2020. augusztus 04.
kedd 12:25

Tud-e boldog lenni egy valóban együttérző ember? ♦ piszkozat

Miben különbözünk az állatoktól?

Az igazi tudás megszerzése, az maga az élet célja! Az emberi életnek a lényege az az, hogy megértsük a végső igazságot. Az állati létben ez nem szükséges. Nemhogy nem szükséges, hanem nincs is lehetőség a végső igazság utáni kutatásra. Az állat mindent tud csinálni, amit mi csinálunk: eszik, alszik, szaporodik vagy mondhatjuk szebben is, családi életet él. Ezen kívül megvédi a jogait, harcol más állatokkal, a fajtabeliekkel, és más fajbeliekkel. Ezeket mindannyian tudjuk mi is csinálni. Csak azért, mert mi ezt ruhában csináljuk, és lakásból szervezzük a dolgainkat, vagy van hozzá okos telefonunk, már azt gondoljuk, hogy különbözünk az állatoktól.

De az életnek a célját tekintve, nagy különbség nincs. Ugyanazt szeretnénk: valamilyen formában elérni a kényelmes életet. Jó ételeket tudjunk enni, kényelmes környezetben tudjunk pihenni, legyen egy boldog családi életünk, és mindezt meg tudjuk védeni, ha szükséges. Legyen hozzá egy kényelmes otthonunk: az ’én házam, az én váram!’ Ebben a kifejezésben benne is van, hogy valójában a lakás, az egy vár, mert ez a világ ez egy háború, és itt a háború közepén építettem egy várat magamnak, és a családomnak. Itt én, a kedves feleségem vagy férjem, szeretett gyermekeim harcolunk a gonosz külvilággal, és megvédjük magunkat, ha szükséges, és biztosítjuk magunknak a kényelmes életet ezáltal. Ezt csinálja a termeszhangya, vagy a méhecske is, és minden más élőlény is.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Miért van annyi szenvedés?

De az emberi életben ott van a magasabb intellektus lehetősége. Mi rá tudunk kérdezni azokra a problémákra, amikkel szembetalálkozunk. Főleg a legnagyobbra: miért kell szenvedni? Miért szenvedek én? Miért szenved a többi élőlény? És ha én, mondjuk pont nem szenvedek, akkor is: miért van annyi szenvedés körülöttem?

Mire törekszünk valójában?

Mert ugye mi törekszünk arra, hogy az életünk boldog legyen, de egy együttérző ember nem tud igazán boldog lenni, mert végtelen szenvedés van körülötte a világban. A híreket csak azért tudjuk elolvasni, mert nem éljük igazán bele magunkat. Amikor azt olvasod, hogy kisgyerekek haltak meg egy bombatámadásban, vagy hány kislányt raboltak el, és adtak el szexrabszolgának, vagy hány gyerekkatona van most Belga-Kongóban, és ők hogyan élnek?

Ha ebbe elkezdesz belegondolni, akkor tönkremész, belehalsz a fájdalomba. Tehát a legjobb nem belegondolni, kizárni mindent. Legalább az én életem boldog, legalább engem nem öltek meg, nem adtak el rabszolgának, nem kell hagymát válogatnom egy pincében a következő 30 évben, stb.

„ ”

Érdekel a folytatás?

Tekerj a videó 39. percéhez és/vagy gyere el személyesen az ingyenes előadások egyikére a következő időpontokban:

A három kötőerő hatásmechanizmusa - Karádi Csaba (Caitanya das)

Miért fontos az abszolút igazság utáni kutatás?

De az emberi intelligencia mégiscsak kíváncsi, vágyakozik a válaszra. Miért kell nekem szenvedni? Miért kell a világnak szenvedni? Mi az egésznek az értelme? Honnan jöttünk és merre tartunk, Van-e ennek valami célja, vagy értelmetlen az egész?

A jóság minősége azt jelenti, hogy az ember az életében egyre inkább ezekkel a kérdésekkel foglalkozik. Azzal együtt természetesen, hogy a létfenntartásunkhoz szükségünk van pénzre, tehát dolgoznunk kell, éljük az életünket, eszünk, alszunk, éljük a családi életünket. De a mozgatója az egésznek az, hogy én ezekkel a tettekkel közelebb kerülök az abszolútnak a megértéséhez.

javasolt zene:

Seaford College - Wooden Spoon Charity Concert Part 2

_nzNDa-HzbY

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022