Ez a cikk a benne szereplő videó egy részletének kivonata.

2019. január 06.
vasarnap 10:21

A tudat böjtje ♦ piszkozat

A böjtnek nagy szerepe van az érzékszervekhez való ragaszkodás, a tudat folyamatokhoz való ragaszkodás csökkentésében, esetleg megszüntetésében.

Minden nagy tanító Jézus, Buddha böjtölt, miért csinálták?

Ha az érzékszervekhez kötött létet meg akarjuk haladni, akkor előbb utóbb ki kell pakolni azokat a karmákat amelyeket etetünk. Meg kell látni, hogy mi az, ami eszik benned, meg kell látni azt a mechanizmust, amit ha csökkentesz, vagy legyengítesz, akkor a meghaladása, elérése, könnyebb. A böjttel együtt jár az, hogy a tudat instabillá válik, irritálhatóbbá válik, türelmetlenebbé válik. Komoly előképzés kell, hogy egy böjttel folytatott gyakorlat megfelelő eredményeket hozzon, és ne csak káoszt, amit nehezebben küzdesz le, mert a test gyengébb. A böjtnek nagy szerepe van az érzékszervekhez való ragaszkodás, a tudat folyamatokhoz való ragaszkodás csökkentésében, esetleg megszüntetésében.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Önmagában a test éheztetése nem megoldás semmire. A tudatot kell böjtöltetni, a saját önképének az újra elfogyasztásától, hogy ne hidd el azt, - már megint - amit gondolsz magadról,  hogy te ez vagy, vagy az vagy.

A tudat böjtje a paradoxonok gyakorlata, amikor semmiféle strukturális magyarázattal nem szórakoztatod magadat: "már pedig most ez az igazság, amit én most elgondoltam". Böjtöld ki azt, hogy a saját téves nézeteid végén ott van a tiszta gondolkodás előtti tudat. Ezt ki kell tudni böjtölni.

„ Önmagában a test éheztetése nem megoldás semmire. A tudatot kell böjtöltetni a saját önképének az újra elfogyasztásától, hogy ne hidd el azt, - már megint - amit gondolsz magadról,  hogy te ez vagy, vagy az vagy.”

Chong An Sunim

Chong An Sunim 2018 08 18 Eredeti Fény Zen Templom - 10 napos gyakorlat (1/2)

Forrás

A kivonat a videó 36-38 perceiből készült.

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022