követelt és nagyon, nagyon keményen bánt velünk. Az emberek féltek tőle, pedig nagyon jó szíve volt."
  • -Pattabhi Jois.

Pattabhi Jois (1915-2009) 17 évesen érkezett meg hozzá. Ő is filozófus, bráhmana családban született, s miután egyszer látta Krishnamacharyát egy bemutatón, onnantól kezdve csak a jóga érdekelte. Legalább 20 évig tanult Krishnamacharyától. Tanult, majd tanított a mysore-i egyetemen, szanszkritot és filozófiát. Gyermekei és unokája tovább folytatják a tradicionális astanga vinyásza jóga oktatását, mely nekik köszönhetően egyre népszerűbb napjainkban. Első és egyetlen könyve a Yoga Mala 1962-ben jelent meg, mely már magyar nyelven is elérhető A jóga füzére címmel (Bp. 2015.)

A legfontosabb dolog, amit az apám (Krisnamácsárja) tanított nekem, az alázat. ‘Vidya dadhatu vinaya’ (taníts tudást alázattal).

Desikachar

Hatha, rádzsa, astanga jóga

A hatha jóga a jóga lépcsőfokai közül az alsóbb ágakra koncentrál, az ászanákra, pránajámára, míg a rádzsa jóga a magasabb lépcsőfokokat foglalja magában, az astanga jóga pedig az összes lépcsőfokot együttvévéve jelenti. Minden jóga célja jó esetben a jóga magasabb szintjeinek elérése, melyhez az alapok szintén nagyon fontosak. Ezért nem lehet éles határvonalakat húzni a kategóriák között, hiszen összefüggnek egymással az egyes szintek, lépcsőfokok, amik nem feltétlenül következnek egymás után, lineárisan.

Az astanga jóga sok mondern kori irányzatának szolgál alapjául az astanga vinyásza rendszere, pl. power jóga, vinyásza jóga/ vinyásza flow jóga, jivamukti jóga.

Az astanga jóga története - 5 perc jóga

Napjainkban

A rendszer jelenlegi vezetője R. Sharath Jois (1971- ) Pattabhi Jois lányának, Saraswathi Joisnak a fia. Jelenleg Mysoreban él feleségével és két gyermekével, és a Shri K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute vezetője, ahová napjainkban egyre többen utaznak a világ összes tájáról astanga vinyásza jógát tanulni.

Manju Jois (1944- ) Pattabhi Jois legidősebb fia, világszerte ismert és elismert tanár, guru. A világ különböző pontjain tanítja az astanga jógát, oktatóképzéseket, workshopokat tart, hazánkba is rendszeresen ellátogat. Célja, hogy eredeti formájában adja át az astanga jógát, pranajámát és mantraéneklést is tanít, mely a napi ászana gyakorlás hasznos kiegészítője.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!