A 2024
margitszigetijoga.hu login

mozgás & meditáció

Az astanga jóga egy mozgó meditáció!

2018. december 18.
kedd 14:05

Astanga jóga

A dinamikus haladó jógastílus.

AZ ÓRA FELÉPÍTÉSE

A tradicionális astanga vinyásza jóga hat egymásra épüő sorozatból áll. Lényege, hogy mozgó meditációvá váljon a gyakorlás, melyben a légzést, az ászanákat, az izomzárakat, és a fókuszált tekintetet összekapcsoljuk. Ezek a gyakorlás alappillérei. Napüdvözletekkel melegítünk be, majd álló, ülő gyakorlatok, végül pedig a levezető sorozat ászanái következnek. Öt légzésig tartjuk az ászanákat, amiket a napüdvözlet elemeiből álló mozdulatsorral kötünk össze, ezt hívjuk vinyászának. Ettől lesz dinamikus a gyakorlás.

Vezetett órán

Vezetett órán az első sorozatot gyakoroljuk, melynek szanszkrit neve jóga- csikitsza, ami jóga-terápiát jelent. Meghatározott sorrendben végezzük az ásznákat, melyeket vinyászákkal kötünk össze. A vinyásza a be-és kilégzéssel összhangban végzett összekötő mozdulatsor. Haladóbb szinten az astanga-jóga egy mozgó meditáció, melyben a légzést, az ászanákat, az izomzárakat, az ún. bandhákat, és a fókuszált tekintetet, a dristit kapcsoljuk össze. Ezek a gyakorlás alappillérei. Először csak koncentrált pillanatokat tapasztalunk, és ezt próbáljuk meg később, egyre tudatosabban, folyamatosan fenntartani. Nagyon fontos a hangos légzés, amit végig a gyakorlás alatt fenntartunk. A gátat felfelé, az alhasat befelé húzva töltjük meg a tüdőt levegővel. Arra kell törekedni, hogy végig egyforma hosszú, kb. 3-4 mp-es, és egyforma erősségű is legyen a be-és a kilégzés, és ne legyen közte szünet.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Hangos légzés

A hangos légzés azt jelenti, hogy a gégefedővel részlegesen elfedjük a gégét, ezért lassabban áramlik be-és ki a levegő. Ez egy tudatlecsendesítő technika, egy kezdő pranayama gyakorlat. A mély és ritmikus légzés során hő keletkezik, felébred az ún. belső, energetikai tűz (agni), ami melegíti és gyógyítja a testet. A lényeg, hogy meglegyen a gyakorlás ritmusa a légzésre figyelve, nem pedig az, hogy beleerőltessük magunkat az ászanákba. Bemelegítésként tíz napüdvüzletet végzünk, majd az álló,-ülő és végül a befejező ászanák következnek. Először ajánlott vezetett órákon részt venni, ahol megtanuljuk az ászanák sorrendjét, a gyakorlás ritmusát, és a vinyásza számolást. Vezetett órán a tanár számol, és Ő adja a gyakorlás ritmusát, amit követünk.

„Practice and all is coming” - „Gyakorolj, és a többi jön magától”

Sri K Pattabhi Jois

Ashtanga jóga - a dinamikus haladó jógastílus

Az astanga jóga tradíciója

Az Astanga jóga jelentése, a jóga nyolc ága. Az astanga vinyásza jóga egy dinamikus hatha jógastílus. Hat sorozatból áll, ezek egymásra épülő lépcsőfokok (fizikai, energetikai, sprituális szint). Az astanga vinyásza jóga rendszere Thirumalai Krishnamacaryától származik, világszerte ismertté Sri K. Pattabi Jois és tanítványai által vált. Az Astanga térhódítása jórészt Pattabhi Jois ma élő tanítványainak köszönhető.

A jóga, lényegében az elme lecsendesítésére tett erőfeszítés, ezért nagyon fontos gyakorlás alatt az egyenletes, hangos légzés. Fontos még, hogy minél jobban izzadjunk, mert annál jobban tudjuk fokozni a méregtelenítést, ami az első sorozat fő célja. Belső szerveinket, szöveteinket megtisztítjuk a méreganyagoktól, ezáltal megteremtjük egészségünk tökéletes alapjait. Az astanga vinyásza jógát érdemes napi rendszerességgel gyakorolni. Kezdhetjük heti egy alkalommal, amit fokozatosan növelhetünk kettő, három, és végül hat alkalomra. később érdemes a mysore típusú, egyéni gyakorlásra áttérni, ahol a saját ütemünkben gyakorolhatjuk, a szintünknek megfelelő sorozatot.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!