2026
margitszigetijoga.hu login

2018. január 16.
kedd 13:31
álláspont

Astanga mantrák

A test tisztítása is szükséges ahhoz, hogy egyáltalán el tudjunk indulni a jóga magasabb szintjei felé. Nem elég gondolkodni valamiról, minden elméleti tudás annyit ér, amennyit meg tudunk belőle valósítani.

Kezdő mantra

auṁ vande gurūṇāṁ caraṇāravinde sandarśita svātma sukhāva bodhe | niḥ-śreyase jaṅgali-kāyamāne saṁsāra hālāhala mohaśāṁtyai || ābāhu puruṣākāraṁ śaṅkhacakrāsi dhāriṇam | sahasra śirasaṁ śvetaṁ praṇamāmi patañjalim || auṁ

  • Az összes guru lótusz lábainál imádkozom, akik az igaz tudást tanítják, és megmutatják az utat az önvaló felébresztésével járó nagy boldogságról szóló tudáshoz, akik képesek megszelídíteni az illúzió kígyóját, és képesek semlegesíteni a feltételekhez kötött lét tudatlanságának mérgét. Felajánlom a hódolatomat Patandzsalinak, Anantasésa inkarnációjának, aki fehér és ezer fejével ragyog, nyaktól lefelé emberi testtel rendelkezik
  • egy kagylókürtöt (az isteni hangot), a csakrát, vagyis a végtelen időt képviselő tűzkereket, valamint a megkülönböztetés kardját tartja a kezében.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Befejező mantra

auṁ svasti-prajā-bhyaḥ pari-pāla-yaṁtāṁ nyāyena mārgeṇa mahīṁ mahīśāḥ | go- brāhmaṇebhyaḥ śubham-astu nityaṁ lokāḥ samastāḥ sukhino-bhavaṁtu || auṁ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥ

Kedvezőség az összes teremtménynek! Bárcsak az uralkodók törvénnyel és igazsággal védelmeznék a földet! Bárcsak mindenki örökké boldog lenne a tehenek (isteniség) és a bráhmanák (bölcsek) társaságában! Bárcsak az összes bolygó lakói boldogok lennének! Óm, legyen béke bennem, legyen béke körülöttem, és legyen béke az erőkben, melyek rám hatnak!

Az önmegvalósítás útja

Az önmegvalósítás legmagasabb szintje - a transzcendencia legmagasabb foka - Isten önzetlen, szeretetteljes szolgálatán keresztül közelíthető meg, s talán érhető el. A talán szót szándékosan használom. Mert az ősi hindu világban, aki az önmegvalósítás "misztikus" útjára akart lépni, felkeresett egy hiteles, lelki tanítómestert, hogy beavatást nyerjen a meditáció világába, ezáltal a magasabb, az anyagi energia törvényein túli dimenziók megismerésébe. Ehhez beavatást kell kapnunk egy személytől, aki ismeri a létezés ezen dimenzióit. A Kali Yugában (a nézeteltérések vaskorszaka, melyben jelenleg élünk) bár nem lehetetlen, de igen nehéz egy ilyen hiteles lelki tanítómestert megtalálni, illetve felismerni.

Már ahhoz is, hogy egyáltalán megállapítsuk, milyen helyzetben vagyunk valójában, szükséges a tudatunk tisztítása. Alapfogalmak tisztázása érdekében, nagyon tömören a védikus rendszer szerint a test - a fizikai szint. Elme, intelligencia, egó/hamis éntudat/hamis egó - metafizikai szint. (Elme: az értékrendünk, az érzelmeink alapján ez az egység fogadja el vagy utasítja el, amit épp csinálunk/csinálni akarunk. Intelligencia: az az egység, ami meghatározza a különbségeket és hasonlóságokat az anyag ill. a lélek között, azaz megkülönböztet. Az egó/hamis éntudat pedig a test, az elme, és az intelligencia alapján azonosítja magát, "én ez vagyok".) A lélek és legfelsőbb lélek pedig a - lelki szint. (Lélek: örökkévaló, tudás és boldogság jellemzi. Legfelsőbb Lélek: Isten/az Istenség Legfelsőbb Személyisége.)

Mantra - az elme felszabadítása

Tudatunk tisztítása érdekében, a meditáció folyamata nagyon hasznos. A mantra- meditáció az egyik leghatékonyabb formája a meditációnak, célja, hogy felül tudjunk emelkedni a testtudaton. A test tisztítása is szükséges ahhoz, hogy egyáltalán el tudjunk indulni a jóga magasabb szintjei felé. Nem elég gondolkodni valamiról, minden elméleti tudás annyit ér, amennyit meg tudunk belőle valósítani - a jóga remek eszköz arra, hogy összekapcsoljuk a megvalósítással, filozófiai ismereteinket. A jógában a gyakorlat és filozófia elválaszthatatlan.

A mantra a manasz (elme) és a trájaté (felszabadítani) szavak együttes jelentéséből érthető meg. Olyan hangvibráció (hang, szótag, szó, szavak sorozata, rövidebb mondat, szöveg, vers), melyen meditálva, ismételgetve, az elme hullámzása lecsillapítható, vagy valamely istenségen történő meditációt segít elő, vagy tiszteletadást, meghódolást fejez ki, vagy valamely tulajdonság, eredmény elérést segítheti. Ideális esetben a megvilágosodás, bölcsesség, szeretet, együttérzés, isten elérése érdekében használják. Transzcendentális hatású mantrával, a hangvibráció megfelelő ismételgetésével kapcsolatot lehet teremteni a fizikai és a transzcendentális világ között (ilyenek pl. az "óm namó bhagavaté vészudévája", valamint a legfontosabb, a mahá-mantra: Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré).

Az OM mantra

A mantráknak létezik több típusa is, a transzcendentális hatású mantrák a védikus hagyományok szerint Isten minden energiáját magukban hordozzák, s általuk felül emelkedhetünk az anyagi kötőerőkön, az illúzión. Ezek közé tartozik a legfontosabb alapmantra az OM (AUM) szótag, mely Isten személytelen aspektusát képviseli, és a mindent átható transzcendentális energiát. Az univerzum teremtésekor elhangzott szent, teremtő szó.

lokāḥ samastāḥ sukhino-bhavaṁtu || auṁ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥ - Váljon az egész világ boldoggá! Om béke, béke, béke!

Az A hang az élőlények ébrenléti állapotát, az U az álombeli állapotot, az M a mély alvás állapotát, azaz az anyagi világban élő élőlények három tudatállapotát képviseli az AUM szótag, mellyel tudatunkat az anyagi szféra fölé emelhetjük. A mantra tehát az elme felszabadítására utal. Az OM mantrával megtisztítjuk az elménket és a pránát a jóga gyakorlás megkezdése előtt, és felkészülünk a gyakorlásra. Az astanga vinyásza jógában a gyakorlás előtt és után kezdő és befejező mantrákat éneklünk, mellyel lerójuk tiszteletünket Patandzsali és a guruk előtt.

Astanga jóga mantrák - 5 perc jóga


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!