Újévi 108 napüdvözlet gyakorlás - Jan. 07. szombat 10:30

2017. február 09.
csütörtök 09:36

Zazen után jól esik a 108 napüdvözlet ♦ piszkozat

Mi lehet annál jobb alkalom, mint ezzel kezdeni az új évet?

Pszichésen igen hasznos!

Aki valamelyest közel került a buddhizmushoz, az már biztosan találkozott a borulás fogalmával. Némileg elvetemült vallásos hókuszpókusznak tűnhet, akárcsak az iszlámban a reggeli kelet felé imádság. Viszont minden ilyen rituáléban, ha elfogultság nélkül szemléljük, találhatunk élettanilag, és pszichésen igen hasznos momentumokat. A hosszú, folyamatos mozgás egy dinamikus meditáció, és különösen hasznos a kissé mozgékonyabb embereknek, akik nehezen tudják lecsendesíteni a gondolat áradataikat.

A napüdvözlet egy meghatározott bemelegítő mozdulatsor, amit reggelente jó ideje gyakorlok. Nincs előírt ismétlés száma. 3-5 sorozatot szoktam csinálni, míg azt nem érzem, hogy felébredtem, indulhat a nap. Nagyon hasonló a boruláshoz, de számomra kidolgozottabb mozdulatsor. Nos, azért ebből 108 több, mint egy reggeli ébredés. Kihívás, testileg és lelkileg is, de a hatása páratlan.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Zazennel igyekszem kitisztítani a fejemben cikázó gondolat

Aktív figyelmet igényel!

Zen gyakorló lévén évek óta a csendes üléssel, zazennel igyekszem kitisztítani a fejemben cikázó gondolat áramlatot. Hetente egy este a gyakorló csoportommal teszem ezt, de időnként tartunk hosszabb, egész éjszakás meditációs sorozatot. Bár ez fizikai megterheléssel nem jár, mégis aktív figyelmet igényel, mert bizony felmerülnek akadályok, mint az álmosság, unalom, vagy akár valamilyen testi fájdalom. Reggelre viszont minden kisimul. Az érzékek kihegyeződnek, a fejben lévő zakatolás elmúlik. Friss, tiszta tudat az ajándék.

„ A zazen által képesek vagyunk visszatérni saját gyökereinkhez, és teljesen azzá válni, akik valójában vagyunk. A képesség, mely által el tudunk érni egy belső, nyugodt állapotot, melyben elengedjük a külső zavaró tényezőket és visszatérünk eredeti belső világunkba – ez a zazen. Nagyon fontos tis”

Shodo Harada Roshi tanítása a zazenről

108 napüdvözlet intro

Mindenki egyszerre lélegzett

Egy ilyen éjszakai elvonulás utáni reggelen összekötöttem a passzív és aktív gyakorlást, és részt vettem Nati és András szervezésében a 108 napüdvözleten. Már annak hatalmas varázsa volt, ahogy mindenki egyszerre lélegzett be és ki, ahogy Nati számolt. Figyeltem, hogy dolgoznak az izmaim, próbáltam tudomást sem venni az izzadtság cseppről, ami szememhez érve sósan marta látásomat. Figyeltem a gondolataimat, amik jöttek, mint máskor, épp csak idejük nem volt kibontakozni, mert a légzés, a mozdulat lett most a fontosabb. Az utolsó 20 sorozat már fizikailag is megterhelt. A fekvőtámaszomra még gyúrni kell. Remegő kézzel, de megcsináltam a 108.-at is. Aztán vége lett. Feküdtem a matracon savászanában, és nem akadt egyetlen gondolatom sem. Hallottam a hangokat magam körül, éreztem a testem, ahogy érinti a talajt. Figyeltem a légzésemet, aztán már azt sem. Legalább 10 percet pihentünk ebben a mozdulatlanságban.

Önmagában annyi kiüresedést hozott a napüdvözlet, mint az egész éjszakai zazen. A kettő együtt pedig hosszú ideig kifejtette jótékony, lecsendesítő hatását. Az erőfeszítést fel lehet ajánlani valami célunk eléréséhez. Mi lehet annál jobb alkalom, mint ezzel kezdeni az új évet? Kitisztítani a beragadt energiát, és helyébe beengedni a ránk váró összes csodát! Jó szívvel ajánlom!

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022