Könyves András diploma munkája www.bhf.hu

Egy jóga ászana gyakorlása közben szerzett sérülés - okozza azt bármelyik ászana - egy régóta rögzült, diszfunkcionális mozgásminta... azaz parg परग

2022. március 07.
hetfő 19:40

Az élet (egyen)súlya ♦ piszkozat

Vrschikasana avagy “skorpió póz” mélységei. The name of this pose is from Sanskrit वृश्चिक vrschika, "scorpion", and आसन āsana, "posture" or "seat".

Végső cél

A test megfelelő egyensúlyához, az életbe vetett hit és a materizált valóság befogadott egyensúlyának kell teljesülnie. Az ászanák gyakorlásának két fő végső célját ismerjük, melyek a következők:

A jóga célja, hogy az ember az életkorának megfelelően egyensúlyban tudja tartani a testének és elméjének egyensúlyát. Ennek az egyensúlynak egyik sarokköve a meditációs ülést elősegítő előkészítő ászanák (आसन). Vagyis, ha képes vagy leülni padmászana, azaz lótuszülésbe, akkor elérted a jóga tökéletességét. A másik sarokkő, vagyis a másik ászana a képen látható egyensúlyozó ászana egyik legismertebb változata a Vrschikasana avagy “skorpió póz”.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Ennek az ászanának a lényege, hogy a fejben lévő folyadék nyomása pontosan akkora, hogy a test képessé válik megtartani az egyensúlyt az egész gerincoszlop, és a láb használatával, úgy, hogy a gravitációs erő pont ellentétesen hat a testre, a megszokottól eltérően.

Saját élmény

Ennek az ászanának egy könnyített változatát sikerült egyszer helyesen kiviteleznem, de megzavartak, és a hátamra estem. Ennek az esésnek a következménye az volt, hogy leállt a légzésem. Miért mesélem ezt el itt írásban neked? Azért, mert tudnod kell, hogy az astanga vinyásza jóga minden ászanát tartalmaz, amely a test meggyógyításához szükséges, ezért tudnod kell, hogy ez a gyógyító rendszer igazi komoly „eszköz” a társadalmunk gyógyításának szempontjából. Aki ismeri ezen ászana sorozat lényegét, alkalmassá válik a test az elme és az érzelmek gyógyítására.

Vegyünk egy másik példát az ászanák sorából:

Azok a hölgyek, akik nem élnek aktív szexuális életet, azok számára nehézzé válhat például a csípőnyitó pózok gyakorlása, de ezen pózok gyakorlása elősegíti a szexualitástól mentes élet folytatását.

Mire érdemes ebből a tényből következtetni?

Jelen gondolati szinten arra, hogy a meglévő ászana tárból, IGENIS személyre lehet szabni egy sorozatot, melyet a szakavatottak igen nagy körültekintéssel állítanak össze. Ezt a „munkát” úgy kell elképzelni, mint ahogy egy ügyvéd a törvénytárból előkeresi azon sorokat, mellyel megvédhető az emberi jog. A test nem alkalmas arra, hogy minden irányban feszítésnek legyen kitéve:

  • kép forrása:
  • és még egy fontos gondolat: A gyakorlás során könnyen megsérülhetsz, amit a légzés kontrollálásával, a tekintet fokuszálásával és az ászana nevének pontos kiejtésével és értelmezésével (elemzésével) mérsékelhetsz.
  • A megszerzett tudásod megnyesi a végletesség határait. Szakértővé válsz.
  • A fenntiekből viszont le kell vonni a tanulságot, miszerint nem mindegy kikkel és hol jógázol és ki a tanárod. Érdemes addig váltani az oktatókat, amíg meg nem találod azt a személyt akinél képes vagy fejlődni és elegendő tudásban részesít ahhoz, hogy az otthoni egyedüli gyakorlásod biztonságossá és a társadalom számára is előnyőssé váljon. A ashtanga vinyásza jóga nem játék(!), egy komoly tudomány.

András

Hivatkozások:

„ Miután megmagyarázta a Legfelsőbben való felszabadulás említett elveit, az Úr arra oktatja Arjunát, hogyan lehet elérni ezt az állapotot a misztika, vagyis az ashtanga-yogának nevezett yoga által.”

Bhagavad-gītā 5.27-27 magyarázat

Zak 10,4 szerint Júda házából kerül ki a sarokkő…

Súlytalansággal kapcsolatos hivatkozás: Srimad Bhágavatam 4.20.22. ma. Náráyán lába érinti a földet, de mindeközben tenyere Garuda vállán pihen.

mastering the scorpion pose – 6 easy steps to vrschikasana :

MJ1 Szabadtéri kezdő jóga a Margitszigeten

Támogatta:

A szerzőről:

Az értetlenek kedvéért

kieshet a szíved, a szemed a helyéről. De ami még fontosabb nem mindegy mit énekelnek az életed(ben) és annak a végé(ben). És ami az egyetlen fontos mindenekfelett, hogy KI énekli azt! Jayapatakamaharaja.

And&s

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022