Könyves András diploma munkája www.bhf.hu

Egy jóga ászana gyakorlása közben szerzett sérülés - okozza azt bármelyik ászana - egy régóta rögzült, diszfunkcionális mozgásminta... azaz parg परग

Az élet (egyen)súlya

Vrschikasana avagy “skorpió póz” méऌységei. The name of this pose is from Sanskrit वृश्चिक vrschika, ”scorpion”, and आसन āsana, ”posture” or ”seat”.

Végső cél

A test megfelelő egyensúlyához, az életbe vetett hit és a materizált valóság befogadott egyensúlyának kell teljesülnie. Az ászanák gyakorlásának két fő végső célját ismerjük, melyek a következők:

A jóga célja, hogy az ember az életkorának megfelelően egyensúlyban tudja tartani a testének és elméjének egyensúlyát. Ennek az egyensúlynak egyik sarokköve a meditációs ülést elősegítő előkészítő ászanák (आसन). Vagyis, ha képes vagy leülni padmászana, azaz lótuszülésbe, akkor elérted a jóga tökéletességét. A másik sarokkő, vagyis a másik ászana a képen látható egyensúlyozó ászana egyik legismertebb változata a Vrschikasana avagy “skorpió póz”.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Az Akrobata-lány. Forrás: Corvina Kiadó - művészet dióhéjban - ötven remekmű alapján könyv

Ennek az ászanának a lényege, hogy a fejben lévő folyadék nyomása pontosan akkora, hogy a test képessé válik megtartani az egyensúlyt az egész gerincoszlop, és a láb használatával, úgy, hogy a gravitációs erő pont ellentétesen hat a testre, a megszokottól eltérően.

Saját élmény

Ennek az ászanának egy könnyített változatát sikerült egyszer helyesen kiviteleznem, de megzavartak, és a hátamra estem. Ennek az esésnek a következménye az volt, hogy leállt a légzésem. Miért mesélem ezt el itt írásban neked? Azért, mert tudnod kell, hogy az astanga vinyásza jóga minden ászanát tartalmaz, amely a test meggyógyításához szükséges, ezért tudnod kell, hogy ez a gyógyító rendszer igazi komoly „eszköz” a társadalmunk gyógyításának szempontjából. Aki ismeri ezen ászana sorozat lényegét, alkalmassá válik a test az elme és az érzelmek gyógyítására.

Vegyünk egy másik példát az ászanák sorából:

Azok a hölgyek, akik nem élnek aktív szexuális életet, azok számára nehézzé válhat például a csípőnyitó pózok gyakorlása, de ezen pózok gyakorlása elősegíti a szexualitástól mentes élet folytatását.

Mire érdemes ebből a tényből következtetni?

Jelen gondolati szinten arra, hogy a meglévő ászana tárból, IGENIS személyre lehet szabni egy sorozatot, melyet a szakavatottak igen nagy körültekintéssel állítanak össze. Ezt a „munkát” úgy kell elképzelni, mint ahogy egy ügyvéd a törvénytárból előkeresi azon sorokat, mellyel megvédhető az emberi jog. A test nem alkalmas arra, hogy minden irányban feszítésnek legyen kitéve:

A Leonardo gépeket talán majd egyszer közösen megfejtjük.

  • kép forrása:
  • és még egy fontos gondolat: A gyakorlás során könnyen megsérülhetsz, amit a légzés kontrollálásával, a tekintet fokuszálásával és az ászana nevének pontos kiejtésével és értelmezésével (elemzésével) mérsékelhetsz.
  • A megszerzett tudásod megnyesi a végletesség határait. Szakértővé válsz.
  • A fenntiekből viszont le kell vonni a tanulságot, miszerint nem mindegy kikkel és hol jógázol és ki a tanárod. Érdemes addig váltani az oktatókat, amíg meg nem találod azt a személyt akinél képes vagy fejlődni és elegendő tudásban részesít ahhoz, hogy az otthoni egyedüli gyakorlásod biztonságossá és a társadalom számára is előnyőssé váljon. A ashtanga vinyásza jóga nem játék(!), egy komoly tudomány.

András

Hivatkozások:

„ Miután megmagyarázta a Legfelsőbben való felszabadulás említett elveit, az Úr arra oktatja Arjunát, hogyan lehet elérni ezt az állapotot a misztika, vagyis az ashtanga-yogának nevezett yoga által.”

Bhagavad-gītā 5.27-27 magyarázat

Zak 10,4 szerint Júda házából kerül ki a sarokkő…

Súlytalansággal kapcsolatos hivatkozás: Srimad Bhágavatam 4.20.22. ma. Náráyán lába érinti a földet, de mindeközben tenyere Garuda vállán pihen.

mastering the scorpion pose – 6 easy steps to vrschikasana :

HINDI NYELV ÉSZLELVE

és ülj ki a padra!

ÉS miel?tt nehézkessé válna az élet

kattints a ZENÉRE: D4hAVemuQXY

ERRE A ZENÉRE

MJ1 Szabadtéri kezdő jóga a Margitszigeten

Támogatta:

A szerzőről:

Az értetlenek kedvéért

kieshet a szíved, a szemed a helyéről. De ami még fontosabb nem mindegy mit énekelnek az életed(ben) és annak a végé(ben). És ami az egyetlen fontos mindenekfelett, hogy KI énekli azt! Jayapatakamaharaja.

And&s

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány
KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
-->