Ez a cikk a benne szereplő videó egy részletének kivonata.

2019. január 07.
hetfő 15:26

Megtalálható a türelem forrása! ♦ piszkozat

A válaszhoz vizsgáljuk meg, hogy a türelmetlenség honnan jön.

Honnan jön a türelem?

A válaszhoz vizsgáljuk meg, hogy a türelmetlenség honnan jön. Hiszen ha türelmes szeretnél lenni, akkor valószínűleg ez vagy nincs meg, vagy csak részben van meg, és ennek a tengelynek a mentén nézd meg hogy az adott pillanatban - amikor éppen fel szeretnél robbanni a türelmetlenségtől -, mi a türelmetlenség forrása. Tedd fel a kérdést: Honnan jön ez? Ha megtaláltad, akkor pont onnan fog a türelem is jönni, csak előjelet fog váltani.

Amikor a türelmetlenség megjelenik, akkor magadban megkérdezed, hogy: Mi ez, honnan jön? Engeded, hogy a türelmetlenség ott legyen a lélekben, de a lélek tükre az nem mozdul, az eredeti tudatod, az nem mozdul. Olyan türelmetlen lehetsz magadban, amennyire csak bírsz! Annál jobban látod a forrását is egy idő után. Csak ne mozdulj! Ne engedd ki! Ne fojtsd el, és ne engedd ki, ez az, amit a nyugat nagyrészt nem tud, mert vagy iszonyatos nagyságban megéli szélesvásznon hanggal, képpel, csinnadrattával, vagy pedig elfojtja. Mind a kettő hiba.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Az egyik az, amikor a hajó hányódik a viharos tengeren, mert a kapitány őrült, és felhúzza az összes vitorlát, és közben 10-es erősségű szél van. A másik, amikor le akarom betonozni a tengert, mert egy darab hullámot sem szeretnék látni. A tudattal egyiket se lehet megtenni büntetlenül. Fel kell tenni a kérdést Mi ez, honnan jön? Minél erősebb a karma, annál gyorsabban elvisz a forrásához, de ehhez nagyon jól kell tudni szörfözni a lélek tengerén. Ezt hívjuk a pillanat művészetének. A pillanat művészetét tanulod meg a ZENnel, és az elején biztos, hogy a karmád hullámai beterítenek és bele fognak vágni a homokba, de utána megint szépen kijössz belőle. Kijössz az önítéletből, az önértékelésből, a mások ítéletéből, kijössz az összes projekcióból, meglátod hogy a bokádra van kötve mégis az a spagóca, és ott van a végén a szörfdeszka. Megint felállsz a gyakorlatodra és megint elkezdesz szörfözni a saját karmádon.

Ez sokkal inkább a cselekvés általi tanulásra hasonlít, sem mint a gondolkodás vagy intellektualitás általi tanulásra. Ahol paradox módon, ha elfelejted a korábbi ideáidat, sokkal messzebbre jutsz, mint hogyha ezeket az ideákat akarod bedörgölni a szörfdeszkádba. Ha ez csak türelmetlenség, akkor nagyon jó, hiszen sokkal keményebb dolgok vannak a lélek mélyén. A zen megtanít ezzel szembenézni, megtanít leválasztódni róluk, a nem azonosulás mozdulatával, és a nem ítélkezés mozdulatával pedig kivonod belőle azt az energiát, amit beletettél korábban.

A nem azonosulás, nem minősítés kulcs mozdulatai azok, amelyek a karmádnak, az önálló lét nélküliségét megmutatják. Így bármitől meg tudsz tisztulni, csak ezt kellő mélységben kell gyakorolni, és ki kell inni azt a keserű méregpoharat, hogy az önképednek lőttek. Nem tudod annak hinni magad, akinek szeretnéd és ha ezzel szembe tudsz nézni, akkor a gyakorlatod mindig sikeres lesz. Az a siker hogy ha tisztán tudsz ebben a pillanatban látni, hallani szagolni, érezni, gondolkodni, beszélni, cselekedni.

„ A nem azonosulás, nem minősítés kulcs mozdulatai azok, amelyek a karmádnak, az önálló lét nélküliségét megmutatják.”

Chong An Sunim

Chong An Sunim - 2015 06 20 Debrecen

Forrás

A kivonat a videó 56-60 perceiből készült.

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022