Vegán gluténmentes cukormentes

Mindenmentes répatorta (hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, mag-, élesztő- és szójamentes).

2022. február 06.
vasarnap 06:13

Vegán, gluténmentes, cukormentes répatorta

Első lépésem a cukormentes édességek világában, egy répatorta lett. Mesterséges édesítőszer nélkül készült, rövid idő alatt, nem kellett sokat pepecselni vele. Első próbálkozásnak nem rossz. Finom lett!

Használtam támpontnak egy receptet, Nóri mindenmentes oldaláról a mindenmentes répatorta recepje volt a kiindulópont, de azért változtattam rajta kicsit. Ez általában így szokott lenni, hogy elkezdem csinálni, és közben alakul, módosul, vagy már előre tudom, hogy ha valami nincs otthon, vagy nem sikerült beszerezni, akkor azt mivel fogom helyettesíteni. 

Hozzávalók

20 dkg zabpehelyliszt, 50 dkg hajdinaliszt, kávéskanálnyi szódabikarbóna, 20 dkg sárgarépa ( 2-3 db közepes méretű), 2 dl növényi tej, 5 evőkanál datolyaszirup, késhegynyi fahéj, késhegynyi szegfűszeg, pici reszelt citromhéj, 1 teáskanál almaecet, 1 evőkanál útifűmaghéj, 2 db alma, 1 marék mazsola, 1 kiskanál nyírfacukor, 10-15 dkg növényi krémsajt, én boltit használtam (Violife/natúr) egy dobozzal a krémhez.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
Mind elfogyott.

Elészítés

Összekevertem a liszteket, szódabikarbónát, majd külön a növényi tejben jól elkevertem 4 ek datolyaszirupot, a fűszereket, almaecetet, útifűmaghéjat. Ezt a keveréket hozzáadtam a lisztekhez, a reszelt répával együtt. Beleönthető bármilyen formába, én csak simán egy kör alakot formázva belőle, sütőpapíron megsütöttem. Masszív lett a tészta. Nem folyt szét, így tortaforma sem kellett. 180 fokon sütöttem 45 percig kb.

Utolsó lépések

A reszelt almához kevertem a maréknyi előzetesen beáztatott mazsolát, és az 1 kiskanál nyírfacukrot. Amikor elkészült, és valamennyire kihűlt a tészta, kettévágtam és beletöltöttem az almát. Ez a művelet teljes egészében elhagyható, mert vagy nem teszünk bele tölteléket, vagy inkább sütés előtt a tésztát kétfelé vesszük, és úgy töltjük bele az almás tölteléket. Én nem találtam önmagában túl édesnek a tésztát, és valami még hiányzott belőle... így utólag ment bele a töltelék, csak mert túl száraz lett volna magában.

Krém

A krémhez a növényi sajtot és 1 ek datolyaszirupot összekevertem, és a tetejére kentem, az oldalára is jutott. És végül még meglocsoltam datolyasziruppal.

Annak ellenére, hogy utólag találtam ki a reszelt almás részt, így is összeállt. Amikor kis hűtőben pihentetés után szeletelni kezdtem, nem estek a szét a szeletek, szóval torta formája lett végül, egészben is, és szeletben is. Nekem ízlik. Eddig még a többieknek is, akik megkóstolták. Ez lett az idei szülinapi tortám.

„ ”

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022